Συμβολή του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στο Μουντιάλ του Κατάρ!

Μια ακόμη διεθνής αναγνώριση για την Πανεπιστημιακή μας Σχολή

 

Τον ρόλο της ομάδας του καθηγητή κ. Ανδρέα Φλουρή ανέδειξε μέχρι και το περιοδικό ΤΙΜΕ σε κύριο θέμα του για το πως προετοιμάστηκε το ΚΑΤΑΡ για την παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου

 

Η μελέτη του ΤΕΦΑΑ για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι εργάτες στα στάδια του ΚΑΤΑΡ υιοθετήθηκε από την διοργανώτρια χώρα και είναι οδηγός για κάθε κυβέρνηση με αφορμή και την κλιματική κρίση

 

 

Της Αφροδίτης Νανάκη

 

Ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργεί στα Τρίκαλα και δη στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory του οποίου ηγείται ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ανδρέας Φλουρής, κάνει το εβδομαδιαίο αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό TIME στο τεύχος της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου.

Το κεντρικό θέμα του περιοδικού (εξώφυλλο) έχει τίτλο: «Το επικίνδυνο παιχνίδι: Χιλιάδες μετανάστες εργάτες πέθαναν προετοιμάζοντας το Κατάρ για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται, αυτό είναι μόνο η αρχή».

Το άρθρο-ενόψει της έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στις 20 Νοεμβρίου-αφορά στο λουτρό αίματος που έχει χυθεί στον βωμό αυτού του εκθαμβωτικού παγκοσμίου event και στις απάνθρωπες συνθήκες, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κάτω από τις οποίες εργάστηκαν χιλιάδες μετανάστες. Πολλοί εξ αυτών επιστρέφοντας στις χώρες τους ανέπτυξαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ή αιμοκάθαρση.

Λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής και για να διασαφηνιστεί το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης που δέχονταν οι εργαζόμενοι στο Κατάρ, αλλά και για να προασπιστεί η υγεία τους, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε το καλοκαίρι του 2019 στη χώρα την ομάδα FAME Lab του ΤΕΦΑΑ με επικεφαλής τον κ. Φλουρή προκειμένου να διεξάγει μια σειρά από μελέτες. Το εργαστήριο FAME Lab θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα που αφορά στις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, την εργασία και την απόδοση.

Μιλώντας στον «δ» ο κ. Φλουρής μας ενημέρωσε πως μετέβησαν στο ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής 15 συνολικά ερευνητές και ερευνήτριες του εργαστηρίου οι οποίοι σε καθημερινή βάση εκτελούσαν μετρήσεις και ελέγχους σε διάφορους εργασιακούς χώρους χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και πολλές μεθόδους που έχουν αναπτύξει στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου στα Τρίκαλα.

 

 

Στο άρθρο του “ΤΙΜΕ” σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Μερικοί εργαζόμενοι συμφώνησαν να καταπιούν ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούσαν να καταγράφουν τις θερμοκρασίες του σώματος και τα επίπεδα αφυδάτωσης, για να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υψηλής ζέστης και υγρασίας και δοκίμασαν προσπάθειες μετριασμού όπως στολές ψύξης, λύσεις ενυδάτωσης, αναλογίες εργασίας-ανάπαυσης και κλιματιζόμενα δωμάτια διαλειμμάτων».

Οι ερευνητές του FAME Lab, αναλύοντας τις εκατομμύρια μετρήσεις που πραγματοποίησαν και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στο Κατάρ εργάζονται σε αρκετά αντίξοες συνθήκες, πρότειναν στο Υπουργείο Εργασίας της χώρας να προσθέσει επιπλέον 1,5 ώρα στην καθημερινή απαγόρευση της μεσημεριανής εργασίας και να επεκτείνει το “καλοκαιρινό” πρόγραμμα εργασιών κατά 4 επιπλέον εβδομάδες. Το Κατάρ μετέτρεψε αυτές τις συστάσεις σε νόμο τον Μάιο του 2021.

«Σχεδόν εν μια νυκτί, μια χώρα συνώνυμη με την καταπίεση των εργαζομένων υιοθέτησε την πιο προοδευτική στρατηγική προστασίας από τη θερμότητα στον κόσμο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΔΟΕ για το Κατάρ, οι νοσοκομειακές εισαγωγές για διαταραχές που σχετίζονται με τη ζέστη μειώθηκαν από 1.520 το καλοκαίρι του 2020 σε 351 την ίδια περίοδο του 2022».

Στη συνομιλία μας ο κ. Φλουρής δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την θετική αυτή έκβαση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας του, σπεύδει όμως να υπογραμμίσει το ειρωνικό της υπόθεσης πως «αν και η εστίαση έγινε στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι πιο κατάφωρες καταχρήσεις συμβαίνουν σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα».

Το πλέον καίριο ερώτημα όμως που τίθεται, όπως σημειώνει το ΤΙΜΕ, είναι «εάν η υγεία των εργαζομένων θα συνεχίσει να έχει προτεραιότητα όταν ο τελευταίος οπαδός του Παγκόσμιου Κυπέλλου πάει σπίτι του και τα φώτα της δημοσιότητας απομακρυνθούν από το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό του Κατάρ».

 

 

Λήψη μέτρων για την υγεία και την απόδοση των αθλητών

 

Η συμβολή του Εργαστηρίου FAME Lab, δεν περιορίστηκε μόνο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργατών στα κατασκευαστικά έργα. Ο καθηγητής του Τμήματος κ. Φλουρής συνεργάστηκε με τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, προκειμένου να βρουν ένα κριτήριο (π.χ. όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από κάποιο επίπεδο), με βάση το οποίο οι υπεύθυνοι – είτε αυτός είναι ο διαιτητής σε έναν αγώνα είτε ο προπονητής σε μια προπόνηση – να μπορούν να αποφασίζουν εάν ένας αγώνας ή μια προπόνηση πρέπει να διακοπεί ή να ματαιωθεί. Οι καιρικές συνθήκες και το πόσο αυτές θα επηρεάσουν την υγεία και την απόδοση των αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA ήταν και ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν αυτή την εποχή ως την καταλληλότερη περίοδο, συγκεκριμένα από 20 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου.

Άλλωστε έρευνες του FAMELab, αλλά και άλλων εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η απόδοση των αθλητών μειώνεται σε θερμό περιβάλλον. Σε αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας, όπως ο μαραθώνιος, η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 10-17 βαθμοί Κελσίου. Πέρα όμως από το ζήτημα της απόδοσης, όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πολύ υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των αθλητών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων ποδοσφαίρου, ενώ στο αμερικανικό ποδόσφαιρο τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα πολύ πιο συχνά.

 

Προτάσεις του FAMELab στο υπουργείο Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

 

«Στόχος μας είναι να παράγουμε έρευνα με κοινωνικό όφελος, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες» σημειώνει ο κ. Φλουρής η ερευνητική ομάδα του οποίου έχει καταθέσει πακέτο οδηγιών στο υπουργείο Εργασίας της χώρας μας για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από την υψηλή ακτινοβολία. Οι οδηγίες αυτές –αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί υπόψη- θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει μια έγκαιρη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας της.

Όπως κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει ο ιδρυτής του FAMELab οι βέλτιστες θερμοκρασίες για να εργάζεται σωματικά δραστήρια ένας άνθρωπος είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. Όταν βέβαια, κάνουμε καθιστική εργασία οι θερμοκρασίες αρχίζουν και ανεβαίνουν, μεταξύ 22 και 25 βαθμών Κελσίου. Με χαμηλότερες από αυτές τις θερμοκρασίες ή υψηλότερες υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στην παραγωγικότητα. Έως και 1% του ΑΕΠ χάνεται κάθε χρόνο, εξαιτίας της απώλειας παραγωγικότητας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Ανδρέας Φλουρής: Ο ιδρυτής και διευθυντής

του FAMELab του ΤΕΦΑΑ κ. Ανδρέας Φλουρής

 

 

Ποιος είναι ο Ανδρέας Φλουρής

 

*Ο Ανδρέας Φλουρής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα (Καναδάς). Είναι ένας από τους πέντε καθηγητές του ΤΕΦΑΑ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ανώτερου 2% των κορυφαίων ερευνητών- επιστημόνων του κόσμου με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στο αντικείμενό τους.

Πέρα από τις ερευνητικές του προσπάθειες, είναι υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα και συνεργάζεται με φορείς των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας δράσεις για ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Συμβάλλει επίσης στη μετουσίωση της επιστημονικής γνώσης σε περιβαλλοντικές, κλιματικές και υγειονομικές πολιτικές για διεθνείς οργανισμούς (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία) και υπουργεία (π.χ., Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας). Για περισσότερα από 10 χρόνια είναι αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η NASA, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις