“Πλημμύρισε» από μαθητές το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά αγαθά στο πλαίσιο του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη»

 

Μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, όταν εκατοντάδες μαθητές της έκτης τάξης πολλών δημοτικών σχολείων της πόλης των Τρικάλων, σε δύο συνεδρίες,  κατέκλυσαν το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, για να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικό ενημερωτικό εργαστήριο, που είχε ως θέμα τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά μας αγαθά.

Ήταν το αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας του Παν/μιου Δυτικής Αττικής, του Μουσείου Τσιτσάνη, της Διεύθυνσης Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης και του Διευθυντή ΠΕ Τρικάλων κ. Τρικάλη Χρήστο, καθώς και της Yπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Γκίκα Αθανασίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε θέματα κλιματικής αλλαγής, πολιτισμού και υψηλών τεχνολογιών.

 

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου και στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Τσιτσάνη, έγινε ενημέρωση για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμάτων, με τη χρήση βίντεο, ενώ στη συνέχεια αναλύθηκαν οι  επιπτώσεις που δημιουργούνται στα πολιτιστικά αγαθά από τις αλλαγές στο κλίμα και παρουσιάστηκαν, από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ,τεχνολογίες 3D Scanning  και 3D Printing,  που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Οι μαθητές γνώρισαν συστήματα  υψηλών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που αφορούσαν την ανακύκλωση, την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες που τη δημιουργούν , την προστασία του πλανήτη, την αξία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις νέες μη καταστροφικές τεχνολογίες, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρο Γκανέτσο και τους συνεργάτες του.

Το Κέντρο έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι υπόλοιποι εταίροι του Έργου είναι η ΑΜΚΕ «Πήλιον Όρος» (Δικαιούχος και Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

 

Το Έργο  «Κλιματική Μνημοσύνη», δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

 

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Στο πλαίσιο του Έργου το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη , ήδη, πραγματοποίησε, τρία βιωματικά σεμινάρια, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Α/Βάθμιας και 2/Βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μαθητών της ΠΕ Τρικάλων ( Απρίλιος και  Νοέμβριος 2021 και Ιαν. 2023).

Με τέτοιες δράσεις και συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη, εξελίσσεται σε έναν εμβληματικό χώρο, όπου παράγεται έρευνα, γνώση και εκπαίδευση, έναν πολυθεματικό χώρο πολιτισμού , αναδεικνύοντας όχι μόνο το πολιτιστικό απόθεμα των Τρικάλων, αλλά και τον Ελληνικό Πολιτισμό, συνολικά.

 

Το Σεμινάριο αυτό  εντάσσεται στη Δράση 5 του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει τίτλο: «Οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά» , ήταν  το 3ο   και τελευταίο  από τα τρία προγραμματισμένα Σεμινάρια  και Φορέας υλοποίησης ήταν το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη .

 

Όλες οι λεπτομέρειες του Έργου στην επίσημη ιστοσελίδα https://klimatiki-mnimosini.gr/

 

Σχετικές δημοσιεύσεις