Στους τρεις πρώτους Δήμους της χώρας χρηματοδοτικά ο Δήμος Τρικκαίων – Θα ενισχυθεί με 7 εκ. ευρώ

Στην κατηγορία των ισχυρών Δήμων της χώρας, εντάσσεται πλέον ο Δήμος Τρικκαίων, αφού -σύμφωνα με δημοσίευμα του www.powergame.gr – θα ενισχυθεί με 7 εκατομμύρια ευρώ, μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αναγνώριση του πρωτοποριακού του έργου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει επιτελεστεί στο συγκεκριμένο Θεσσαλικό δήμο. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Με δύο πακέτα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι της χώρας. Το πρώτο πακέτο ύψους 90 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στους 16 συν έναν μεγαλύτερους δήμους της χώρας, και το δεύτερο πακέτο, ύψους 230 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από το ΕΣΠΑ και θα αφορά τους πολλούς -315 συνολικά- μικρότερους δήμους.

Το πρώτο πακέτο αφορά τους 15 μεγαλύτερους δήμους της χώρας

Το πρώτο πακέτο αφορά τους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας, συν το Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος αν και μικρότερος σε μέγεθος, εντάχθηκε στη δεξαμενή των μεγάλων δήμων.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θόδωρος Λιβάνιος, ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε στο μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αναγνώριση του πρωτοποριακού του εργου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει επιτελεστεί στο συγκεκριμένο Θεσσαλικό δήμο.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεν ήθελε την προνομιακή αυτή μεταχείριση του δήμου του.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος Δήμος, μαζί με τους μεγαλύτερους της χώρας, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή δεξαμενή μέσα στους 17 χρηματοδοτούμενους δήμους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποιά ποσά θα λάβουν οι δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Τρικκαίων

 

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα χρηματοδοτηθεί με 20 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 10 εκατ. ευρώ, ο δήμος Τρικκαίων με 5-6 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 54-55 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους.

Οι υπόλοιποι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα λάβουν χρηματοδότηση ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, η χρηματοδότηση θα κυμανθεί από 3 εκατ. ευρώ στο Δήμο Καλλιθέας έως 7 εκατ. Ευρώ στο Δήμο Πατρέων.

Οι πρώτες προσκλήσεις για τους μεγάλους δήμους της χώρας θα βγουν, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος θα γίνουν πριν το τέλος του έτους. Οι όροι αναμένεται να εξειδικευθούν περαιτέρω σήμερα από την παρέμβαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ του αν. Υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Οι υπόλοιποι 315 δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με προκαθορισμένα εξαρχής ποσά που κυμαίνονται από 100.000 ευρώ έως και 2,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα διαφοροποιηθουν ανάλογα με το μέγεθος του κάθε δήμου.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης τα χρήματα θα προέλθουν από διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, όπως είναι εκείνα της Ανταγωνιστικότητας, των Περιφερειακών Προγραμμάτων, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ.ά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης προέτρεψε τους δήμους να προετοιμάζονται από τώρα, καθώς οι πρώτες προσκλήσεις χρηματοδότησης θα βγουν στο α’ τρίμηνο του 2022.

Και όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν θα είναι ανταγωνιστικές, αλλά προκαθορισμένες απο πριν, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσά θα αναμένουν τις προτάσεις των δήμων ως το τέλος του ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι λόγω της φύσης του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο πλέον αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια, πόροι που δεν αξιοποιούνται θα μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες δράσεις που έχουν μεγάλη απορρόφηση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις