Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας στα Τρίκαλα

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας υλοποιεί φέτος ένα πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ122 (job shadowing) με τίτλο «Η φύση μάς καλεί». Θέμα του η διδασκαλία των μαθημάτων σε περιβάλλοντα εκτός της σχολικής τάξης, με διαθεματικές δραστηριότητες (πράσινες δεξιότητες και  δεξιότητες του 21ου αιώνα) σε εξωτερικούς χώρους και η αξιοποίηση των περιβάλλοντων χώρων ως εναλλακτικοί για τη διεξαγωγή του διαλείμματος.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της πρώτης κινητικότητας που αφορά στην επίσκεψη Ισπανών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Μετέωρα και στην πόλη των Τρικάλων. Οι εκπαιδευτικοί, κα Αθηνά Καζάνα, κα Ειρήνη Μηλίτση, κα Όλγα Μπαντή και κα Σταυρούλα Τσιαντούλα υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς από το σχολείο C.P.I Ramón y Cajal, από το Ayerbe, στην Hueska της  Ισπανίας, στη Σχολική τους Μονάδα. Αφού περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και συνομίλησαν με δασκάλους και μαθητές, επισκέφτηκαν τη Λίμνη Πλαστήρα και το Φράγμα, την Πλαζ στα Καλύβια όπου και συζητήθηκε ο τρόπος που θα μπορούσε η Λίμνη και οι εγκαταστάσεις γύρω από αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για παρατήρηση, μάθηση και γνώση. Την επόμενη ημέρα στις 8-12-2022 περιηγήθηκαν στην επιβλητική περιοχή των Μετεώρων, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπου κι  ενθουσιάστηκαν με το μεγαλείο της φύσης και τη μοναδική ομορφιά του τοπίου. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Ρουσάνου – Αγίας Βαρβάρας και έπειτα την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν προς την πόλη των Τρικάλων. Η πρώτη στάση εκεί περιελάμβανε ξενάγηση στο κτίριο των παλαιών οθωμανικών λουτρών και πρώην φυλακών, στο ανακαινισμένο Μουσείο Τσιτσάνη, στο Ληθαίο ποταμό και στο Κουρσούμ Τζαμί. Την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση έκανε ο κ. Μιχαλάκης Θανάσης, ιστορικός, φιλόλογος, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Δήμου. Με τις πολύτιμες γνώσεις του ενημερώθηκαν για την ιστορικότητα και των δύο αξιοσημείωτων χώρων.
 Η δεύτερη στάση έγινε στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, το «Μύλο των Ξωτικών». Εκεί σημαντική ήταν η επίσκεψη στο μύλο Ματσοπούλου, ένα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του, και η παρακολούθηση της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου. Ξωτικά, νεράιδες, η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και ο Άγιος Βασίλης, τα πολύχρωμα φώτα και τα χιονισμένα έλατα έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο χριστουγεννιάτικη!
Οι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την ψηφιακή αυτή και γιορτινή πόλη των Τρικάλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις