Στα Τρίκαλα η πρώτη προβολή της ταινίας για την εταιρεία Κλιάφα

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο

Για την Τρίτη 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί στα Τρίκαλα η πρώτη φυσική προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια-Η ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα».

Η προβολή θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία της εταιρείας Κλιάφα ΑΕ, της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων, ενώ παρών θα είναι και ο συμπολίτης Βασίλης Λουλές που υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία.

Σύμφωνα με τον κ. Λουλέ αρκετά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να διοργανώσουν σχετικές προβολές αλλά και διαδικτυακές συζητήσεις, όπως το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Πάτρας, αντίστοιχα Τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο κλπ.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» του

Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ενδιαφέρον των πανεπιστημίων για την ταινία είναι δικαιολογημένο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ τεκμηριωμένο σε βάθος που φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η ιστορία όμως της εταιρείας -που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας αλλάζοντας την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα χωρίς να σταματήσει ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί- δεν είναι μόνο η απαρίθμηση επιτευγμάτων, μηχανημάτων και προϊόντων. Είναι κυρίως-όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης της- η ιστορία των ανθρώπων της. «Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές οι μικρές ιστορίες: τα προσωπικά χαρίσματα και οι αδυναμίες, η οικογένεια και η φιλία, οι παιδικές αλάνες, η γειτονιά και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, το ρίσκο, ο μόχθος και η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η δημιουργία και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας Κλιάφα έχτισαν, όλοι μαζί, “…μια μεγάλη οικογένεια”».

 

Αφροδίτη Νανάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις