Με πολύπλευρο ενδιαφέρον το 12ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έγινε το τριήμερο που μας πέρασε

Τριάντα δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία και αρχιτεκτονική της περιοχής Τρικάλων από καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικούς, αρχαιολόγους, ερευνητές, λαογράφους, φιλολόγους, αρχιτέκτονες κ.ά. από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλάμβανε το 12ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών που διοργάνωσε από την Παρασκευή έως την Κυριακή στο Μουσείο Τσιτσάνη ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας / Περιφ. Ενότητα Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Μετεώρων, τον Δήμο Πύλης και το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για μένα να επισκέπτομαι για άλλη μια φορά την πάτρια γη, για άλλη μια φορά την πόλη που γεννήθηκα. Σε αυτή την πόλη, την πόλη των επιστημόνων, της αξιοκρατίας, όπου τα νέα παιδιά πραγματικά δείχνουν κάθε χρόνο τον δρόμο της πρωτιάς είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες σχετίζονται με την μελέτη της ιστορικής διαδρομής των Τρικάλων. Είναι θέματα που άπτονται των ανθρωπιστικών επιστημών και υπό αυτή την έννοια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αφού πλέον στις μέρες μας ο τεχνολογικός τομέας και ο τεχνολογικός εξοπλισμός μας έχει πλήρως καταλάβει και γι΄ αυτό τέτοιου είδους εκδηλώσεις χρειάζονται γιατί αν δεν γνωρίζουμε σωστά την ιστορία μας δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω».

Κάποιες από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν χαρακτηριστικά οι εξής: «Το παλαιό καθολικό της Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου Μετεώρων. Νεότερα στοιχεία μετά τη συντήρηση» από την αρχαιολόγο, διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, ΜSc, υποψήφια διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων κα Κρυσταλλία Μαντζανά, «Οι θρησκευτικές πανηγύρεις στην αντίληψη των κατοίκων της Φανερωμένης Τρικάλων. Εξέλιξη μέσα στον χρόνο» από τον εκπαιδευτικό, πρόεδρο Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, «Ανέκδοτα έγγραφα, νεότευκτοι χάρτες και σπάνιες φωτογραφίες από την γερμανική εκκαθαριστική επιχείρηση ‘ΠΑΝΘΗΡΑΣ’ στην περιοχή της Πίνδου» από τον γεωπόνο-εκπαιδευτικό, ερευνητή κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, «Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 σε έντεκα οικισμούς στα ανατολικά του Κόζιακα: πληθυσμός, παραγωγή, φόροι, ονόματα κατοίκων» από τον φιλόλογο, δρ Ιστορίας Εκπαιδεύσεως ΕΚΠΑ κ. Θεόδωρο Νημά, «Ραφαήλ Φελούς: Ο τελευταίος Ραββίνος των Τρικάλων» από τον φιλόλογο, ΜSc κ. Κώστα Μιχαλάκη, «Τουριστική ανάπτυξη και επικοινωνιακή πολιτική μέσω μνημειακών- πολιτιστικών διαδρομών στην Π.Ε. Τρικάλων» από την αρχαιολόγο, ΜSc κα Ουρανία Μπαλογιάννη, «Οι ταινίες του Δημ. Κουτσιαμπασάκου: από την ύπαιθρο στην πόλη και από εκεί στην ύπαιθρο» από τον φιλόλογο, δρ Κινηματογραφικών Σπουδών κ. Αχιλλέα Ντελλή κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., και η έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους, συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής Τρικάλων, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Σχετικές δημοσιεύσεις