Πολύ σημαντικό για την ανάδειξη των αγώνων και επιτευγμάτων τους το 1ο Συνέδριο των Καραγκούνηδων Τρικάλων

Έγινε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο στο ΦΡΟΥΡΙΟ

Με θέμα τους αγώνες και τα επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα και στόχο την ισχυροποίηση της συνείδησης και προβολή του καραγκούνικου στοιχείου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το επιτυχημένο και αξιόλογο 1ο Συνέδριο των Καραγκούνηδων του Νομού μας. Δίνοντας το στίγμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Καραγκούνηδων και επιτ. Προϊστάμενος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων κ. Αντώνιος Παπαμιχαήλ ανέφερε:

«Το Συνέδριο εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της εμβληματικής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η Ένωση των Καραγκούνηδων του Ν. Τρικάλων ως δευτεροβάθμιο πολιτιστικό όργανο-σωματείο ιδρύθηκε με επίμονες προσπάθειες και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και εγκρίθηκε-αναγνωρίστηκε κατόπιν δικαστικής απόφασης τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα αποτελεί έναν καινοτόμο φορέα, ο οποίος συμπληρώνει το παζλ στον Ν. Τρικάλων και λειτουργεί με εκλεγμένο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο. Κύριος σκοπός της Ένωσης είναι η ισχυροποίηση της συνείδησης και η ανάδειξη του καραγκούνικου στοιχείου. Οι Καραγκούνηδες ως σύνολο αυτόχθονων πληθυσμών της θεσσαλικής πεδιάδας αποτελούν μια εμβληματική κοινωνική ομάδα, η οποία στο διάβα των αιώνων έχει αφήσει έντονα τα ίχνη της, το μαρτυρούν όλοι οι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ερευνητές, μελετητές, λαογράφοι. Η παρουσία όλων των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι τόσο ισχυρή στον χώρο που τίποτα δεν μπορεί να την επισκιάσει.

Είναι δεδομένο ότι η γνώση της τοπικής ιστορίας βοηθάει να εκτιμήσουμε καλύτερα τον τόπο μας, να τον αγαπήσουμε περισσότερο και να τον νοιαζόμαστε όπου κι αν βρισκόμαστε. Ως εκ τούτου η Ένωση των Καραγκούνηδων στοχεύει στην θεσμοθέτηση αυτού του Συνεδρίου και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή που ανέλαβε όλες τις προετοιμασίες και τα διαδικαστικά, τους συνδιοργανωτές Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικκαίων για την στήριξη, την επιτροπή «Ελλάδα 2021» και τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων και το Θεσσαλικό Ημερολόγιο για την άψογη συνεργασία, όλους που βοηθούν με τον τρόπο τους από το παρασκήνιο αλλά και τους χορηγούς που μας προμήθευσαν όλα τα εδέσματα για τον μπουφέ και ιδιαίτερα τους χορηγούς επικοινωνίας».

Επίσης ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου και Πρόεδρος του ομίλου φίλων της Θεσσαλικής ιστορίας κ. Κώστας Σπανός τόνισε: «Είναι ευχής έργον σε όλη τη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα να γίνονται συνέδρια τοπικής ιστορίας ώστε να μάθουν τα παιδιά μας αλλά και εμείς οι μεγάλοι την ιστορία του τόπου στον οποίο γεννηθήκαμε ή στον οποίο ζούμε, να μάθουμε την ιστορία της οικογένειάς μας διότι οι περισσότεροι μέχρι τον παππού μας το πολύ να γνωρίζουμε. Συνεπώς αυτού του είδους τα συνέδρια έναν στόχο έχουν: να κάνουν τον κόσμο να αγαπήσει και να ερευνήσει την τοπική ιστορία».

 

Σημαντικές εισηγήσεις

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως «Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας 1821. Η επανάσταση που μας επέτρεψε να ζούμε ως Έλληνες» από την Δρ. Καθηγήτρια Ιστορικό πτυχιούχο Πανεπιστημίου Κρήτης κα Χρυσή Χηροπούλου, «Καραγκούνηδες. Ένας αιώνας εθνικών και κοινωνικών αγώνων» από τον Φιλόλογο κ. Δημήτριο Παπαβασιλείου, «Η μάχη της Κούτρας του Ζάρκου και ο ταγματάρχης Λώρης» από την Φιλόλογο-Θεατρολόγο, MED, Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Αθανασία Τσιοτινού, «Η ζωή της καραγκούνας του νομού Τρικάλων κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα» από την Νηπιαγωγό-Συγγραφέα κα Σωτηρία Σακελλαρίου-Παπαϊωάννου, «Η κοινότητα ως ιστορικός χώρος και η σημασία της μνήμης για τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας» από την καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας, Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ Τρικάλων κα Μαριάννα Αποστόλου, «Η συνοριακή γραμμή του 1881 και η αρχή των Βαλκανικών Πολέμων (1881- 1912)» από τον Ιστορικό-Αρχαιολόγο κ. Κων/νο Μιχαλάκη κ.λπ.

Χαιρετισμοί

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Έφη Λεβέντη, τόνισε, όχι μόνο τη σημασία του συνεδρίου για τη συμβολή των Καραγκούνηδων στους αγώνες του Έθνους, αλλά και στην ουσία των ανακοινώσεων για τη ζωή στον κάμπο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, επεσήμανε τη σημασία της ανάδειξης των πτυχών της προσφοράς των Καραγκούνηδων, ενώ και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας τόνισε τον ρόλο τους στην τρικαλινή κοινωνία.

Παρέστησαν επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Χαχάμης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Αντ. Τζερεμές, ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κ. Στ. Νίντος, εκπρόσωποι φορέων από βλάχικες και σαρακατσάνικες οργανώσεις και τρικαλινοί/ες με καραγκούνικη καταγωγή.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις