Περιπετειώδες και ευανάγνωστο το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου

Με επιτυχία παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο Μουσείο Τσιτσάνη από το βιβλιοπωλείο «Τσιοπελάκος» και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων το νέο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα και στιχουργού κ. Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Ραγιάς, μέρες και νύχτες 1821» (εκδόσεις Ψυχογιός), στο οποίο πέρα από την εκρηκτική του μυθοπλασία ο αναγνώστης θα σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συνέβησαν πριν και σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.

Το βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, «διαδραματίζεται από το 1816 μέχρι το 1829, εξελίσσεται δηλαδή η μυθοπλασία του στα προεπαναστατικά χρόνια μέσα από έναν κεντρικό ήρωα, τον Αγγελή, ο οποίος περιδιαβαίνει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, τον Μωριά όπως λεγόταν τότε, και έτσι έχει ο αναγνώστης την ευκαιρία να γνωρίσει την καθημερινή ζωή των ραγιάδων, τον εξευτελισμό, την σκλαβιά, τους κολίγους, τους κοτζαμπάσηδες, το πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων εκείνων, ποιο ήταν το προεπαναστατικό κλίμα, η ατμόσφαιρα και πιο εκτεταμένα όλα τα γεγονότα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1829 όταν γίνεται στην Πέτρα της Βοιωτίας η τελευταία μάχη της Επανάστασης. Όλα αυτά μέσα από μια περιπετειώδη διαδρομή που πάει παράλληλα με έναν έρωτα καθώς ο ήρωάς μου ερωτεύεται μια εβραιοπούλα σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων ήταν τεταμένες και πολύ περισσότερο όταν γίνεται η Άλωση της Τριπολιτσάς και σφάζεται το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων».

Για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησε η Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων και δικηγόρος κα Άννα Παλαιοδήμου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εδώ ως Σύλλογος Ηπειρωτών διότι είναι τιμή μας που ο κ. Καλπούζος κατάγεται από τους Μελάτες Άρτας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένας ακόμη Ηπειρώτης δίνει το στίγμα του στον πολιτισμό και τα γράμματα. Είναι ένα καλογραμμένο και ευανάγνωστο βιβλίο με άμεσο και μεστό λόγο που πραγματεύεται με την μορφή μυθοπλασίας την ιστορία ενός παιδιού πριν και μετά την Επανάσταση, μας βοηθάει να δούμε την ανθρώπινη πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που αφενός είναι σημαντική γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από το 1821 και αφετέρου είναι κατάλληλη για να διαβάσουμε ένα τέτοιο ωραίο βιβλίο».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός κα Βίκυ Ιακωβάκη ενώ ακολούθησε συζήτηση με το αναγνωστικό κοινό και υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις