Ανίκητος φαντάζει ο εφιάλτης της ακρίβειας!

Παρά τα πρόστιμα, τα καλάθια και τις δήθεν μειώσεις

 

Οι πολυεθνικές ανέβασαν 10% τα τρόφιμα τον Οκτώβριο, πριν πούνε ναι σε μείωση κατά 5%!

 

Μπορεί στη μάχη κατά της ακρίβειας να μπήκε μπροστά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε προχθές και σούπερ μάρκετ μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, τον Κώστα Σκρέκα, όμως φαίνεται πως αυτός ο πόλεμος είναι δύσκολο να κερδηθεί. Αφού μάλλον οι 5-6 αλυσίδες που ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς βρίσκουν τρόπους να εξουδετερώνουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα. Τον Οκτώβριο το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως όποιες εταιρείες μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους κατά 5% και τις διατηρήσουν σταθερές για τουλάχιστον έξι μήνες θα δικαιούνται ιδιαίτερης προβολής εντός των Σούπερ Μάρκετ. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται αυτές τις ημέρες και ήδη αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους.

Όμως εντός του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι τιμές των προϊόντων ανέβηκαν σχεδόν κατά 10%! Δηλαδή και να μειωθούν κατά 5% τον Νοέμβριο πάλι θα είναι ακριβότερα από όσο αγόραζε ο καταναλωτής στις αρχές Οκτωβρίου κατά 5%! Μάλιστα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των αυξήσεων του Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν τα προϊόντα διατροφής όπως το ελαιόλαδο, τα έλαια, τα λίπη, τα φρούτα, το γάλα, τα αυγά, το μέλι, τα αμνοερίφια, οι μαρμελάδες.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις όλων των οικονομικών αναλυτών συμφωνούν στο ότι δεν πρόκειται να δούμε σύντομα να μειώνονται ουσιαστικά οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ και οι Έλληνες καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβότερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν και οι μισθοί τους είναι μικρότεροι. Εκτός αν η κυβέρνηση, ο Κώστας Σκρέκας ή οι νόμοι της αγοράς βρουν τον τρόπο να σταματήσουν αυτό το πλιάτσικο εις βάρος του λαού μας.

Δ.Κ.

Σχετικές δημοσιεύσεις