Οι σχέσεις Ακροδεξιάς και Εκκλησίας

Χθές το πρωί στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Φυλικής Αταξίας

Απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:
πώς η Ακροδεξιά και η Εκκλησία επηρεάζουν τη νομοθεσία,
πώς διαμορφώνουν το δημόσιο λόγο και
πώς τροφοδοτούν τη ρατσιστική βία επιχειρήθηκαν να δοθούν το πρωί της Κυριακής στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε στο Μουσείο Τσιτσάνη η Φυλική Αταξία, Φεμινιστική Ομάδα Τρικάλων με θέμα : «Η Ακροδεξιά και η Εκκλησία απέναντι σε θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και μετανάστριες-ες».

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του The Press
Project, συγγραφέας, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός κ. Κωνσταντίνος Πουλής αναφέρθηκε αφενός στο θεωρητικό ζήτημα του πώς και ποιος μιλάει για τα ζητήματα της ηθικής στο σεξ, για ποιο λόγο και με ποια νομιμοποίηση, και αφετέρου στο πολιτικό ζήτημα του πώς έχει διαμορφωθεί ιστορικά το σκηνικό με αυτούς τους συνομιλητές και τις σχέσεις εξουσίας και μίλησε εκτενώς για τη σύνδεση Εκκλησίας και Ακροδεξιάς υπογραμμίζοντας μέσα από το βιβλίο του κ. Σταύρου Ζουμπουλάκη «Χρυσή Αυγή και Εκκλησία» πως «η Εκκλησία είναι ο μόνος θεσμός που δεν έχει περάσει αποχουντοποίηση οπότε δεν εκπλήσσομαι με αυτά που συμβαίνουν στην Εκκλησία. Ας μην παρεξηγηθούν όλοι οι ιερείς, χαιρόμαστε με αυτούς που παρεξηγούνται όταν τα ακούνε αυτά, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύ και θεσμικό, δεν είναι αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανθρώπους που δεν συμβαδίζουν με αυτό το ρεύμα».

Από την πλευρά της η κα Ιλιρίντα Μουσαράι που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι συντονίστρια του
Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ και υποψήφια διδακτόρισσα στο
τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ τόνισε πως «Το σημαντικό κομμάτι του Αρχείου είναι ότι προσπαθεί να διατηρήσει την μνήμη της Αλβανικής Μετανάστευσης στην Ελλάδα από το ’90 και μετά. Μια μνήμη αντιφατική καθώς έχει πολύ καλές στιγμές με ανθρώπους που ήρθαν εδώ, έκαναν οικογένειες και εντάχθηκαν στην κοινωνία και υπάρχουν και οι αρνητικές που είναι ο κρατικός ρατσισμός, οι διώξεις, οι συλλήψεις, τα πογκρόμ. Το θέμα αυτό δεν είναι μαύρο ή άσπρο, οι εμπειρίες των ανθρώπων είναι πολύ πιο περίπλοκες ενώ πολύ συχνά μιλάμε για την μεγάλη Πολιτική και την μικρή πολιτική που αφορά γυναίκες, μετανάστες/ριες, οι Ρομά κ.λπ. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό καθώς η μεγάλη Πολιτική πρέπει να μιλά για όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κ.λπ. και η Έρευνα που κάνουμε καταφέρνει να τα συνταιριάξει όλα αυτά και να μιλήσει για το σύνολο της κοινωνίας».

Ακολούθως η ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην
Ιατρική Σχολή Αθηνών και υποψήφια διδακτόρισσα στο ΕΚΠΑ κα Έλενα-Όλγα Χρηστίδη ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική η σημερινή εκδήλωση γιατί λίγο μόνο χρονικό διάστημα πριν τις Ευρωεκλογές ξέρουμε ότι η Ακροδεξιά αναμένεται να καταγράψει νούμερα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Είναι απαραίτητο λοιπόν το να μιλάμε για τον ακροδεξιό λόγο, την ρητορική μίσους και για θεσμούς όπως η Εκκλησία που δυστυχώς πολύ συχνά τα αναπαράγουν και συσπειρώνουν τέτοιες ακροδεξιές δυναμικές. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ξανά πολλές ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο που ήρθε με άτολμο τρόπο από την Κυβέρνηση μιας και δεν μπόρεσε να το υπερασπιστεί δημόσια και να σταθεί γι’ αυτό ιδεολογικά. Είδαμε να συσπειρώνονται ξανά αντιδραστικά αντανακλαστικά και γι’ αυτό η αντίδρασή μας και η συσπείρωση Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα είναι κομβική. Είναι επίσης σημαντική η σημερινή εκδήλωση γιατί δεν μιλάμε μονοθεματικά δηλ. μόνο για το έμφυλο ή το φεμινιστικό κομμάτι αλλά μιλάμε για τον φεμινισμό, τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και την μεταναστευτική εμπειρία και θέλουμε να δώσουμε το στίγμα ότι όταν οι καταπιεσμένες ομάδες συναντιούνται στα αιτήματά τους και γενικά όταν οι αγώνες διασταυρώνονται τότε μόνο μπορούμε να πάμε πραγματικά μπροστά και κόντρα στις συντηρητικές δυνάμεις».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις