Το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων και η Σχολή Σαχέτι του Γιοχάνεσμπουργκ γιόρτασαν μαζί την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Το παγκόσμιο νόημα της ελληνικής επανάστασης του 1821 βρήκε έκφραση και αντανάκλαση στη διαδικτυακή επικοινωνία δύο αδελφοποιημένων σχολείων. Το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων και η Σχολή Σαχέτι (School – South African Hellenic Educational and Technical Institute) από το μακρινό Γιοχάνεσμπουργκ «συναντήθηκαν» ξανά. Αυτή τη φορά μέσω του διαδικτύου, με κεντρικό θέμα την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Δύο ομάδες μαθητών/τριών από κάθε σχολείο εργάστηκαν σε δύο θέματα το καθένα, με έναν κοινό όσο και λιγότερο προβεβλημένο άξονα σε σχέση με την Επανάσταση: τον φιλελληνισμό. Το τρικαλινό σχολείο (μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ τάξη)  παρουσίασε την «Ελληνική Επανάσταση στην τέχνη των Φιλελλήνων» και η νοτιοαφρικανική Σχολή τις «Γυναίκες Φιλέλληνες στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία».

Με την καθοδήγηση, την παροχή συμβουλών και την υποστήριξη των καθηγητών/τριών τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 σε διαδικτυακή σύνδεση τα δημιουργήματά τους.
Σε δύο βίντεο προβλήθηκαν εμπεριστατωμένα -με στοιχεία, παραδείγματα και μουσική- όσα σχετίζονται με τα θέματα που ανέλαβαν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν οι μαθητές/τριες.

Ειδικά για τη Σχολή Σαχέτι, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η χρήση της ελληνικής γλώσσας από νέους και νέες που δεν έχουν τη γλώσσα μας ως μητρική, αλλά τη διδάσκονται εντός της Σχολής. Επίσης σημαντικό, το ότι ακολούθησε διάλογος ζωντανά, ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες από τα δύο σχολεία, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι μεταξύ τους σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αδελφοποίηση υλοποιήθηκε επισήμως το 2019, έτος κατά το οποίο αντιπροσωπεία από τη Σχολή Σαχέτι φιλοξενήθηκε στα Τρίκαλα. Δυστυχώς η πανδημία δεν επέτρεψε την ανταλλαγή της επίσκεψης, αλλά η τεχνολογία, με αφορμή την επέτειο του Αγώνα, έδωσε τη δυνατότητα για σύσφιγξη των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο σχολεία.

Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, η συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων. Στις συνθήκες της πανδημίας, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και τη συμπαράσταση των γονέων/κηδεμόνων εργάστηκαν με ουσία, αξιοποίησαν το υπάρχον υλικό, ερεύνησαν δεδομένα, ανέδειξαν δημιουργικές πτυχές της προσωπικότητας τους και τελικά, παρουσίασαν μια εξαιρετική 16λεπτη εργασία.

Οι μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου, Κωνσταντίνος Γαϊτάνας, Αναστασία Δούρα, Ιωάννα Μαστοράκη, Ηρακλής Μπεμπές, Ζωή Μπιλιάλη, Ελένη Προβίδα, Κωνσταντίνα Σακαρίκου και ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Κωνσταντίνος Μάρκος εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Λουίζας Παπάντου στους τομείς της εύρεσης και αξιοποίησης ιστορικών στοιχείων, μουσικής, απαγγελίας, δραματοποίησης των κειμένων, τεχνολογικής συρραφής κι επιμέλειας των επί μέρους στοιχείων. Η εργασία εκπονήθηκε με την ενεργή υποστήριξη του διευθυντή κ. Αριστείδη Μυλωνά και με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών κ.κ. Χριστίνας Τηγάνα  (ΠΕ07), Άννας Κρικέλη (ΠΕ01) και  Δημήτρη Μπάνου (ΠΕ20) αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων στο σύνολό του.

Για τη διαδικτυακή εκδήλωση έλαβε γνώση και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελένη – Μαρίνα Ξυνοπούλου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Από την πλευρά της Σχολής Σαχέτι, παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου, η ΗΟD του Highschool κ. Ελένη Πιπερίδη και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ κ. Γεώργιος Βλάχος, ενώ υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Παρθένα Ζαφειριάδου (ΠΕ07).

 

Για να δείτε τις εργασίες/παρουσιάσεις της κάθε ομάδας, ακολουθήστε τους συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=0DfZ9CJHnYc

https://youtu.be/JvIzdmEt9l4

Σχετικές δημοσιεύσεις