Αγοραστός: Ξεκίνησαν τα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη

Η έρευνα της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και παραλείψεων και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο μετά την κακοκαιρία Daniel, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Περιφερειάρχης που έχασε στις πρόσφατες εκλογές και περίπου σε 40 μέρες αποχωρεί από τη θέση του μπορεί να βρεθεί «μπλεγμένος» στο δίκτυα της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο ήταν ο ίδιος που στις αρχές Οκτωβρίου στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων στο Divani Palace, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση δήλωνε με σιγουριά και στόμφο: “Ναι εγώ τον θέλω τον εισαγγελέα να έρθει, να βγουν όλα, στο φως, γιατί έτσι θα κάνουμε καλύτερη τη χώρα…”.

Η φράση εκείνη ουσιαστικά ήταν απάντηση σε όσους τότε αναφέρονταν στην πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς του Εισαγγελείς Πρωτοδικών των τεσσάρων Θεσσαλικών πόλεων, να ερευνήσουν τα αίτια των πλημμυρών μετά την κακοκαιρία Daniel, και τυχόν ευθύνες φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το larissanet.gr, ο Κώστας Αγοραστός βρίσκεται πάλι στον ίδιο χώρο για το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσωπώντας, για τελευταία φορά, την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κάθεται στις μπροστινές θέσεις, ήρεμος. Αυτή τη φορά δεν μιλάει αλλά ακούει. Ακούει τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γιώργο Ανυφαντή να καταλογίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στην Καρδίτσα.

Ο Περιφερειάρχης αποχωρεί από την αίθουσα όχι με το αίσθημα και την αυτοπεποίθηση του θριαμβευτή που είχε σε εκείνη την προεκλογική του ομιλία, αλλά εκνευρισμένος και διαμαρτυρόμενος για αυτά που μόλις είχε αναφέρει ο κ. Ανυφαντής.

Τους τελευταίους μήνες ο χώρος της Δικαιοσύνης φαίνεται να έχει “γυρίσει” την πλάτη της στον μέχρι πρότινος πανίσχυρο Κώστα Αγοραστό. Τελευταία εξέλιξη είναι η είδηση στις αρχές Νοεμβρίου ότι αναμένεται η παραπομπή σε δίκη συνολικά 11 προσώπων, μεταξύ των οποίων και του Περιφερειάρχη, για την διαχείριση στην κακοκαιρία Ιανός που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το θάνατο της 41χρονης Φαρμακοποιού στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Σε λίγο καιρό μετά από 13 χρόνια τελειώνει η θητεία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Όμως το όνομα Κώστας Αγοραστός με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία μάλλον θα συνεχίσει να ακούγεται τα επόμενα χρόνια.

Η ώρα της ποινικής αποτίμησης για την καταστροφική πλημμύρα στην Καρδίτσα, που προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2020 η κακοκαιρία Ιανός, αφήνοντας πίσω της 4 νεκρούς, έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr , πιθανότατα στις αρχές του 2024, 11 πρόσωπα που ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, στην πρώτη δίκη για το μπαράζ των φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλία.

Η προδικαστική διαδικασία ολοκληρώνεται με την κλήτευση των υπόπτων και πλέον οι δικαστικές- εισαγγελικές αρχές προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραπομπή των υπόπτων με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου (λόγω ειδικής δωσιδικίας). Η δίκη θα αφορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και έναν αντιπεριφερειάρχη, τον τότε γ.γ Πολιτικής Προστασίας (και νυν) Βασ. Παπαγεωργίου, δύο δημάρχους της περιοχής, αστυνομικούς κλπ. Τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται να δικαστούν είναι ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (χάθηκαν 4 ανθρώπινες ζωές) και πρόκληση πλημμυρών από αμέλεια, με την έννοια της παράλειψης ενδεδειγμένων ενεργειών που θα απέτρεπαν ενδεχομένως τα συμβάντα.

Δίκη για τον Ιανό στην Καρδίτσα: Τραγικές συνέπειες

Τα 11 αυτά πρόσωπα έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέως Καρδίτσας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41χρονη φαρμακοποιός, Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται πως τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας είχε διαπιστώσει σε έκθεση του (ως τεχνικός σύμβουλος) ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο πρώην υπαρχηγός είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού. Η έκθεση είχε κατατεθεί μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ως στοιχείο της δικογραφίας.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωνε στην έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00. Ώρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Όσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

Εκείνη την ημέρα η πόλη της Καρδίτσας και τα γύρω χωριά καθώς και το Μουζάκι βυθίστηκαν μέσα στη λάσπη και στο νερό από την κακοκαιρία Ιανός που “έπνιξε” στην κυριολεξία τον μισό Νομό Καρδίτσας.

Η επόμενη μέρα που ξημέρωσε έφερε εικόνες βιβλικής καταστροφής που δύσκολα θα ξεχαστούν όσα χρόνια και να περάσουν. Καταστήματα μέσα στο νερό και τη λάσπη, επιχειρήσεις διαλυμένες, σπίτια σε άθλια κατάσταση, 4 νεκροί, έντονη μυρωδιά πετρελαίου σε όλη την πόλη της Καρδίτσας, αυτοκίνητα “πνιγμένα” μέχρι την οροφή, έπιπλα να κάνουν βόλτα μέσα στο νερό, κόσμος σοκαρισμένος από το θέαμα που αντίκρισε.

aftodioikisi.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις