Πανελλαδική συνεισφορά του Χάρη Μαντέλλου στην έβδομη τέχνη!

  • Μετά από έρευνά του εντόπισε δύο ταινίες που θεωρούνταν χαμένες οι οποίες θα ψηφιοποιηθούν και θα γίνουν σύντομα «κτήμα» των σινεφίλ!
  • Στη μία πρωταγωνιστεί ο Σπύρος Καλογήρου
  • Ήταν ξεχασμένες και «κλειδωμένες» σε αποθήκες και θεωρούνταν μέχρι πρότινος χαμένες!
  • Ευχαριστίες στον συνεργάτη μας από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλο

 

Η τύχη τους αγνοούνταν, ήταν σπάνιες και μέχρι πρότινος θεωρούνταν χαμένες… αλλά τελικά βρέθηκαν, θα αποκατασταθούν και το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την τύχη να δει και πάλι δύο πολύ αξιόλογες ελληνικές ταινίες που μετά από δεκαετίες από την πρώτη προβολή τους ανασύρθηκαν από τη λήθη και θα συμπληρώσουν το παζλ του ελληνικού κινηματογράφου. Κατάφερα να τις εντοπίσω μετά από πολύ ψάξιμο και θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τους άμεσους συντελεστές και τα συγγενικά πρόσωπα των δημιουργών των ταινιών όσο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλο και τον σκηνοθέτη, παραγωγό και διανομέα οπτικοακουστικών έργων κ. Παναγιώτη Κακαβιά για την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

Έρευνα του συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλου

 

«Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ»

 

Η ταινία «Ο κατάδικος» του 1975, που βασιζόταν στο ομώνυμο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ήταν η μοναδική μεγάλου μήκους έγχρωμη ταινία του κ. Αργύρη Πιπέρη που νωρίτερα, το 1973, είχε γυρίσει και την μικρού μήκους ταινία «Εμπρός πάμε». Ο κ. Πιπέρης γεννήθηκε στο χωριό Παύλος Βοιωτίας, σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου το 1971. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως ανακριτής. Στην ταινία του έπαιζαν ο Σπύρος Καλογήρου, η Νίκη Τριανταφυλλίδη, ο Τάκης Εμμανουήλ και ο Νότης Περγιάλης, την μουσική είχε γράψει ο Βασίλης Τενίδης και η φωτογραφία ήταν του Νίκου Πετανίδη. Παραγωγός της ταινίας ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Αντώνης Γιαννουλάκης –που έχει ασχοληθεί με την κατασκευή, ανακαίνιση, αποπεράτωση και διαμόρφωση κάποιων από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας ενώ είναι και πολυβραβευμένος αθλητής του ορεινού και θαλάσσιου σκι- που βρήκε τις μπομπίνες της ταινίας και επίσης μιλά σήμερα στην εφημερίδα μας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Κέρκυρα 1909. Ο Αράθυμος (Σπύρος Καλογήρου) και η νεαρή σύζυγός του Μαργαρίτα (Νίκη Τριανταφυλλίδη) παίρνουν υπό την προστασία τους τον Γυφτόγιαννο (Νότης Περγιάλης), έναν άνδρα που επέστρεψε στον τόπο του μετά από μακρόχρονη απουσία. Η Μαργαρίτα, παλιά αγαπημένη του Γυφτόγιαννου, είναι τώρα ερωμένη του Πέπονα (Τάκης Εμμανουήλ), του παλικαρά της περιοχής, που σκοτώνει τον Αράθυμο και ρίχνει την ενοχή στον Γυφτόγιαννο. Αυτός, για να μην κηλιδωθεί η υπόληψη της αγαπημένης του, αφήνεται να συλληφθεί, να δικαστεί, να καταδικαστεί και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Σκηνή από την ταινία «Ο κατάδικος» με τον Τάκη Εμμανουήλ και την Νίκη Τριανταφυλλίδη

Βρήκα τον κ. Πιπέρη στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο Αττικής και μου είπε για την ταινία: «Εγώ ασχολιόμουνα τότε και με τον κινηματογράφο και με το ραδιόφωνο ενώ παράλληλα δούλευα στα δικαστήρια διότι με το επάγγελμα που αφορούσε την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα ήταν κάπως δύσκολο για εκείνη την εποχή να επιβιώσεις. Βρήκα τον παραγωγό που θέλησε να βάλει τα χρήματα, φτιάξαμε ένα μικρό κινηματογραφικό συνεργείο, γύρω στα 10 άτομα, και προσπαθούσαμε όσο μπορούσαμε να έχουμε λίγα έξοδα αν συνυπολογίσετε και το ότι το έγχρωμο φιλμ που χρησιμοποιούσαμε ήταν τότε πανάκριβο. Υπήρχαν επίσης και οι μεγάλες εταιρείες όπως Φίνος Φιλμ, Καραγιάννης-Καρατζόπουλος κ.λπ. που δεν αφήνανε τους νέους ανθρώπους να προχωρήσουνε δηλ. να κάνουνε μια ανεξάρτητη από αυτά τα τραστ ταινία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες πήραμε την απόφαση να κάνουμε την ταινία, επιλέξαμε τα μέρη που θα γυρίζαμε και ξεκινήσαμε γυρίζοντας ωστόσο βουβό το φιλμ διότι δεν είχαμε τα χρήματα να κάνουμε συγχρονισμένη φωνοληψία κάτι που κάναμε στη συνέχεια με ντουμπλάζ σε ένα εργαστήριο. Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της ταινίας καθώς δεν δέχονταν οι αιθουσάρχες να την προβάλλουν καθώς δεν προερχόταν από κάποια μεγάλη εταιρεία, όταν πάντως καταφέραμε να την προβάλλουμε πήγε πολύ καλά στα εισιτήρια, μια φορά νομίζω παίχτηκε και στην ΕΡΤ-2, πουλήσαμε μια κόπια στην Νότιο Αφρική και μία στην Κύπρο και έκτοτε αγνοούσα την τύχη της μέχρι που με ενημερώσατε κ. Μαντέλλο ότι βρέθηκε και θα αποκατασταθεί και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γι΄ αυτό».

Με τον σκηνοθέτη της ταινίας « Ο κατάδικος» Αργύρη Πιπέρη

Ακολούθως συνάντησα τον παραγωγό της ταινίας κ. Αντώνη Γιαννουλάκη που ανέφερε τα εξής: «Πήρα τότε την απόφαση να ασχοληθώ με την χρηματοδότηση της ταινίας μετά από προτροπή του γνωστού ηθοποιού και πρωταγωνιστή της ταινίας Σπύρου Καλογήρου με τον οποίο είχα καλή φιλική σχέση. Χαίρομαι πραγματικά που βρήκα πάλι το φιλμ, θα το ψηφιοποιήσω και θα βγει ξανά στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό. Μια από τις εμπειρίες των γυρισμάτων που μου έμεινε στην μνήμη ήταν όταν έπρεπε να κάνουμε γύρισμα ένα απόγευμα του Αυγούστου στον Αλίαρτο με τον Καλογήρου να κάνει ότι καλλιεργεί και ξαφνικά άρχισε να βρέχει και να ρίχνει χαλάζι. Δεν συνέχισα να ασχολούμαι με τον κινηματογράφο διότι απογοητεύτηκα για δύο λόγους, πρώτον επειδή πουλούσαμε σε κάποιον κινηματογράφο την ταινία για να την προβάλλει και ο αιθουσάρχης χωρίς να με ενημερώσει την εκμεταλλευόταν και την έδινε και σε άλλους κινηματογράφους για να παιχτεί και δεύτερον διότι ενώ μπορεί να έκοβε π.χ. 1.000 εισιτήρια εμένα μου έλεγαν ότι έκοψε 10 με συνέπεια και στις δυο περιπτώσεις να ζημιώνομαι οικονομικά και επειδή δεν είχα ανάλογη εμπειρία από κινηματογραφικές επιχειρήσεις δεν μπορούσα να ελέγξω αυτές τις καταστάσεις. Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα με τον κ. Πιπέρη που ήταν ένας υπέροχος σκηνοθέτης και καλός άνθρωπος, έδωσε τον εαυτό του σε αυτή την ταινία, ήταν πολύ καταρτισμένος και τον ευχαριστώ πολύ διότι με βοήθησε και έκανα ένα πολύ ωραίο έργο».

 

«ΠΡΩΤΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ»

 

Η ταινία «Πρώτη ακολουθία» του 1981 είναι η μοναδική μεγάλου μήκους έγχρωμη ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Παπαδογεωργή, μια ευαίσθητη, χαμηλών τόνων και μοναχική προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου που έφυγε από κοντά μας το 2018 και είχε σκηνοθετήσει επίσης το εξαιρετικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ “Η άγνωστη Ελλάδα: Το μηχάνημα των Αντικυθήρων και τα ρομπότ της αρχαιότητας (Η τεχνολογία των αρχαίων)” και την παιδική τηλεοπτική σειρά “Ο όμορφος κόσμος μιας ξεχασμένης αυτοκρατορίας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και ο διοργανωτής του Alternative Rock Festival στην Αταλάντη Φθιώτιδας με την συμμετοχή πολλών αξιόλογων συγκροτημάτων από διάφορα είδη μουσικής.

Η «Πρώτη ακολουθία» είναι μια κοινωνικοπολιτική ψυχογραφία που παρουσιάζει την ιδεολογική σύγκρουση δύο δημοσιογράφων που ο ένας εκπροσωπεί τη συντήρηση και ο άλλος τη διαρκή αναζήτηση, μέσα από το πρίσμα των παρατηρήσεων και των συμπερασμάτων ενός ιστορικού. Στην ταινία έπαιζαν οι ηθοποιοί Ελένη Σαμίου, Κώστας Λυπούδης, Σούλα Διακάτου, Άρης Τσιούνης, Γιώργος Τσάρκος και Φάνης Κάσσιος, η μουσική ήταν του Παντελή Μπενετάτου και η φωτογραφία των Βασίλη Καψούρου και Ηλία Κωνσταντακόπουλου.

Η ταινία βρέθηκε χάρη στην κα Αγγελική Παπαδογεωργή, αδερφή του αείμνηστου σκηνοθέτη, την οποία συνάντησα και μου είπε τα εξής: «Είμαι ευχαριστημένη που βρέθηκε η ταινία και θα αποκατασταθεί. Έζησα από κοντά τον αγώνα που έκανε για να την γυρίσει, τον βοήθησα όσο μπορούσα και είχα βρεθεί και σε κάποια γυρίσματα. Είναι μια πολύ αξιόλογη ταινία και σας ευχαριστώ κ. Μαντέλλο για το ενδιαφέρον που δείξατε να βρεθεί πάλι μετά από τόσα χρόνια και να τιμηθεί έτσι και η μνήμη του αδερφού μου».

 

Με την Αγγελική Παπαδογεωργή και την μπομπίνα της ταινίας «Πρώτη ακολουθία»

 

 

Ο αείμνηστος σκηνοθέτης Γιώργος Παπαδογεωργής

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις