Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων  στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ και εκφράζει την πλήρη αντίθεση του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Γκάγκα” που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναγνωρίζει την σημαντική  συμβολή του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, το προσωπικό του Ε.Σ.Υ. στο σύνολο του, κρίνεται απαραίτητο να λειτουργεί και να αμείβεται σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε  να καταστεί ελκυστικό ως εργασιακός χώρος, να εξελιχθεί σε έναν οργανισμό, όπου θα κυριαρχούν η επιστημονική γνώση, η ακαδημαϊκή άμιλλα, η επαγγελματική αριστεία, η εργασιακή ασφάλεια, η διαρκής λογοδοσία, η ορθή  ανέλιξη και φυσικά η ικανοποιητική αμοιβή. Τα ανωτέρω κρίνονται ως οι ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις  ώστε αφενός, να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό η έξοδος ιατρικού επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain) και αφετέρου να αντιστραφεί η ανωτέρω τάση ώστε διακεκριμένοι επιστήμονες να επιλέγουν την Ελλάδα και μάλιστα τον δημόσιο τομέα υγείας, για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Σε ότι αφορά το μέρος του νομοσχεδίου για  τους τοκετούς, προτείνουμε τις θέσεις της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την απόσυρση των όλων των επίμαχων διατάξεων και ιδιαίτερα την πλήρη απόσυρση ολόκληρου του άρθρου 10 όπου καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, παρέχοντας δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο 

  • Αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας,
  • Ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών,
  • Θεσπίζει γιατρούς δύο ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας,
  • Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών,
  • Οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή στο εξωτερικό,
  • Αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει πλέον τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

 

η Πρόεδρος                            ο Γεν. Γραμματέας

Αθανασίου-Γιαγιάκου Μαρία           Γκαραβέλλας Στέφανος

Βιοπαθολόγος                                    Ψυχίατρος

Σχετικές δημοσιεύσεις