Από 100 έως 3.000 ευρώ το μπόνους για όσους «καρφώνουν» τις μαϊμού αποδείξεις

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος, η καταγγελία στην εφαρμογή e-appodixi και ο καθορισμός της αμοιβής

 

Μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν συμμορφωθεί και να εκδίδουν νομότυπες αποδείξεις όμως υπάρχουν ακόμα αρκετοί επιτήδειοι που συνεχίζουν να δίνουν κάτι…. περίεργα χαρτάκια στους ανυποψίαστους. Τρανό παράδειγμα το δελτίο παραγγελίας που κάποιοι στην εστίαση ακόμα το πασάρουν σαν απόδειξη. Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα κυνηγάει η Ανεξαρτησία Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την εφαρμογή e-appodixi, που αναβαθμίζεται σε νέα έκδοση που θα ανοίγει το δρόμο για χρηματική αμοιβή από 100 έως 3000 € σε όσους καρφώνουν μαϊμού αποδείξεις χωρίς QR κωδικό (που καθίσταται υποχρεωτικός στις αποδείξεις από αύριο) και όσα αλλά ορίζει ο νόμος.

Προκειται για μια εκκρεμότητα μηνών που κλείνει μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με την ψήφιση του νόμου θα είναι διαθέσιμη και η νέα εφαρμογή εφαρμογή e-appodixi που θα περιλαμβάνει το κίνητρο της αμοιβής για όσους «αλιεύουν» φοροφυγάδες, επώνυμα ή ανώνυμα. Η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Η εφαρμογή e-appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία (έχουν γίνει 215.000 download) έχει προσελκύσει 133.000 καταγγελίες και έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων- φοροφυγάδων. Κάποιοι δε είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ:

forodiafugh__1_
forodiafugh__2_
forodiafugh__4_
forodiafugh__3_

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

■ Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

■ Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

■ Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

• τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
• εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
• προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
• επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Σχετικές δημοσιεύσεις