19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών – «Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»

Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την παιδική βία, η 19η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης.

Δεκάδες ιστορίες κακοποιημένων παιδιών έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια.

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μας πονέσει για να λυθεί.

Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

Στην χώρα μας 7500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο.

Η κοινωνία δεν πρέπει να σιωπά αλλά οφείλει να γνωρίζει τα συμπτώματα βίας και να τα καταγγέλλει.

Στην περίοδο της κρίσης, οι αριθμοί της βίας και της παιδικής κακοποίησης αυξήθηκαν δραματικά. Στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας οι ίδιοι αριθμοί, μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο. Όμως όλα αυτά τα παιδιά  δεν είναι απλώς αριθμοί , είναι η ψυχή του κόσμου, η ζεστασιά της γης και το φως της οικουμένης. Και πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η παιδική κακοποίηση προέρχεται κυρίως μέσα από την ίδια την οικογένεια του παιδιού ή από άτομα γνώριμα του ευρύτερου περιβάλλοντος του και σπανιότερα από αγνώστους. Οι συνέπειες της κακοποίησης στο παιδί έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του.

H κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού περιλαμβάνουν όλες τις μορφές σωματικής και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, τα οποία καταλήγουν σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης.

Αποτελεί χρέος όλων να προστατεύονται τα παιδιά, να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους και να ενθαρρύνονται τα κακοποιημένα παιδιά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές ώστε να καταγγείλουν περιστατικά βίας.

Κάθε κράτος οφείλει να προβεί στη διαμόρφωση πολιτικής και τρόπου προσέγγισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης,  να προάγει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών

Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, εξακολουθούν στις μέρες μας να υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν από τη φτώχεια, στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, βιώνουν τις τραγικές συνέπειες των συρράξεων και των πολέμων.

Ένα παιδί, δίπλα σου μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά σου χωρίς να μιλά.  Ένα παιδί δίπλα σου, μπορεί να κακοποιείται και να υποφέρει. Κάνε κάτι να το βοηθήσεις . Ένα παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει όμορφα παιδικά χρόνια. Να κληρονομήσει ένα καλύτερο κόσμο. Κι αυτό του το χρωστάμε . Σταματήστε την παιδική κακοποίηση. Γιατί…”αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.”

«Εσύ θα κοιτάξεις αλλού;»: Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση

Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε τα παιδιά ασφαλή.

ΓΙΑΝΝΟΤΑΚΗ ΜΑΝΗ

ΤΑΜΙΑΣ ΔΕΕΠ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις