Πέντε μήνες κλειστά, παγώσαμε… – Του Άγγελου Σινάνη

Τι (δεν μας) λέει η κυβέρνηση για τα κλειδωμένα επί μήνες καταστήματα στα χωριά και τους ορεινούς προορισμούς;

 

Μεθαύριο κλείνουμε πέντε και μπαίνουμε στον έκτο μήνα κλειστοί, σκέτο. Χωρίς άνοιγμα ή μισάνοιγμα. Κλειστοί, κλειδωμένο το κατάστημα. Για να γίνει κατανοητό το γιατί, θυμίζω ότι με κυβερνητική απόφαση απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ νομών. Αυτό το μέτρο λοιπόν ή το έχουν ξεχάσει ή από την αρχή δεν αντιλήφθηκαν τις συνταρακτικές επιπτώσεις που θα έχει σε μια σειρά επιχειρήσεων που λειτουργούν οπουδήποτε αλλού, εκτός της πρωτεύουσας του νομού. Ασφαλώς αναφέρομαι σ’ αυτές που είναι σε χωριά και με την παρουσία τους στηρίζουν τον χειμερινό και μερικές τον καλοκαιρινό τουρισμό. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις, ενοικιαζομένων δωματίων, ξενώνων, μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης, καφετεριών, παραδοσιακών προϊόντων, αναμνηστικών και δώρων, ενοικίασης εξοπλισμού δραστηριοτήτων, παροχής υπηρεσιών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων κ.ά.

 

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ‘’ανοίγει’’ κάτι, εννοεί (αλλά πονηρά δεν το διευκρινίζει), τα καταστήματα που είναι στις πρωτεύουσες των νομών. Στις τουριστικές περιοχές που κατά πλειοψηφία βρίσκονται μακρύτερα από τις πρωτεύουσες,  αυτό το ‘’άνοιγμα’’ δεν έχει καμία επίδραση καθώς όλες οι επιχειρήσεις εξυπηρετούσαν εισερχόμενους επισκέπτες που πλέον δεν μπορούν να έρθουν. Αυτό το γεγονός αφορά δεκάδες προορισμούς στην Ελλάδα και ευρύτερα τμήματά τους, όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, το Πήλιο, την Αράχωβα, τον ορεινό χώρο Φλώρινας και τις Πρέσπες, το Λεωνίδιο, τη Δημητσάνα, τη Μονεμβασιά, τα Ζαγοροχώρια, τον ορεινό χώρο Τρικάλων και τα Μετέωρα, τα Γρεβενά, την Ξάνθη και βέβαια όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και τα πέριξ χωριά τους.

 

Επιπλέον, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στις ανωτέρω περιοχές δραστηριοποιούνται εποχιακά. Μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού είναι αυτές που έχουν επισκέπτες χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό όμως δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι ο χειμώνας προσελκύει την πλειοψηφία των επισκεπτών. Ακόμα λοιπόν και να ‘’ανοίξουν’’ οι όποιες επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα είναι ήδη εδώ, και δεν χαμογελά καθόλου. Η χειμερινή σαιζόν 2020-2021 χάθηκε. Μαζί της δεν χάθηκε μόνον ο τζίρος τους αλλά και θέσεις εργασίας, επιπλέον των χιλιάδων παραγγελιών τροφοδοσίας των ως άνω επιχειρήσεων, που ασφαλώς ως ντόμινο θα έχουν παρόμοιες επιπτώσεις σε αντίστοιχες ‘’εντός των τοιχών’’.

 

Ίσως είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της πεντάμηνης και όπως πάει εξάμηνης πλήρους αδράνειας. Με βεβαιότητα όμως βλέπουμε ότι όσες και όσοι απομείνουν προσανατολίζονται στη χειμερινή σαιζόν 2021-2022, δηλαδή σε οκτώ μήνες. Άρα αναπλήρωση τζίρου με 13 μήνες στον πάγο δεν πρόκειται να υπάρξει. Σε ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν απαντά. Ενημέρωση στα χωριά έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Οι σύλλογοι επαγγελματιών έχουν συρρικνωθεί μέχρις εξαφάνισης καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο. Η διοίκηση, δηλαδή δήμοι και περιφέρειες ειδικότερα στη Θεσσαλία είναι ανύπαρκτοι, ούτε δελτία τύπου για τις θέσεις τους στο πρόβλημα δεν εκδίδουν.Κι αν γίνει καμιά συνεδρίαση τύπου ‘’Ανάσα’’, θα την μάθουμε αφού λήξει η ημερομηνία αιτήσεων.

Έως τα Χριστούγεννα του 2021 λοιπόν τι γίνεται;; Θα παραμείνουμε παγωμένοι;;

Σχετικές δημοσιεύσεις