Στη Λετονία μέσω ERASMUS το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Προσφάτως το σχολείο μας συμμετείχε σε μετακίνηση προγράμματος ERASMUS+ Σχολικές συμπράξεις με τίτλο “BREATHFREE” στη Ρίγα της Λετονίας. Για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί κ. Αστρίτη Ευανθία & Τσιαντάκη Νικολέτα με4 μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, τις Γκούτρα Παρασκευή , Κατσιώπη Ηλιάνα, Κοτολλάκου Αντριάνα και Πρόκο Ηλιάνα, μετέβησαν στη Λετονία με σκοπό τη σύμπραξη με τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος από τις χώρες της Ρουμανίας, Τουρκίας, Ισπανίας και με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς από το σχολείο 45 Vidusskola Rigaκαι τους μαθητές του.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την υποδοχή των καθηγητών και μαθητών από τις συμμετέχουσες χώρες από ομάδα παιδιών και καθηγητών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο project. Μια υποδοχή εγκάρδια, με πολλή μουσική αλλά και δραστηριότητες για όλους στο χώρο του σχολείου. Τόσο η διευθύντρια όσο και οι καθηγητές του λετονικού σχολείου ήταν συνεχώς μαζί μας και δε μας άφησαν στιγμή να πλήξουμε.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε ένα κέντρο προσφύγων με μεγάλη δραστηριότητα επί 25 έτη στο θέμα της συμπερίληψης των προσφύγων, όπου ο υπεύθυνος δραστηριοτήτων μας ενημέρωσε για τη δουλειά που γίνεται εκεί από ΜΚΟ που προσπαθούν να δώσουν σε όσους το έχουν ανάγκη κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε εύκολα και γρήγορα να ενσωματωθούν στη λετονική κοινωνία, κρατώντας παράλληλα τη δική τους αυτονομία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες συμπερίληψης – ενσωμάτωσης και τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά.

Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην εξερεύνηση της παραλιακής θαλάσσιας πόλης  Jurmala όπου ( αν και το κρύο και ο αέρας ήταν έντονα) οι μαθητές όλων των ομάδων απόλαυσαν τη θάλασσα και  χάρηκαν το μικρό αυτό ταξίδι.

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του προγράμματος κύλησε στο σχολείο με νέες δραστηριότητες συμπερίληψης και τη δημιουργία της μαθητικής κορνίζας. Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των ομάδων ήταν συγκινησιακά φορτισμένοι καθώς ο χρόνος που θα ήταν μαζί τελείωνε και κάθε ομάδα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα της. Το ίδιο βράδυ έγινε στο χώρο του σχολείου η τελευταία συνάντηση όλων των ομάδων, και οι μαθητές αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις της κάθε χώρας στη μικρή γιορτή που ακολούθησε.

Εκεί περίσσευε το κλάμα του αποχαιρετισμού, αλλά και η υπόσχεση για νέα συνάντηση στην επόμενη κινητικότητα που θα γίνει στη χώρα μας το Φεβρουάριο.

Η ομάδα μας έφυγε από τη μικρή, αλλά όμορφη χώρα της Λετονίας με τις καλύτερες εντυπώσεις περιμένοντας την επόμενη συνάντηση, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με μαθητές από τη Λετονία, τη Ρουμανία την Τουρκία και την Ισπανία, που υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ERASMUS+.

Συμπερασματικά, η κινητικότητα μέσω των προγραμμάτων ERASMUS+ δίνει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν χώρες και ανθρώπους  με διαφορετικές κουλτούρες και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία στην καθημερινότητά μας και το κυριότερο ότι όλοι επιδιώκουμε τον ίδιο σκοπό, την καλύτερη εκπαίδευση των νέων μας.

 

Η ομάδα του 2ου  Γυμνασίου Τρικάλων

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις