Ο Έπηλυς – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

(Σκέψεις με αφορμή τον… αποκεφαλισμό του «ξενόφερτου» Τάκη Θεοδωρικάκου)

 

Όταν ο Λουκιανός, προ αμνημονεύτων χρόνων, διατύπωνε το απόφθεγμα -ώδινεν όρος και έτεκεν μύν (πολύ κακό για το τίποτα)- δεν πίστευε ότι θα ταίριαζε γάντι, από μια πρώτη ανάγνωση, στον πρόσφατο Κυβερνητικό ανασχηματισμό! Τι άλλο άραγε θα μπορούσε να είναι, ένας πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, να καταλήγει στην απομάκρυνση του κ. Θεοδωρικάκου – ενός έπηλυ(ξενόφερτου )- και την παράλληλη αναβάθμιση του κ. Βορίδη, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Καθώς και η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στη θέση του κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως και αναζητώντας την θεμελιώδη σχέση[αιτίου-αιτιατού], δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να ξοδεύει τον χρόνο του σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος, κάτι άλλο θα συμβαίνει! Τι ήταν εκείνο που ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να εξαποστείλει τον βασικό του συνεργάτη-επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ που έφερε τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, κ. Θεοδωρικάκο, ήταν η μοίρα των ξενόφερτων (η παραδοσιακή πρακτική της στημένης λεμονόκουπας) ή ήταν κάτι άλλο; Μήπως ήταν ένα μήνυμα προς τον κ. Σαμαρά (αναβάθμιση Βορίδη, απομάκρυνση Βρούτση) ή μήπως κάτι το ανομολόγητο, που είναι πρόθυμος να υλοποιήσει ο κ. Βορίδης αλλά όχι κι ο κ. Θεοδωρικάκος;

Ίσως μας βοηθήσει μία απλή περιοδολόγηση στα γεγονότα, θυμίζοντας αυτό πού έλεγε ο Μαρσέλ Προύστ στο έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»: Τα γεγονότα δεν διεισδύουν, στις πεποιθήσεις των ανθρώπων!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο Κράτος και τους Θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές… (Μάκης Βορίδης, 21/8/18, χωρίς ποτέ να ανακληθεί στην τάξη από τον κ. Μητσοτάκη).

Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και σε δύο κορυφαία στελέχη της εταιρείας Palantir ( τον Alex Karp και τον Josh Harris). Εστί δε Palantir (οι πέτρες που βλέπουν το παρελθόν και το μέλλον!) εταιρεία που εξειδικεύεται στην εξόρυξη (άκουσον-άκουσον) προσωπικών δεδομένων και έχει κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica (για περισσότερα βλ. άρθρο του Ferry Batzoglou στην fragfurter Rundschau).* Κι εσύ Αλέξη που πήγαινες με λιανοντούφεκα τύπου Καλογρίτσα και Μπαξεβάνη!

Κι ύστερα ήρθαν οι σφήκες, ο Εθνικιστικός ανεμοστρόβιλος, από την συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην Καθημερινή. Ενεργοποίησαν μνήμες και ξύπνησαν φόβοι και αμήχανες σιωπές. Και τι δεν είπε ο αθεόφοβος! Αμφισβήτησε στο σύνολό της την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, υπονομεύοντας συγχρόνως την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη στις διερευνητικές συνομιλίες.

Σαμαράς: Με τον πειρατή δεν κάνεις διάλογο…. Με την προσφυγή στη Χάγη παραιτούμαστε εξ αρχής, απ’ όσα προβλέπει, υπέρ Μας ,το Διεθνές Δίκαιο… Η Συμφωνία των Πρεσπών, εξελίσσεται σε μία αφόρητη Εθνική ζημιά…

Τίποτα δεν διδάχθηκε από τα γεγονότα! Ούτε το πώς εξελίχθηκε το Σκοπιανό, μετά την ανατροπή από τον ίδιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ούτε από το πόσο υπηρέτησε τα μνημόνια, μετά τα αντιμνημονιακά Ζάππεια [1,2], ούτε από τη θέση του Διεθνούς Παράγοντα (Ευρώπη, Αμερική κ.λπ.) για τον Ελληνοτουρκικό διάλογο.

Και τι μπορεί να σημαίνει για την Χώρα, για την Κυβέρνηση για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η αμήχανη σιωπή; Ελέγχει το κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης ή κάποιοι του στέλνουν μήνυμα, ότι παρά τον θρίαμβό του στις εκλογές, δεν είναι κι αυτός παρά ένας έπηλυς!

Κι έχει δύο πράγματα να κάνει ο Πρωθυπουργός: Ή να ενδώσει στις αξιώσεις Σαμαρά ή να τον αδειάσει στις επόμενες εκλογές, πριν είναι αργά και για τον ίδιο, κι έχει την τύχη του πατέρα του.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στον ωκεανό μιας τριπλής κρίσης. Η ικανοποίηση των πολιτών από την διαχείριση της πανδημίας, έχει πάρει την κατιούσα (από το 84% τον Μάιο κατρακύλησε στο 43% τον Γενάρη, δημοσκόπηση της alco) και ο καλπασμός των αλόγων από τις παράπλευρες απώλειες της Οικονομικής κρίσης, δεν έφθασε ακόμα στο ταμείο για πληρωμή. Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε Πρωθυπουργός γιατί υποσχέθηκε ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη, δια πάσαν νόσον και πάσαν… και κινδυνεύει από την παρατεταμένη πανδημική κρίση να παραδώσει ΑΕΠ χαμηλότερο απ’ ότι παρέλαβε… Στη διάρκεια του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται υπόδικος, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, ούτε η υπόθεση Novartis-Παπαγγελόπουλου ούτε το «σκάνδαλο» Folli-folli, για να αποκαλυφθεί και να λάμψει η αλήθεια και το πολύ καλά οργανωμένο, από τον Μητσοτάκη, αντιΣΥΡΙΖΑικό μέτωπο διατηρεί ακόμα την πολιτική του εμβέλεια.

Αυτά και άλλοι πλίνθοι και κέραμοι, μοιάζουν ατάκτως ερριμμενοι, εκτός αν υπάρχει κάτι που μπορεί να τα συνδέσει. Κι αυτό το κάτι δεν είναι τίποτα άλλο από πρόωρες εκλογές στο 2021(κορονοϊού επιτρέποντος).

ΥΓ. Πριν από λίγες μέρες μετά την γενική κατακραυγή, η Κυβέρνηση διέλυσε την σύμβαση με την palantir και την θέση της πήρε η PwC (τη βρήκαμε και στην υπόθεση folli-folli).

 

Από την εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ την 1η Φεβρουαρίου 2021

Σχετικές δημοσιεύσεις