Πώς να προσαρμοζόμαστε δημιουργικά στην αλλαγή

Από τη στιγμή που ζούμε σε μια κοινωνία είναι αναπόφευκτο ότι θα βιώσουμε κάποιες αλλαγές, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές για εμάς. Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται τελείως διαφορετικά σε αυτές τις αλλαγές, με το δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Η προσαρμογή είναι αναπόσπαστο στοιχείο  της ενσωμάτωσής μας στην κοινωνία και, επομένως, της επιβίωσής μας. Για αυτό, είναι απαραίτητο να γίνουμε  πιο ανοιχτοί και ευέλικτοι στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε  απέναντι στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά  αν δεν τα πάμε καλά με τις αλλαγές.

Αρκετοί άνθρωποι όταν βιώνουν αλλαγές,  προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον εαυτό τους στην προσαρμογή απότομα, κάτι το οποίο φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Απεναντίας, φαίνεται να είναι περισσότερο βοηθητικό να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, να θωρακίσουμε, όπως λέμε, τον εαυτό μας με «αντισώματα» προσαρμοστικότητας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξάλειψη του φόβου. Είναι απολύτως κατανοητό ότι οποιαδήποτε αλλαγή, κυρίως όταν αφορά ξαφνικές και  πρωτόγνωρες καταστάσεις, εμπεριέχει την έννοια του αγνώστου, κάτι που αυξάνει την αίσθηση του φόβου.  Είναι σημαντικό όμως και ιδιαίτερα βοηθητικό να σκεφτόμαστε ότι η αλλαγή είναι επίσης κάτι που μας εξελίσσει και πάντα υπάρχει κάτι να αποκομίσουμε κάτι από αυτήν, όπως το να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Επίσης, πολύ συχνή είναι η αίσθηση του εγκλωβισμού όταν βιώνουμε κάποια αλλαγή. Συνήθως μας βασανίζουν  ερωτήματα όπως γιατί σε εμάς, πώς συνέβη αυτό, πώς ξεκίνησε, ποιός φταίει, τί έπαιξε ρόλο,  τί θα μπορούσε να είχε συμβεί ή  να λειτουργήσει διαφορετικά. Ερωτήματα που, ενώ νομίζουμε ότι αν είχαμε απαντήσεις θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε και να δεχτούμε τη νέα κατάσταση, ωστόσο φαίνεται να μας εγκλωβίζουν και να δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δυσκολευόμαστε να βγούμε. Η αναπαραγωγή σεναρίων και αρνητικών σκέψεων φαίνεται να μη βοηθάει. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πώς θα χειριστούμε και θα προσεγγίσουμε την κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους, πώς δηλαδή θα δημιουργήσουμε εναλλακτικές.  Σημασία έχει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση να προσπαθήσουμε να την υπερβούμε και όχι να εγκλωβιστούμε σε αυτήν.

Είναι σημαντικό επίσης σε κάθε αλλαγή να μην κυριευόμαστε από παθητικότητα, αλλά να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για δράση. Οτιδήποτε καινούριο ξεκινάμε, χαράζει μια νέα προοπτική, κάτι που μας κάνει πιο ενεργητικούς, αισιόδοξους και μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον.

Στην παρούσα χρονική στιγμή όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται από συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, θλίψης, μελαγχολίας, αγωνίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η μεγαλύτερη λοιπόν πρόκληση θα ήταν, αντί να αναλωθούμε ψάχνοντας να βρούμε τους λόγους για αυτό που συνέβη, να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο «εδώ και τώρα» δημιουργώντας εναλλακτικές για το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα που έχει συμβεί.

 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας νομού Τρικάλων παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά που αντιμετωπίζουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Κινητή Μονάδα παρέχει:

  • Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.
  • Παρακολούθηση και φροντίδα των ανθρώπων με διαταραχές της ψυχικής υγείας.
  • Συμβουλευτική σε άτομα, οικογένειες και ομάδες για θέματα ψυχικής υγείας.
  • Δραστηριότητες καταπολέμησης του αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που συνήθως συνοδεύουν την ψυχική διαταραχή.

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Τρικάλων

ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

24310 73385,  24310 70626

Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Οι Ψυχολόγοι και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Μονάδας έχουν ενταχθεί και παρέχουν υπηρεσίες και μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό  10306

Σχετικές δημοσιεύσεις