Δίχτυ κοινωνικής προστασίας με δράσεις 230 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης, την  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ισότιμη ένταξη ευάλωτων  κοινωνικά ομάδων   περιλαμβάνει το  νέο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ΕΣΠΑ  2021-2027, με  την χρηματοδοτική στήριξη του  Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού  Ταμείου.  «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεκτείνει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε  ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη,   διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη  συνέχιση όλων των κοινωνικών δομών  και υπηρεσιών  που χρηματοδοτούμε   και δρομολογώντας νέες δράσεις  στις οποίες διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διαδικτυακή διαβούλευση με την Αρμόδια  Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στην Περιφέρεια εξελίσσεται ένα πρόγραμμα ύψους 91,2 εκατομμυρίων ευρώ με  βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.  Επιπλέον, με 47 εκατ. ευρώ  στηρίζουμε εργαζομένους  που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω της πανδημίας του  covid-19.  Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  2021-2027 που σχεδιάσαμε με την πολιτική φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας, από κάτω προς τα πάνω, δρομολογούνται  νέες  κοινωνικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Συνεχίζουμε  τις καλές πρακτικές,  δηλαδή όλες τις δομές και υπηρεσίες  με αποδεδειγμένη προσφορά και προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και εντάσσουμε  νέες δράσεις που απαντούν στις ανάγκες που έχει η κοινωνία  σήμερα. Ζούμε σε  δύσκολη, αναθεωρητική εποχή όπου η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Χρειάζεται να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιούμε το παρόν. Για αυτό και λειτουργούμε με ταχύτητα, απλοποίηση, αυτοματισμό και συνέργειες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στόχος μας  είναι οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινωνικό Ταμείο  να φτάνουν εγκαίρως, όσο πιο γρήγορα γίνεται,   ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.  Όλοι μαζί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές και Φορείς Υλοποίησης αποτελούμε τους κρίκους μιας αδιάσπαστης αλυσίδας  αλληλεγγύης. Από τη διαχειριστική και διοικητική μας επάρκεια, από την καλή συνεργασία και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων  κρίνεται η  ικανότητά μας να  ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πανδημίας,  της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας και της ανεργίας που αυτές πυροδοτούν. Οι πόροι του Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού Ταμείου είναι το ισχυρό εργαλείο  που έχουμε στη διάθεσή μας  και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να κρατήσουμε  συνεκτική την κοινωνία, να προωθήσουμε την  κοινωνική ένταξη, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να καταπολεμήσουμε κάθε  διάκριση και αποκλεισμό» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός.

Δράσεις 91,2 εκατ. ευρώ  για τον άνθρωπο

 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  2014-2020

 

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ( voucher βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά οικογενειών κάτω του ορίου της φτώχειας), από το σχολικό έτος 2015-2016 έως και το τρέχον έτος. 35,7 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη και πρόσθετα 38 εκ. ευρώ αμιγώς εθνικοί  πόροι (σύνολο 73,6 εκ. ευρώ). Αφορά έως τώρα σε 30.400 ωφελούμενους και  περισσότερα από  35.000 παιδιά.

Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, από το σχολικό έτος 2015-2016 έως και το τρέχον έτος. 4,8 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη. Αφορά σε 392 ωφελούμενους.

Δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών ( 3 Συμβουλευτικά Κέντρα  και 2 Ξενώνες Φιλοξενίας).3,5 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη για τις 5 Δομές. Αφορά έως τώρα σε 1.591 ωφελούμενες.

-4 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ με 182 ωφελούμενους έως σήμερα.

-2 Κέντρα Διημέρευσης Φροντίδας ΑμεΑ, με  προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, με 53 ωφελούμενους έως σήμερα.

-2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)  στο Βόλο, με  προϋπολογισμό  800.000 ευρώ και 14 ωφελούμενους.

Δομές Στήριξης Απασχόλησης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Στρατηγικών ΒΑΑ των Δήμων

-25 Κέντρα Κοινότητας στους  Δήμους της Θεσσαλίας. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών. Συνολικός  προϋπολογισμός 8,8 εκ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 50.000.  Οι εργαζόμενοι στις Δομές αυτές είναι 97. Επίκειται η παράταση λειτουργίας τους έως 10/2023 και η επέκτασή τους (για δράσεις στήριξης οικογένειας και παιδιού, ηλικιωμένων, απασχόλησης Ρομά, επέκταση με 1 Παράρτημα Ρομά)

-11 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Θεσσαλία,  συνολικού προϋπολογισμού 11,6 εκ. ευρώ. Επίκειται παράταση  λειτουργίας τους έως 30/10/2023. Προβλέπονται 132 άτομα προσωπικό. Οι ωφελούμενοι έως σήμερα είναι 4.400 άτομα.

-7 Δομές στήριξης Ψυχικής Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για λειτουργία έως 10/2023. Ωφελούμενοι έως τώρα 1.160 άτομα.

-7 Δομές υποστήριξης καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού  1,7 εκ. ευρώ για διάρκεια λειτουργίας 24 μηνών. Ωφελούμενοι έως τώρα 185 άτομα.

-2 Δομές Αστέγων, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, σε Βόλο και Τρίκαλα.

-8 Δομές παροχής βασικών αγαθών : 4 Κοινωνικά Φαρμακεία και 4 Κοινωνικά Παντοπωλεία στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας.  Συνολικός  προϋπολογισμός  2 εκ. ευρώ με ωφελούμενους 4.250 ανθρώπους έως σήμερα.

Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, προϋπολογισμού  270.000 ευρώ, που λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη, δικτύωση, πληροφόρηση  κλπ.

Επικουρικό προσωπικό στήριξης Δημόσιων Δομών Υγείας στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού 10,3 εκ. ευρώ για στήριξη 15 Δομών. Προβλέπονται 200 άτομα προσωπικό.

Επικουρικό προσωπικό στήριξης  για 2 Δομές Μεταναστών  στη Θεσσαλία στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού  1,5 εκ. ευρώ , με 28 άτομα πρόβλεψη προσωπικού.

 Νέες Δράσεις 140.522.500 ευρώ  από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027

για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027  και  με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του  Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου  δρομολογεί νέες  κοινωνικές Δομές και  δράσεις που εξειδικεύονται ως εξής:

– Με  συνολικό προϋπολογισμό 7.100.000 ευρώ:

Δράσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων και νέων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (ΚΑΛΟ), με επικέντρωση στις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες πληθυσμού των ΟΧΕ και στόχευση στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης και «πράσινης» Ευρώπης.

Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ) και παρεμφερείς δράσεις, στις ΟΧΕ ή και προτεραιότητες RIS

Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (ΝΕΕ) και παρεμφερείς δράσεις, στις ΟΧΕ ή και προτεραιότητες RIS

Δράσεις συμβουλευτικής-κατάρτισης-πιστοποίησης- πρακτικής άσκησης-mentoring

(που στοχεύουν στην μείωση ανεργίας/αύξηση απασχόλησης), με στόχευση στις ΟΧΕ ή και στις προτεραιότητες RIS

Ενίσχυση ικανότητας (capacity building) για φορείς σχετικούς με την  ένταξη στην αγορά εργασίας

-Με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ:

Δράσεις ενδυνάμωσης για γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης δεξιοτήτων, με στόχο την καταπολέμηση

των πολλαπλών διακρίσεων και την ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής τους στην

αγορά εργασίας

-Με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ:

Δράσεις προσαρμογής εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών στην αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, εστιασμένες σε χωρικές παρεμβάσεις

-Με προϋπολογισμό 50.152.500 ευρώ:

Προώθηση και υποστήριξη της ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση για παιδιά σε

ανάγκη και ιδιαίτερα ευάλωτα παιδιά («νέα» Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής).

Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και

υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης / συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη

πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση.

Προγράμματα δια βίου μάθησης αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης με έμφαση στους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

-Με προϋπολογισμό 2.650.000 ευρώ:

Δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση ή/ και κατάρτιση εστιασμένες σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, εκτός ΥΤΧ και Ρομά (π.χ. ΑμεΑ , αποφυλακισμένοι)

Δράσεις για την συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων (π.χ. ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι,

παιδιά) στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς

αποκλεισμούς στο πλαίσιο των Κοινωνικών Δομών ΟΤΑ

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία,

χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ενίσχυση ικανότητας (capacity building) για φορείς σχετικούς με την κοινωνική ένταξη

-Με προϋπολογισμό 4.900.000 ευρώ:

Δράσεις ευαισθητοποίησης και διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο των Κέντρων Κοινότητας -ΚΕΜ και λοιπών σχετικών Δομών, για την απαγόρευση των διακρίσεων, την ισότητα των φύλων, την πρόληψη του trafficking και κάθε μορφής βίας και με στόχο την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε δημόσιες Υπηρεσίες

Ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης Υπηκόων τρίτων χωρών για διευκόλυνση πρόσβασης στην αγορά εργασίας

-Με προϋπολογισμό 3.220.000 ευρώ:

Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (ΝΕΕ), Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ) και παρεμφερείς δράσεις για απασχόληση και αυταπασχόληση εστιασμένες σε Ρομά.

Ολοκληρωμένα προγράμματα για την ενσωμάτωση των Ρομά στην αγορά εργασίας

συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του ψηφιακού αποκλεισμού

Δράσεις υποστήριξης των Ρομά: ομάδες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, ομάδες διαχείρισης οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης

Ανάπτυξη παρεμβάσεων ενίσχυσης νηπίων, παιδιών σχολικής ηλικίας / εφήβων σε

βιωματικά εργαστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις (Ρομά) στο πλαίσιο των Παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας.

Ενίσχυση ικανότητας (capacity building) για φορείς σχετικούς με την κοινωνική ένταξη για Ρομά

Με προϋπολογισμό 61.100.000 ευρώ:

Κοινωνικά Κέντρα/ Κέντρα Κοινότητας με την ενσωμάτωση ΚΕΜ, της διαπολιτισμικής μεσολάβησης, παραρτημάτων Ρομά, Κινητών Μονάδων Δομές παροχής βασικών αγαθών όπως κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο, εστιατόριο, κ.α.

Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης.

Λειτουργία Δομών ΚΔΗΦ (Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας), ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) (για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, ΥΤΧ).

Δομές υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και καταπολέμησης της έμφυλης

βίας.

Ανάπτυξη και λειτουργία Ξενώνων Άμεσης υποδοχής και βραχείας φιλοξενίας προς

αναδοχή.

Ενίσχυση Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενίσχυση Υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Ανάπτυξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικές

ουσίες, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων

πρόληψης.

 -Με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ :

Δομές Αστέγων, όπως Υπνωτήρια, Κέντρα Ημέρας

Υποστήριξη εφήβων, ιδίως ευάλωτων ομάδων, σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Ολοκληρωμένα σχέδια τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις