Μπορώ να «φυλάω» θέση πάρκινγκ ή θα φάω πρόστιμο;

Όλοι θέλουμε να παρκάρουμε κοντά στο σπίτι μας και μερικοί από εμάς καταφεύγουμε σε περίεργες συνήθειες για να το πετύχουμε.

Υπάρχει μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας που θεωρεί ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί του αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια θέση στάθμευσης μόνο για αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι να προβαίνουν σε παράνομη κατάληψη τμήματος του δρόμου με καρέκλες, καφάσια, γλάστρες, ακόμα και με τα μηχανάκια τους, έτσι ώστε όταν γυρίσουν να τα βγάλουν και να σταθμεύσουν.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ΄εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτήσια μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις