Οι καταναλωτές στα Τρίκαλα εμπιστεύονται τους κρεοπώλες | Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του κ. Θοδωρή Ευθυμίου, Προέδρου Συλλόγου κρεοπωλών νομού Τρικάλων

Θοδωρής Ευθυμίου Πρόεδρος Συλλόγου κρεοπωλών νομού Τρικάλων:

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο κλαδικό περιοδικό «MeatNews» για όλες τις εξελίξεις στο χώρο των κρεοπωλείων και του κρέατος, παραχώρησε πρόσφατα ο Προέδρος του συλλόγου κρεοπωλών νομού Τρικάλων κ. Θοδωρής Ευθυμίου.

Ας δούμε τι απάντησε ο κ. Ευθυμίου στη συνάδελφο κ. Τόσκα:

Ερωτ: Κύριε Ευθυμίου πώς κινήθηκε η αγορά κρέατος τις γιορτινές μέρες στα Τρίκαλα; Είστε ικανοποιημένοι οι κρεοπώλες; Παρατηρήσατε κάποιες διαφοροποιήσεις από άλλες χρονιές π.χ. μικρότερη ποσότητα ή πιο οικονομικές αγορές;

Απαντ: Για μία ακόμη φορά οι καταναλωτές του νομού μας προτίμησαν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία για τις αγορές του γιορτινού τραπεζιού. Η κίνηση στα καταστήματά μας ήταν αυξημένη φέτος   σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και σ’ αυτό συνετέλεσε εκτός των άλλων η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στα Τρίκαλα η οποία οφείλεται στη λειτουργία του μεγαλύτερου θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Ελλάδα  ‘’Ο Μύλος των Ξωτικών’’  σε συνδυασμό με τα Μετέωρα και τις ομορφιές του ορεινού όγκου του τόπου μας.  Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι οι καταναλωτές αλλάζουν διατροφικές συνήθειες ψωνίζοντας μικρότερες ποσότητες αλλά περισσότερα είδη προϊόντων.

Ερωτ: Πόσο έχουν οι αυξηθεί οι τιμές των ζωικών προϊόντων σας και πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας; Υπάρχουν κάποια είδη που παραμένουν σταθερές οι τιμές τους λόγω μεγαλύτερες επάρκειας/ζήτησης;

Απαντ: Τους τελευταίους μήνες του 2022, δυστυχώς, οι τιμές όλων των ζωικών προϊόντων και  ιδιαίτερα του κρέατος έχουν πάρει την ανιούσα. Μάλιστα σε ορισμένα είδη  οι τιμές αυξήθηκαν έως και 30%. Η αιτία είναι προφανής και οφείλεται  στην δραματική αύξηση του κόστους εκτροφής λόγω της ενεργειακής κρίσης και κυρίως της αύξησης στη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια, της κρίσης στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων συνεπειών του COVID 19.

Ερωτ: Η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία, στον βαθμό που γνωρίζετε, σε ποια κατάσταση βρίσκεται και πώς αντανακλάται αυτό στον δικό σας κλάδο;

Απαντ: Οι παραδοσιακοί κρεοπώλες των Τρικάλων ψωνίζουν απευθείας από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η συνεργασία που έχουμε είναι εξαιρετική  με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Ως εκ τούτου γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι τα οποία έγιναν ακόμη μεγαλύτερα εξαιτίας της κρίσης που αναφέραμε προηγουμένως. Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας πέρασε αλυσιδωτά από τον παραγωγό στον κρεοπώλη και από τον κρεοπώλη στον καταναλωτή.

Ερωτ: Το ενεργειακό κόστος πόσο σας έχει επηρεάσει και πώς ανταποκρίνεστε ως επαγγελματίες; Το θεσμικό σας συνδικαλιστικό όργανο έχει καταθέσει προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και ποια είναι η ανταπόκριση των ιθυνόντων;

Απαντ: Το ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, σαφώς και επηρέασε  τα καταστήματά μας τα οποία εκ των πραγμάτων είναι ενεργοβόρα. Ως Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Τρικάλων εκτός των άλλων επιδίωξα και είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα ο οποίος κατάγεται και εκλέγεται στον νομό μας. Ο κ. Σκρέκας γνωρίζει καλά το πρόβλημα και περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών μας.

Ερωτ: Εκτός από το ενεργειακό, ποιο άλλο πρόβλημα σας ταλανίζει και σας προκαλεί εμπόδια; Ελληνοποιήσεις, παράνομα σφαγεία;

Απαντ: Τα τελευταία χρόνια, επί  προεδρίας μου, το Σωματείο Κρεοπωλών Τρικάλων σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων προχωρήσαμε στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων σφαγείων και μονάδας τυποποίησης ζωικών προϊόντων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της λειτουργίας παράνομων σφαγείων και σφαγής ζώων σε ακατάλληλους χώρους. Με την κατασκευή και λειτουργία των σφαγείων στην περιοχή μας εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι κρεοπώλες, οι έμποροι αλλά και οι παραγωγοί. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις που δημιουργούν βέβαια και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ΕΛΟΓΑΚ για την εξάλειψη του φαινομένου, πιστεύω όμως ότι οι έλεγχοι θα πρέπει  να γίνουν πιο αυστηροί και να ενταθούν περισσότερο κυρίως τις περιόδους των εορτών.

Ερωτ: Με την πιστοποίηση του παραδοσιακού λουκάνικου Τρικάλων, ως ΠΟΠ προϊόντος, πού βρίσκονται οι κινήσεις σας;

Απαντ: Το Επιμελητήριο Τρικάλων, στο οποίο είμαι Γενικός Γραμματέας, το τελευταίο διάστημα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας το   ‘’ Λουκάνικο Τρικάλων’’   να χαρακτηριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.).  Ήδη από όσο γνωρίζω η διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ερωτ: Έχετε αντιληφθεί μείωση των κρεοπωλείων στην περιοχή σας εξαιτίας της ακρίβειας και των οικονομικών δυσκολιών γενικότερα;

Απαντ: Οι καταναλωτές των Τρικάλων εμπιστεύονται τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και για το λόγο αυτό, παρότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα, ο πληθυσμός των κρεοπωλείων στο νομό μας παραμένει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια.

Ερωτ: Υπάρχει ανταγωνισμός με τα σούπερ μαρκετ και ειδικότερα μετά τα foodpass που έχουν κυκλοφορήσει από την κυβέρνηση; Πιστεύετε πως οι καταναλωτές οδηγούνται σε πιο οικονομικές λύσεις και προσφορές;

Απαντ: Νομίζω ότι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των σούπερ μαρκετ. Ο παραδοσιακός κρεοπώλης όπως αναφέραμε έχει καταφέρει να διατηρήσει, ακόμη και σήμερα, την αλυσίδα από τον παραγωγό που εμπιστεύεται στο σφαγείο και από το σφαγείο στο κρεοπωλείο με ότι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει στους καταναλωτές. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, μπορεί να παρατηρείται κάποιες φορές στις τιμές αλλά σε καμία περίπτωση στην προσφερόμενη ποιότητα.

Ερωτ: Ποια μέτρα έχετε λάβει ή σκέφτεστε να λάβετε προκειμένου να γίνετε πιο δελεαστικοί στους καταναλωτές; Π.χ. χαμηλότερες τιμές, προσφορές…

Απαντ: Φροντίζουμε συνεχώς να ενημερωνόμαστε, εξυγχρονίζουμε τα καταστήματα μας και βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες λειτουργίας τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων. Ακολουθούμε όλες τις νέες μεθόδους και τρόπους κοπής των κρεάτων και παραγωγής  των κρεατοσκευασμάτων.

 

 

Ερωτ: Ποιο είδος κρέατος προτιμούν οι καταναλωτές και γιατί;

Απαντ: Τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους που οφείλεται στις ζωοτροφές, το κλίμα και το γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού μας. Οι καταναλωτές προτιμούν κυρίως τα ντόπια αρνάκια και κατσικάκια και φυσικά το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας.

Ερωτ: Πώς βλέπετε το μέλλον σας, ως επαγγελματίες, με δεδομένη την οικονομική κρίση;

Απαντ: Όσο θα παραμένει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή, ο τρικαλινός κρεοπώλης δεν έχει να φοβάται τίποτε για το μέλλον του. Απεναντίας  αυτή η σχέση θα μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε την πρόσκαιρη, πιστεύω,  οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σχετικές δημοσιεύσεις