Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Με κάθε τιμή και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τιμήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην πόλη μας από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με τους 353.000 χιλιάδες νεκρούς Έλληνες από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 19141923.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην Πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).

Στην ομιλία της με τίτλο «Γη του Πόντου – Ο ξεριζωμός των Ελλήνων» η κα Μαρία Ηλιάδου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, τόνισε χαρακτηριστικά «Οφείλουμε να διασώζουμε την ιστορική μνήμη και την ανάδειξη του εκπληκτικού πολιτισμού των προσφύγων που ανανέωσαν και συνδημιούργησαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και να υπενθυμίζουμε τα δραματικά γεγονότα των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων από την πατρογονική γη, την γη του Πόντου. Αυτή την κοιτίδα πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών, επιστημών, φιλοσοφίας, αυτή την πρωτοφανή σε αντοχή και ποιότητα ελληνική ψυχή κατέλυσαν οι Νεότουρκοι το 1922 με την γενοκτονία και την εξαφάνιση της ιστορικής φυσιογνωμίας του Πόντου και γενικότερα όλης της Μικράς Ασίας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις