Vrada: Η απάντηση του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα άσκησης που βελτιώνει την υγεία και προλαμβάνει τη νόσο

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τους κ.κ. Θεοδωράκη και Γαλάνη

Μια καινοτόμα και σύγχρονη ματιά στο σοβαρό ζήτημα της άνοιας επιχειρείται από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Ομάδα του Τμήματος με συντονιστή τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Θεοδωράκη και υπεύθυνο τον μεταδιδακτορικό ερευνητή κ. Ευάγγελο Γαλάνη, ανέπτυξε ένα ελκυστικό και αυτορυθμιζόμενο πρόγραμμα άσκησης και προώθησης της υγείας σε ένα εικονικό περιβάλλον, ενσωματωμένο σε αθλητικά όργανα που φέρει την ονομασία Vrada”.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, εκτεταμένη έρευνα των τελευταίων χρόνων έχει καταδείξει την αξία της άσκησης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας όπως επίσης και στην πρόληψη και αποκατάσταση πολλών ασθενειών. «Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η άνοια. Ένας από τους παράγοντες που οδηγεί στην άνοια, είναι η υποκινητικότητα, δηλαδή η έλλειψη σωματικής άσκησης. Φαίνεται ότι η σωματική άσκηση λειτουργεί όχι μόνο ως μηχανισμός βελτίωσης της υγείας και πρόληψης της νόσου, αλλά και ως μηχανισμός ενίσχυσης της μνήμης».

Στην προσπάθειά της λοιπόν να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε μια διεπιστημονική προσέγγιση των πιο πρόσφατων ευρημάτων της ψυχολογίας, της φυσιολογίας, και της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, για να καταλήξει στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

 

Δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον άθλησης

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του, ο κ. Ευάγγελος Γαλάνης μιλά αρχικά για τον βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και συγκεκριμένα για ένα στατικό εργοποδήλατο και μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας που φέρει την εν λόγω εφαρμογή. Αυτή περιέχει ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον άσκησης, παρέχοντας στον ασκούμενο τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει να ασκηθεί σε ένα δάσος ή δίπλα στην παραλία, να ρυθμίσει τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, να ενισχύσει τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου με ασκήσεις μνήμης κάνοντας κάποιες αριθμητικές πράξεις, για παράδειγμα μετρώντας ζώα που εμφανίζονται στην εικονική πραγματικότητα και απαντώντας σε ερωτήσεις για το πόσα από αυτά είδε, σε ποια πλευρά του δρόμου κ.α.

Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο, προκαλεί ενθουσιασμό στα άτομα που το εφαρμόζουν και συνδυάζει τις πιο σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες με τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας. «Αυτό που σχεδιάζουμε μελλοντικά είναι η εφαρμογή να γίνει φιλική προς όλο τον κόσμο και με ελάχιστο κόστος, έτσι ώστε ένα άτομο να μπορεί να γυμνάζεται στο σπίτι του μόνο του» καταλήγει ο κ. Γαλάνης.

Αφροδίτη Νανάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις