«Έξω οι… Ολλανδοί από τη Θεσσαλία»;

Περιφέρεια και αντιπολίτευση απορρίπτουν το σχέδιο τους

 

– Δημ. Κουρέτας: Από το Σάββατο 6 Απριλίου ξεκίνησε η επίσημη διαβούλευση (με σχετική διημερίδα) Περιφέρειας και επιστημονικού κόσμου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

– Βασ. Κόκκαλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Το ολλανδικό σχέδιο συνιστά προσβολή.

– Ευαγγ. Λιακούλη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Δεν έχει σοβαρό σχέδιο η κυβέρνηση για τη Θεσσαλία.

– Δημ. Κουτσούμπας (γραμματέας Κ.Ε. του ΚΚΕ): Χρειάζεται ενιαίο σχέδιο για τη Θεσσαλία και όχι χωρισμός των πολιτών σε «φιλοολλανδούς» και φιλοπεριφερειακούς».

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Ο «δ» είχε αναδείξει έγκαιρα και έγκυρα, πριν ακόμη την ορκωμοσία Κουρέτα, την αντίθεση της νέας Περιφερειακής Αρχής στις προτάσσεις της Ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα το πρόβλημα εστιαζόταν στις προθέσεις των Ολλανδών να προτείνουν δραστική μείωση της βαμβακοκαλλλιέργειας η οποία ούτως ή άλλως την τελευταία 15ετία έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%.

Σήμερα, ακριβώς επτά μήνες μετά τον «Ντάνιελ» και ενώ τα προβλήματα των πλημμυροπαθών παραμένουν άλυτα η «διαβούλευση» για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας συνεχίζεται και τίποτα δεν δείχνει πως σύντομα κυβέρνηση και Περιφέρεια θα καταλήξουν σε κάποιο κοινό σχέδιο. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέτει ως βάση του διαλόγου με τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλίας το «Master Plan» των Ολλανδών το οποίο αποτελείται από 400 σελίδες και έχει αναρτηθεί στα… Αγγλικά! Λέγεται πως πληρώθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό δόθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο πλαίσιο της στήριξης τους στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία.

Από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν σηκώσει σχεδόν πανό με σύνθημα «Έξω οι Ολλανδοί από τη Θεσσαλία»! Μάλιστα ο Δημήτρης Κουρέτας προχθές Σάββατο, μιλώντας στο διήμερο Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια, στη Λάρισα, με τίτλο «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη της Θεσσαλίας – Προβλήματα και Προοπτικές» δήλωσε πως «πρακτικά τώρα ξεκινάει η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας η οποία πρέπει να γίνει με σοβαρότητα» αμφισβητώντας έτσι ξεκάθαρα το μέχρι τώρα έργο των «Ολλανδών» και σηματοδοτώντας για μία ακόμη φορά πως ο ίδιος σκοπεύει να στηριχτεί κυρίως στις προτάσεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρώντας ίσως πως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τη χρειάζεται να γίνει.

Έντονες αντιδράσεις για την πρόταση των Ολλανδών υπήρξαν και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ).  Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο χρόνος τρέχει και λόγω της κλιματικής αλλαγής που πλέον είναι αισθητή και στους πιο άπιστους Θωμάδες ελλοχεύει ο κίνδυνος να ζήσουμε, εκτός από ένα θερμό καλοκαίρι και νέες πλημμύρες στις αρχές του Φθινοπώρου και ίσως να μας βρουν και αυτή τη φορά απροετοίμαστους. Πάντως ο κ. Κουρέτας φρόντισε έγκαιρα να δηλώσει (στον FM100 Ράδιο Ζυγός) πως «εγώ είπα στην κυβέρνηση ποια έργα χρειάζονται να γίνουν άμεσα και πόσα χρήματα  χρειάζονται. Αν δε μου τα δώσουν δεν θα φταίω εγώ αν ζήσουμε σύντομα και νέους Ντάνιελ».

 

 

Ανοιχτή διαβούλευση

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

Με την  έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας (προχθές Σάββατο) με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές» η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με  το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας  ξεκίνησαν επίσημα την διαβούλευση για την  Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες. Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας,  επεσήμανε  ότι πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας η οποία πρέπει να γίνει με  σοβαρότητα και τόνισε ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει άλλες  τέσσερις  εκδηλώσεις  σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου.

Ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA το οποίο – όπως  είπε – έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα «αγγλικά» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας» την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος  ώστε να αυξηθεί  η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κατέληξε δε μιλώντας για τον …Ξέρξη ο οποίος από τότε που εκστράτευσε στην Ελλάδα είχε δει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας  και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενούς  Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

Στις ομιλίες τους, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, καταξιωμένοι ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι   παραγωγικών φορέων και  στελέχη της αγοράς . ανέπτυξαν  διεξοδικά τα κυρίαρχα θέματα,   όπως  το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την  επαπειλουμένη ξηρασία λόγω κλιματικής  αλλαγής ,  τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών  με αναφορά  στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη  νέων τεχνολογιών για  την καλλιεργητική διαδικασία, της μεταποίησης  και το ζήτημα της   ενέργειας  ενώ ακολούθησε συζήτηση.

 

Βασ. Κόκκαλης: Προσβολή το Ολλανδικό σχέδιο

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης  αφού εξήρε την πρωτοβουλία της  Περιφέρειας να  ξεκινήσει αυτή τη σημαντική   διαβούλευση τόνισε ότι  το ολλανδικό σχέδιο  συνιστά προσβολή  καθώς  μεταξύ άλλων απουσιάζει –όπως είπε -το πιο σημαντικό   δηλαδή  η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Όπως είπε  το σχέδιο  έχει δεχτεί  ήδη  επιστημονική απόρριψη  και προκάλεσε αντιδράσεις από τον αγροτικό  κόσμο  ειδικά   για τη «στοχοποίηση» του βαμβακιού.

 

Ευαγγ. Λιακούλη: Δεν έχει σοβαρό σχέδιο η κυβέρνηση

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη    χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική  την πρωτοβουλία της Περιφέρειας  για τη διαβούλευση και την  επιχειρούμενη  επιτέλους  σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 7 μήνες μετά  τις πλημμύρες δεν έχει σοβαρό σχέδιό για την ανασυγκρότηση της  Θεσσαλίας που αποτελεί  τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση.  απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης& Τυρνάβου κ.κ.  Ιερώνυμου,   ο Ελλογιμώτατος καθηγητής κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο  αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  κ. Ευθύμιος Προβίδας  ο αντιπρόεδρος  του ΣΘΕΒ  καθώς   και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης .

Στην διημερίδα, παρευρέθηκαν ,  εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων , συλλόγων, και Συνεταιρισμών  ενώ τις εργασίες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Γ. Κολλάτος.

 

 

Δηλώσεις Δημ. Κουτσούμπα

Στη Θεσσαλία βρέθηκε για δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Απευθυνόμενος σε αγρότες των παρακάρλιων χωριών τα οποία παραμένουν πλημμυρισμένα και μιλώντας για τους «Ολλανδούς» είπε πως «δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους, τι οικονομικά συμφέροντα υπηρετούν, ποια ευρωπαϊκά loby. Τα έργα είναι απαραίτητα αλλά επιμένουμε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο για όλα… Τέτοιο ενιαίο σχέδιο, ολοκληρωμένη πρόταση, δεν έχει η κυβέρνηση, ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει μόνο ένας αποπροσανατολισμός και πάνε να χωρίσουν τον κόσμο, άλλος με το Master Plan του Μητσοτάκη και των Ολλανδών, άλλος με το τι λέει η Περιφέρεια ή κάποιοι άλλοι».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις