Πρόγραμμα Erasmus «Career Orientation in Schools» στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε η 4η διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Career Orientation in SchoolsCurricula Project» (Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα σχολεία – Αναλυτικό Πρόγραμμα σπουδών)   από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Τα σχολεία που συμμετέχουν στην σύμπραξη αυτή είναι τα Lloyd Gymnasium Bremerhaven (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), IIS Francesco Orioli (ΙΤΑΛΙΑ), Escola sica e Secundária Com P/E da Calheta (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), Bornova Anadolu Lisesi (ΤΟΥΡΚΙΑ) και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έχει σαν στόχο να προετοιμάσει καλύτερα τους νέους για τη μελλοντική αγορά εργασίας και να τους διδάξει βασικές δεξιότητες έτσι ώστε  να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά.

Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας των αποστολών των σχολείων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα , οι μαθητές πήραν μέρος σε διάφορα εργαστήρια  και πολιτιστικές δραστηριότητες με τους υπόλοιπους μαθητές από 5 σχολεία της Ευρώπης, που οργάνωσε το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, ενώ οι καθηγητές είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν συγκρίσεις πάνω στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχόντων σχολείων, ειδικά στον τομέα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη όπου τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Μιχάλης Λάππας. Ακολούθησε ξενάγηση από την κα Εύη Ντάφη αρχαιολόγο του τμήματος της Εφορίας αρχαιοτήτων. Στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού [ΤΕΦΑΑ], Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής Εργοφυσιολογίας, μας ξενάγησε στο χώρο του Πανεπιστημίου και μας μίλησε για τα ερευνητικά προγράμματα καθώς και για  τα προγράμματα σπουδών, στα οποία έχουν την δυνατότητα να κάνουν παρακολουθήσουν  φοιτητές και άλλων χωρών.

Στο Επιμελητήριο Τρικάλων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας μέσα από την παρουσίαση του μέλους του συμβουλίου κ. Στέφανο Γιώτη και τον ειδικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Αριστείδη, ενώ ο κ. Δημήτριος Σαμαράς, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρίας ΒΙΟΛΑΝΤΑ  COOKIES A.E ενημέρωσε τους μαθητές για τη διαδικασία προσλήψεων σε έναν χώρο εργασίας. Τέλος, στον Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στην πόλη των Τρικάλων.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στα Τρίκαλα, οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη των Τρικάλων και στα Μετέωρα, να γνωρίσουν τον Μύλο των Ξωτικών και να χαρούν την γιορτινή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης μας καθώς και να δοκιμάσουν την ξεχωριστή γαστρονομία της περιοχής μας.

Η διεύθυνση και οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τον κ. Μιχάλη Λάππα, την κα. Εύη Ντάφη, τον κ. Ιωάννη Κουτεντάκη, τον κ. Στέφανο Γιώτη, τον κ. Δημήτρη Αριστείδη, τον κ. Δημήτριο Σαμαρά, τους υπεύθυνους του GiSeMi HUB για την σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος Erasmus+ καθώς και τις εταιρείες Οικογένεια ΚΛΙΑΦΑ και ΒΙΟΛΑΝΤΑ COOKIES για την προσφορά των προϊόντων τους.

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Viterbo της Ιταλίας τον Μάρτιο 2023.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις