Σημαντικό εγχειρίδιο για επίδοξους συγγραφείς το νέο βιβλίο του Νίκου Μάντζιου

Αρκετά επιτυχημένη ήταν το απόγευμα της Τρίτης στο Μουσείο Τσιτσάνη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα κ. Νίκου Μάντζιου “Ο φόβος της λευκής σελίδας. Οδηγός λογοτεχνικής γραφής” (εκδόσεις Γραφή), που φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα για το τι είναι αυτό που μας καλεί να γράψουμε, τι είναι αυτό που μας καλεί να γεμίσουμε τη «λευκή σελίδα» με τις σκέψεις, τις επιθυμίες ή τα όνειρά μας και ποιες σκέψεις δημιουργούνται εμπρός στην ασίγαστη επιθυμία να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε ιστορίες αλλά και να δώσει σε όσους γράφουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιτύχουν το σκοπό τους.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε μέσα από συζήτηση της φιλολόγου-ποιήτριας κας Ελένης Ποζιού με τον συγγραφέα που σημείωσε ότι «δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο αλλά οδηγός για να γράψουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ένας οδηγός λογοτεχνικής γραφής. Υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους το σύμπτωμα της λευκής ποδιάς που χωρίς να έχουν τίποτα όταν βλέπουν γιατρό τους πιάνει πανικός και ανεβάζουν πίεση. Το ίδιο σύμπτωμα έχουν και αρκετοί απέναντι σε ένα λευκό χαρτί όταν θέλουν να γράψουν μια ιστορία και πανικοβάλλονται. Αυτό λοιπόν το βιβλίο έχει κάποιες τεχνικές και κάποια μυστικά για να ξεκινήσουν να γράφουν γιατί και η λογοτεχνία, ως τέχνη που είναι, διδάσκεται και έτσι μπορεί να γίνει πιο εύκολο το έργο αυτών των επίδοξων, εκκολαπτόμενων συγγραφέων. Θεωρώ επίσης ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για φιλολόγους ή όσους διδάσκουν σε παιδιά δημιουργική γραφή.
Το λευκό μιας αγράμματης (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σελίδας, με μόνη την προσθήκη μιας λέξης, της πρώτης λέξης, παύει να τρομάζει. Έχει μετατραπεί ήδη σε μήτρα μέσα στην οποία επωάζεται πολιτισμός. Γίνεται η φιλοσοφική λίθος των αλχημιστών και ο σπόρος του χρυσού. Αρκεί να βρούμε το θάρρος και τον τρόπο να επιλέξουμε αυτή την πρώτη λέξη που θα εκπολιτίσει το βάρβαρο λευκό. Το θάρρος για να γράψουμε θα το βρούμε μέσα μας, και τον τρόπο για να το πετύχουμε θα τον βρούμε σ’ αυτό το βιβλίο».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν με έξυπνα σκετσάκια οι ερασιτέχνες ηθοποιοί κα Χρύσα Χαρδαλίδου και κ. Αχιλλέας Μπουρδούβαλος.

Σχετικές δημοσιεύσεις