Στα Τρίκαλα για θεατρικό σεμινάριο η σπουδαία Σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη

  • Την επιθυμία της να προσφέρει πολιτισμικά στα Τρίκαλα, που την εντυπωσίασαν, εξέφρασε στο «διάλογο»

 

Στα Τρίκαλα βρέθηκε αυτές τις μέρες η γνωστή σκηνοθέτις κα Γεωργία Μαυραγάνη, για μια σειρά σεμιναρίων υποκριτικής με ερέθισμα το μυθιστόρημα του συγγραφέα κ. Νίκου Μάντζιου «Ο εξομολόγος του Θεού». Η κυρία Μαυραγάνη έχει σκηνοθετήσει έργα στην Επίδαυρο, στο Εθνικό θέατρο, στην Πειραματική σκηνή, στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση, στο Από Μηχανής θέατρο, στο θέατρο Πόρτα, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων κ. ά.

Τα σεμινάρια έγιναν στον ανακαινισμένο χώρο του μουσείου Τσιτσάνη, με την ευγενή παραχώρηση του διευθυντή του, κ. Στέλιου Καραγιώργου και τη στήριξη, απ’ τη μεριά του Δήμου, της αντιδημάρχου, κυρίας Βασιλένας Μητσιάδη, η οποία και συμμετείχε ενεργά στο σεμινάριο. Την οργάνωση των συμμετοχών είχε η θεατρολόγος κυρία Χριστίνα Κρίθαρη.

 

Δηλώσεις της κας Μαυραγάνη στο «δ»

Η κα Μαυραγάνη μίλησε αποκλειστικά στον «Διάλογο» για την παρουσία της στην πόλη μας και τους στόχους του σεμιναρίου:

«Η πρόσκληση και η ιδέα που με τίμησαν πολύ προέκυψαν από έναν ντόπιο συγγραφέα που εκτιμώ πολύ, τον Νίκο Μάντζιο, και την Αντονέλλα Χήρα ενώ υπήρξε και μια μικρή σύνδεση με το δίκτυο της εκπαίδευσης. Χάρηκα πάρα πολύ με αυτή την πρόσκληση και πριν από καιρό κάναμε μια συζήτηση μέσω zoom για το τι θα μπορούσα να προσφέρω σε αυτούς τους καλλιτέχνες, που δεν έχει σημασία αν η ενασχόλησή τους με το θέατρο είναι ερασιτεχνική ή επαγγελματική, μέσα από την εμπειρία μου. Βάλαμε κάτω κάποιες ιδέες και στην ουσία αποφασίσαμε ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να κάνουμε αυτή την συνάντηση και από κοντά και να ανταλλάξουμε τα υλικά μας δηλ. να μοιραστώ με την ομάδα τους τρόπους με τους οποίους εργάζομαι, πώς συλλέγω υλικό όταν π.χ. θέλω να φτιάξω μια παράσταση ντοκουμέντου ή πώς δουλεύω με τους ηθοποιούς ένα κείμενο, πώς «σκάβουμε» κάτω από ένα κείμενο και πώς μπορεί να το αποδώσει ένας ηθοποιός, ασκήσεις και πράγματα που έχουν να κάνουν με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, υλικά δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από έναν ερασιτεχνικό θίασο με ενήλικες ή παιδιά μέχρι έναν επαγγελματικό θίασο.

 

Για μένα το θέατρο είναι ένα εργαλείο έκφρασης σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύνθεσης και δημιουργίας και είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει πάντα να μοιράζομαι ό,τι μαθαίνω δηλ. αισθάνομαι ότι αν κάτι δεν το μοιραστώ είναι σαν να μην υπάρχει, οπότε και μέσα από τη διαδικασία του μοιράσματος και εγώ παίρνω πάρα πολλά πράγματα γιατί είναι σαν να αφηγούμαι ξανά και την διαδρομή μου και τον τρόπο δουλειάς και άρα και εγώ μαθαίνω πληροφορίες από αυτό δηλ. σαν ένα είδος εργασιακής ψυχανάλυσης.

Αγαπώ πολύ την ενασχόληση με τους τόπους εκτός Αθηνών καθώς είμαι και εγώ από το Αγρίνιο και μια από τις πρώτες παραστάσεις μου που λεγόταν «Από πρώτο χέρι» είχε να κάνει με την τοπική κοινότητα και τους καπνεργάτες οπότε ξέρω τι σημαίνει να έχεις ζωτική ανάγκη να εκφραστείς και να χρησιμοποιήσεις το θέατρο γι’ αυτό χωρίς όρους φήμης και φιλοδοξίας που μπορεί να υπάρχουν στο κύκλωμα των Αθηνών. Πάντα συγκινούμαι όταν πηγαίνω σε τέτοια μέρη στην επαρχία και ειδικά τα Τρίκαλα είναι μια πανέμορφη πόλη. Θέλω οπωσδήποτε να ξανάρθω, ήδη έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και θέλω πολύ να προσφέρω σε αυτή την πόλη κάτι σημαντικό θεατρικά και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες νομίζω θα γίνει».

 

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις