Τρία αξιοπρόσεκτα νέα βιβλία – Συνεντεύξεις στον Χάρη Μαντέλλο

Οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος και Φώτης Σιμόπουλος μιλούν στον «Διάλογο»

 

Τρία πολύ αξιόλογα νέα βιβλία από καταξιωμένους και βραβευμένους συγγραφείς αναμένεται να αποσπάσουν το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων. Πρόκειται για το «ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων» του κ. Γιώργου Σκαμπαρδώνη, το «Χάθηκε βελόνι» από τον κ. Χρήστο Αρμάντο Γκέζο και το «Κάπου στη Μακεδονία» του κ. Φώτη Σιμόπουλου, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα μας και αναφέρονται στο τι περιλαμβάνουν, το συγγραφικό ύφος και την περιπέτεια της έμπνευσης.

 

 

«ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων»

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η νέα συλλογή διηγημάτων του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου (που ως γνωστό έχει Τρικαλινή καταγωγή, αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη) κ. Γιώργου Σκαμπαρδώνη (Ουζερί Τσιτσάνης, Γερνάω επιτυχώς, Η στενωπός των υφασμάτων, Υπουργός νύχτας και πολλά ακόμη) με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων». Πρόκειται για 25 διηγήματα εμπνευσμένα από σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα: ο αποκλεισμός και η επιδημία, το αλτσχάιμερ, η αλληλεγγύη, οι μεταλλάξεις της μνήμης, η εσωτερική ανάσταση, η φθορά και η αναγέννηση του σώματος, η σοφία των ζώων, το εθελούσιο πάθος και η αφοσίωση, η επιλογή της θυσίας. Το εθνικό ζήτημα, η μεταφυσική των κειμηλίων, η βαθύτερη συνέχεια, η φιλία και η αφοσίωση. Ο ναρκισσισμός και η μοναξιά, η απομόνωση και τα ερωτικά είδωλα, η ευθύνη και η εμμονή, η εποχιακή διέλευση και η αίσθηση της αιωνιότητας. Αφηγήσεις-θραύσματα από τον καθημερινό βίο, μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας κι επινόησης, όπου το τραγικό μπλέκεται με το ιλαρό, το παράδοξο με το απρόβλεπτο και το πριν με το τώρα.

Ο κ. Σκαμπαρδώνης μίλησε στην εφημερίδα μας για το νέο του βιβλίο: «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για ένα βιβλίο διηγημάτων γιατί δεν είναι όπως ένα μυθιστόρημα που έχει έναν θεματικό άξονα. Η συλλογή διηγημάτων έχει διάφορα θέματα και κάθε διήγημα ξεκινά από διαφορετική έμπνευση και με διαφορετική θεματογραφία. Ουσιαστικά ασχολούμαι με κάποια θέματα που είναι σύγχρονα όπως το πρόβλημα του ιού, το αλτσχάιμερ, το εθνικό ζήτημα που έχουμε με τους γείτονες, θέματα σχετικά με την ιστορική μνήμη, την σεξουαλική παρενόχληση, για την σοφία των ζώων, τα γηρατειά κ.λπ. Πρόκειται για ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ τους θέματα που είναι προαιώνια και παντοτινά και ενοποιούνται από το ύφος του συγγραφέα, δηλαδή κάποια στοιχεία που είναι αναγνωρίσιμα και διακριτά όσον αφορά τον τρόπο που γράφει, το πώς χρησιμοποιεί τους χρόνους, τα πρόσωπα, τον τόνο, τον ρυθμό και βέβαια το πώς διαχειρίζεται την γλώσσα. Το συγκολλητικό λοιπόν σημείο είναι η ιδιοπροσωπία, αυτό που λέμε το ξεχωριστό στυλ που είναι αναγνωρίσιμο. Από κει και πέρα το ζήτημα της έμπνευσης είναι κάτι που είναι περίπλοκο γιατί η έμπνευση έρχεται όταν θέλει αυτή και δεν μπορείς ούτε να την προβλέψεις ούτε να στήσεις τα πράγματα για να έρθει. Είναι κάτι που ξεπερνάει την έννοια της ανάλυσης από το μυαλό και βέβαια η έμπνευση έρχεται κάποια στιγμή τυχαία επειδή ίσως προϋπάρχει μέσα μας μια άλφα διάθεση όταν συναντάται ο δημιουργός με μια χειρονομία, ένα γεγονός, μια εικόνα και εκρήγνυται μέσα του μια ιστορία και από κει και πέρα αρχίζει η περιπέτεια της γραφής για να φτάσεις στο τέρμα. Πρέπει να πω ότι μια συλλογή διηγημάτων δεν είναι διάφορα κείμενα ατάκτως ερριμμένα που στεγάζονται σε ένα βιβλίο, είναι κείμενα που έχουν διαφορετικό θεματικό προσανατολισμό αλλά εκείνο που τα ενοποιεί είναι ο τρόπος γραφής».

 

«Χάθηκε βελόνι»

Βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο και στις 27 Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το νέο βιβλίο με τίτλο «Χάθηκε βελόνι» που ετοίμασε ο κ. Χρήστος Αρμάντο Γκέζος που έχει επισκεφθεί στο παρελθόν την πόλη μας για την παρουσίαση των βιβλίων του. Ο λόγος στον ίδιο για να μας μιλήσει για το νέο του βιβλίο:

 

«Μετά το πρώτο μου μυθιστόρημα («Η Λάσπη», εκδόσεις Μελάνι, 2014) ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα διευρύνει τα θέματα εκείνα και θα μιλάει για κάποιες προσωπικές και ιστορικές εμπειρίες με πιο ευθύ, αδιαμεσολάβητο τρόπο. Μεγαλώνοντας, άλλωστε, συνήθως βγαίνεις έξω από τα στενά όρια του εγωτισμού σου και αλληλεπιδράς περισσότερο με την κοινωνία και τον κόσμο.

 

Έτσι λοιπόν, το «Χάθηκε Βελόνι» είναι ένα μυθιστόρημα που συντίθεται από ιστορίες που αφορούν σε πιο καθημερινούς ανθρώπους από ό,τι η Λάσπη, αλλά και γενικότερα τα προηγούμενα βιβλία μου: τον ηλικιωμένο, την εργαζόμενη μητέρα, τον πατέρα που αγωνιά για το μεροκάματο, χωρίς να λείπει φυσικά και η πιο σύγχρονα και διανοητικά υπαρξιακή διάσταση που πάντα με προβληματίζει σε ό,τι γράφω.

Παράλληλα, λόγω της φύσης και της δομής του βιβλίου, είχα την ευκαιρία να δουλέψω πολλά διαφορετικά στιλ γραφής: πρωτοπρόσωπη αφήγηση, χαμηλότονο ύφος, ιδίωμα, τριτοπρόσωπη αφήγηση, γρήγορο στιλιζαρισμένο ύφος, ποιήματα. Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που το συγκεκριμένο βιβλίο με παίδεψε περισσότερο από όλα τα προηγούμενα, το χάρηκα ταυτόχρονα και πάρα πολύ.

 

Το «Χάθηκε Βελόνι» είναι τελικά ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία μιας ιδιόρρυθμης οικογένειας σε ένα βάθος 100ετίας: ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Αλβανία, περνάει στη σύγχρονη Ελλάδα από το ’90 και μετά, για να καταλήξει στην υπερκαταναλωτική Αμερική του 21ου αιώνα, εστιάζοντας σε ένα διαφορετικό και κρίσιμο κάθε φορά μέλος της οικογένειας. Η ιστορία αυτής της οικογένειας γίνεται το όχημα για ζητήματα όπως ο χρόνος, η μνήμη, ο τόπος, ο θάνατος, ο πόνος, η μοναξιά, η φτώχεια, η μετανάστευση, οι κοινωνικές ζυμώσεις στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, και ο καπιταλισμός».

 

«Κάπου στη Μακεδονία»

Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πνοή» το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Φώτη Σιμόπουλου με τον τίτλο «Κάπου στη Μακεδονία» για το περιεχόμενο του οποίου πληροφορούμαστε από το οπισθόφυλλο τα εξής: Πώς περνάει μισός αιώνας (1912 – 1964) σε μια αστική πόλη της Βορείου Ελλάδος που απελευθερώνεται απ’ τους Οθωμανούς και προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ανάμεσα στις νέες προκλήσεις; Πώς τρεις πολυμελείς οικογένειες, οδηγημένες απ’ τα προστάγματα της μοίρας, βρίσκονται να συγκατοικούν σ’ ένα πελώριο αρχοντικό; Πώς αντιμετωπίζεται το κύμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας; Πώς ο έρωτας, με τις απανωτές του μαχαιριές, πλέκει –άλλοτε υπέροχα, άλλοτε τραγικά– τους πρωταγωνιστές; Πώς βγαίνουν οι καλικάντζαροι στην Κατοχή απ’ τα έγκατα της γης και πώς τους ξαναχώνουν τα παλικάρια της Αντίστασης; Πώς ξεκληρίζονται οι Εβραίοι της πόλης; Πώς ο εμφύλιος σπαραγμός διαλύει τη χώρα, κι από πού αντλείται το κουράγιο για την καινούρια αχνή χαραυγή;

Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, σ’ ένα απίστευτο ανακάτεμα ηρωισμού, καρτερίας, θάρρους, προδοσίας, νέμεσης και αγάπης».

Ο κ. Σιμόπουλος μας ανέφερε σχετικά με το βιβλίο: «1912-1964 περίοδος σφραγίδα της ιστορίας μας με τους ηρωισμούς και τις προδοσίες, την ανάταση και την πτώση, βρίσκουν θέση στο βιβλίο. Και μέσα σ’ αυτά τρεις οικογένειες πελαγοδρομούν στις φουρτούνες της δικής τους καθημερινότητας με τις ανθρώπινες ανάγκες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, την καρτερία. Η πραγματικότητα αντάμα με την μυθοπλασία οδηγούν τον αναγνώστη στη λύτρωση της καινούργιας χαραυγής».

Είναι δυνατή η προπαραγγελία του βιβλίου μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος του εκδοτικού οίκου (www.ekdoseispnoi.gr), στα τηλέφωνα 2102230206, 6909152132, και μέσω μηνύματος στη σελίδα του στο Facebook.

 

πρώτη δημοσίευση εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ 17/5/2021

Σχετικές δημοσιεύσεις