Οι Βλάχοι στο μικροσκόπιο του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων

 

Μετά την έρευνα και την εξαιρετική ταινία-ντοκιμαντέρ που παρουσίασαν για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και τις συνθήκες ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία των Τρικάλων, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του 4ου Πειραματικού Λυκείου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» έβαλε πλώρη για τη νέα της ερευνητική δουλειά.

Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των μαθητών μελετητών-ερευνητών μπαίνουν οι Βλάχοι της περιοχής μας και δη η καταγωγή, η γλώσσα τους, η μακραίωνη ιστορία τους.

«Αγαπητοί συμπολίτες μέσα από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας που λειτουργεί στο Σχολείο μας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις αντιλήψεις των παιδιών για την καταγωγή τους. Θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: τι σημαίνει να είσαι Βλάχος, ποια η διαφορά με τους Καραγκούνηδες, τους Σαρακατσάνους; Ποια είναι η ιστορία των Βλάχων και της βλάχικης γλώσσας. Μέσα από τη μελέτη κειμένων και ιστορικών πηγών, αλλά και μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους αλλά και ιστορικούς και μελετητές των Τρικάλων- βλάχων και μη βλάχων- τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αντικρύσουν βιωματικά την ιστορία του τόπου τους αλλά και της οικογένειάς τους» αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαριάννα Αποστόλου και εξηγεί:

«Στόχος μας είναι η μαθητική κοινότητα να γνωρίσει την ιστορία των βλάχων, την καταγωγή τους, το ρόλο τους στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, αλλά και τα παιχνίδια προπαγάνδας που έθεσαν σε αμφισβήτηση την ελληνικότητά τους».

Όλα τα στοιχεία της έρευνας που θα συγκεντρώσει το σχολείο θα αποτελέσουν υλικό για την πραγματοποίηση μιας ακόμη ταινίας-ντοκιμαντέρ.

Εάν λοιπόν έχετε βλάχικη καταγωγή ή έχετε φίλους Βλάχους η διεύθυνση του σχολείου σας παρακαλεί να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς μαζί της στο σταθερό 2431022403 ή στο κινητό 6976080607 για να συζητήσετε πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε την έρευνά τους.

Αναζητήστε την πρώτη ταινία του σχολείου στο youtube γράφοντας

«Οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες στα Τρίκαλα» ή πατώντας στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=A0n9A8Ce4zs

 

Α.Ν.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις