Το προσφυγικό πρόβλημα στο επίκεντρο του νέου βιβλίου του Βασίλη Λινάρδου

Παρουσιάστηκε και στην πόλη μας την Πέμπτη 24 Μαρτίου

 

 

Στη σύγχρονη Αθήνα, δολοφονείται ένας Σύριος πρόσφυγας. Ο αστυνόμος Δεμιρόγλου μόλις έχει καθίσει στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του να διαβάσει την εφημερίδα του. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει η φωτογραφία του άτυχου Σύριου. Στο πρόσωπό του βλέπει το δικό του πρόσωπο, ενώ το όνομα του νεκρού είναι Δεμίρης. Στα προσωπικά του είδη, κουβαλούσε και εκατοντάδες φωτογραφίες, πολλές απ’ αυτές τραβηγμένες στη Σμύρνη πριν και μετά την απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων• πολλές απ’ αυτές τις φωτογραφίες τις έχει και ο ίδιος στο δικό του σπίτι. Πρόκειται για φωτογραφίες των προγόνων του. Έτσι, δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο νεκρός Σύριος πρόσφυγας είναι μακρινός ξάδελφός του. Αμέσως, στο μυαλό του έρχονται ιστορίες πολυακουσμένες, στοιχειωμένες, οι οποίες ξεπηδούν μέσα από τις φωτογραφίες.

 

 

Με αυτή την σύντομη περιγραφή εντασσόμαστε στο πνεύμα και την ιστορία του νέου βιβλίου του κ. Βασίλη Λινάρδου «Ματωμένο Παρελθόν – η αφορμή» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμππτης στο Μουσείο Τσιτσάνη από τις εκδόσεις Ελκυστής και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και για το οποίο ο συγγραφέας ανέφερε πως «στόχος είναι να προβληματιστούμε για το ποιοι δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα γιατί κανένας άνθρωπος δεν φεύγει ξαφνικά μόνος του από τον τόπο του όπως για παράδειγμα ο παππούς μου και η γιαγιά μου που κάποιοι τους ανάγκασαν να φύγουν από την Μικρά Ασία και ήρθαν στην Ελλάδα και μάλιστα δεν ήταν και καλοδεχούμενοι όπως αντίστοιχα συμβαίνει σήμερα με τους ξένους πρόσφυγες».

 

Την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος κ. Λάζαρος Τσουμένης τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα συναρπαστικό που αναφέρεται στο θέμα της προσφυγιάς μέσα από την υπόθεση ενός αστυνομικού που την αντιμετωπίζει στην αρχή του βιβλίου αλλά μετά μας μεταφέρει στη Σμύρνη πριν την καταστροφή με επίκεντρο μια οικογένεια ενός εργοστασιάρχη και των τριών παιδιών του με τα δύο αγόρια να έχουν να αντιμετωπίσουν την απαγωγή της αδερφής τους και την καταδίωξη των απαγωγέων της. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και ξεκούραστα και ταυτόχρονα προσφέρει πολλές γνώσεις και ερεθίσματα για τόπους και καταστάσεις που πολλοί δεν έχουν ζήσει».

 

 

Την εκδήλωση στήριξαν και απηύθυναν χαιρετισμό

ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεινοβού»

και η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Τρικάλων».

Σχετικές δημοσιεύσεις