Χαίρε Θεόδωρε! – Τα “ΝΕΑ” για το έργο του κ. Νημά

Ένας έπαινος προς τον συμπολίτη φιλόλογο εκπαιδευτικό, συγγραφέα και επίτιμο πρόεδρο του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων κ. Θεόδωρο Νημά δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες (την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου) στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Ένας έπαινος που αποκτά επιπλέον υπεραξία όταν υπογράφεται από τον επίσης συγγραφέα και κριτικό κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, τα λόγια του οποίου αποτυπώνουν το πολυσχιδές, επίμονο και επίπονο έργο με το οποίο ο κ. Θ. Νημάς έχει αναδείξει εδώ και δεκαετίες την Ιστορία, την Παιδεία και τον Λαϊκό πλούτο της πόλης των Τρικάλων και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλίας.

Στο πρόσωπό του “…χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε αυτές τις μέλισσες της διάσωσης, της ταξινόμησης, της αποκατάστασης των γεγονότων και κειμένων, τελετών λαϊκών που διασώζουν τη Μέσα Ελλάδα”, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργουσόπουλος, όχι μόνο συνυπογράφουμε, αλλά εμείς που γνωρίζουμε εκ των ένδον το έργο την πολυετή και πολυσχιδή του δραστηριότητα μπορούμε να αντιληφθούμε και νοηματοδοτήσουμε την λέξη “μέλισσα” με την οποία ο κριτικός ευστοχότατα του αποδίδει.

Τω όντι ο κ. Θεόδωρος Α. Νημάς δεν είναι απλώς ο λόγιος συμπολίτης μας που κατέγραψε και ανέδειξε την τοπική μας Ιστορία, μελέτησε και αποτύπωσε την Εκπαιδευτική μας πορεία ή διέσωσε την Δημώδη ποιητική μας παράδοση εκδίδοντας τα Δημοτικά τραγούδια όλου του θεσσαλικού χώρου. Είναι αυτός που παράλληλα με όλα τα παραπάνω έσκυψε πάνω στην λαϊκή μας ψυχή, την ντοπιολαλιά μας αναδεικνύοντας το πραγματικό πολιτισμικό μας “είναι” ως Θεσσαλούς και Τρικαλινούς ιδιαίτερα.

Χαίρε λοιπόν Θεόδωρε, επιτρέποντάς μας να παραφράσουμε το “Χαίρε Δάσκαλε” με το οποίο σε προσφωνεί εν κατακλείδι ο κ. Γεωργουσόπουλος, με υγεία να συνεχίσεις ακούραστα το έργο σου αυξάνοντας έτι περισσότερο την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό σου γι’ αυτά που μας έχεις ήδη προσφέρει!

 

Σωτήρης Κύρμπας

 

Σχετικές δημοσιεύσεις