Σε ποιόν «ανήκει» σήμερα ο Δημήτρης Μητροπάνος;

Με αφορμή την εκδήλωση του «διαλόγου» στη «Σουίτα»

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Σε ποιόν «ανήκει» σήμερα ο Δημήτρης Μητροπάνος; Ποιοι έχουν δικαίωμα να τον τιμούν, να κάνουν εκδηλώσεις για το έργο του, να γράφουν βιβλία για τη ζωή του;

Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες δεν με είχαν απασχολήσει ποτέ τέτοια ζητήματα. Θεωρούσα αυτονόητο πως ο Μητροπάνος «ανήκει» σε όλους όσοι αγαπούν τα τραγούδια του και βέβαια πως μπορεί να γράψει βιβλίο γι’ αυτόν ή και για οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο όποιος έχει κάτι να πει. Όχι μόνο θετικό αλλά ακόμη – ακόμη και αρνητικό. Εννοείται με τεκμήρια και σεβασμό στην ιδιωτική του ζωή. Γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση η δημόσια αναφορά που έκανε ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Θανάσης Κάππος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Σουίτα στην εκδήλωση του «διαλόγου» για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, πως κάποιοι του έχουν κάνει «τον βίο αβίωτο» γιατί ασχολήθηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο! Μάλιστα είπε ευθέως πως ακόμη και κάποιοι Τρικαλινοί σχεδόν τον… απείλησαν να μην έρθει στα Τρίκαλα και να παρουσιάσει το βιβλίο του γιατί οι ίδιοι δεν το εγκρίνουν!

Διάβασα το βιβλίο του κ. Κάππου πριν δεχθώ να το παρουσιάσω. Το διαβάσανε και κάποιες χιλιάδες ακόμη Έλληνες. Ο καθένας το έκρινε με τα δικά του κριτήρια, τις δικές του «απαιτήσεις». Πιστεύω όμως πως όλοι συμφωνούμε πως σε κανένα σημείο δεν προσβάλει τη μνήμη του σπουδαίου μας καλλιτέχνη και μάλλον συμβάλει, λίγο ή πολύ αυτό το κρίνει ο καθένας διαφορετικά, στην ανάδειξη και του ανθρώπου Δημήτρη Μητροπάνου. Γι’ αυτό είπα το ΝΑΙ χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.

Και για να πούμε και δύο λόγια για τη βραδιά στη «Σουίτα». Τίποτα άλλο να μην κάναμε και να παγαίναμε μόνο και μόνο για να ακούσουμε τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τον παλαίμαχο διεθνή τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής μας, να διηγείται τις αναμνήσεις του από την πολύχρονη αδελφική του φιλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο θα ήταν αρκετό για να πούμε πως ζήσαμε μια ενδιαφέρουσα και ιστορική βραδιά!

Για τον Δημήτρη Μητροπάνο μίλησε και ο ιστορικός και θαυμαστής του έργου του Διονύσης Γράψας ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Κάππος αναφέρθηκε στην «περιπέτεια» για την συγγραφή και έκδοση του βιβλίου του για τον Μητροπάνο.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. Μάλιστα ο ίδιος επέδωσε στον Βασίλη Κωνσταντίνου ως αναμνηστικό δώρο για την παρουσία του στα Τρίκαλα και τη βραδιά ένα αντίτυπο του βιβλίου – εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας του ΑΟΤ «50 ΧΡΟΝΙΑ Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ», από τις «εκδόσεις ΚΡΟΥΠΗ – εφημερίδα «διάλογος». Το ίδιο δώρο, μαζί με αντίτυπα του συλλεκτικού περιοδικού «Ξένιος Θεσσαλός» προσφέρθηκαν και στους κ.κ. Κάππο και Γράψα και όλοι τους έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα αλλά και τον… όγκο της έκδοσης για τον ΑΟΤ.

Μετά τις διηγήσεις για τον άνθρωπο Δημήτρη Μητροπάνο τη σκυτάλη πήραν οι Τρικαλινοί καλλιτέχνες Παναγιώτης Μαγκλάρας (πιάνο), Αποστόλης Γούναρης και Δημήτρης Παδιός (τραγούδι), Κώστας Γοράντης και Δημήτρης Τριανταφύλλου (μπουζούκι) και Χρήστος Μακρής (κιθάρα) και μας χάρισαν μια όμορφη, ζεστή και συγκινητική βραδιά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις