Συνεχίζονται οι διακρίσεις της Πανεπιστημιακής μας Σχολής | Πέντε καθηγητές του ΤΕΦΑΑ στους κορυφαίους του κόσμου!

Αθανάσιος Παπαϊωάννου στο «δ»: Πιο εύκολα γίνεσαι κορυφαίος επιστήμονας απ’ το να πείσεις τους αρμόδιους να ολοκληρώσουν ένα έργο

 

Της Αφροδίτης Νανάκη

 

Η πρόσφατη ανανέωση της βάσης δεδομένων ομάδας ειδικών του Stanford University υπό τον Καθηγητή John Ioannidis που αφορά στους κορυφαίους ερευνητές-επιστήμονες του κόσμου, κατατάσσει και φέτος στη λίστα του ανώτερου 2% με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στο αντικείμενό τους(αθλητική επιστήμη) πέντε καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Πρόκειται για τους Γιάννη Κουτεντάκη (ομότιμος καθηγητής), Αθανάσιο Παπαϊωάννου, Μαρίνα Παπαστεργίου, Ιωάννη Φατούρο(καθηγητές) και Ανδρέα Φλουρή(αναπληρωτή καθηγητή).

 

   

Η μελέτη συμπεριέλαβε 195.605 επιστήμονες από όλα τα επιστημονικά πεδία και έλαβε υπόψη δεδομένα αποκλειστικά από την αντίστοιχη βάση της Scopus.

Για τους κ.κ. Κουτεντάκη, Παπαϊωάννου, Φλουρή και την κ. Παπαστεργίου είναι η τρίτη χρονιά που βρίσκονται στην συγκεκριμένη λίστα και η δεύτερη χρονιά για τον κ. Φατούρο.

 

Διακρίσεων συνέχεια

Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες μια άλλη μελέτη για τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως από τον χώρο της ψυχολογίας (που εξέδωσε ο σημαντικότερος ιστότοπος για την έρευνα ψυχολογίας Research.com) συμπεριελάμβανε και τρεις καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων: τον κ. Μάριο Γούδα (βρίσκεται στη θέση 6582 παγκοσμίως και στην 4η θέση πανελλαδικά), τον κ. Γιάννη Θεοδωράκη (6587 και στην 5η πανελλαδικά) και τον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (6561 παγκοσμίως και στην 6η θέση πανελλαδικά).

Η συγκεκριμένη κατάταξη είναι μια αξιόπιστη λίστα κορυφαίων επιστημόνων από τον χώρο της Ψυχολογίας, που βασίζεται σε μια σχολαστική εξέταση 166.880 επιστημόνων στο GoogleScholar και στο Microsoft AcademicGraph. Για τον κλάδο της Ψυχολογίας, εξετάστηκαν πάνω από 12.533 προφίλ.

 

Πιο εύκολα γίνεσαι κορυφαίος επιστήμονας απ’ το να πείσεις τους αρμόδιους να ολοκληρώσουν ένα έργο

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπροσώπηση του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στην παγκόσμια κορυφή των ερευνητών-επιστημόνων είναι αναλογικά η πολυπληθέστερη τόσο μεταξύ όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και μεταξύ των υπολοίπων ΤΕΦΑΑ της χώρας.

Μιλώντας τηλεφωνικώς με τον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, έναν εκ των διακεκριμένων καθηγητών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας (ΣΕΦΑΑΔ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ),μας επεσήμανε πως: «Είναι μια πολύ τιμητική διάκριση για το ΤΕΦΑΑ του νομού, αλλά και για τους αποφοίτους του Τμήματος δεδομένου ότι τελειώνουν ένα πανεπιστήμιο στο οποίο καθηγητές τους είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι. Αντιλαμβάνεστε πως τα πτυχία τους έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκρισμα».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε όμως να σχολιάσει δηκτικά πως του είναι πιο εύκολο να βρίσκεται στη λίστα του ανώτερου 2% με τους κορυφαίους επιστήμονες όλου του κόσμου, παρά να πείσει τους τοπικούς άρχοντες να κινηθούν για να ξεμπλοκάρει επιτέλους το κλειστό γυμναστήριο στις Καρυές που παραμένει στάσιμο τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια.

«Θα έφερνα φοιτητές για προγράμματα από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν έχουμε φοιτητικές εστίες» συμπλήρωσε με φανερή πικρία για τις σημαντικότατες ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές του Τμήματος και με φανερή αγωνία για την μελλοντική εξέλιξή του. Για το λόγο αυτό, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο χρονικό διάστημα όταν θα βρίσκεται στα Τρίκαλα για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις