Ξεχωριστή συναυλία στην Καρδίτσα για την επέτειο του 1821 – Συμμετείχε και η Τρικαλινή σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα

Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όπου παρουσιάστηκε το μουσικοποιητικό – αφηγηματικό έργο του κ. Πασχάλη Τόνιου «Ωδή στους ήρωες του 1821», το οποίο είναι βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ξένων (φιλελλήνων) και Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821.

Η εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια», διοργανώθηκε από την  Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο σημαντικός συνθέτης μέσα από το έργο του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ήρωα της Επανάστασης  Γεώργιο Καραϊσκάκη και η παράσταση περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα των: Βίκτωρ Ουγκώ, Πούσκιν, Λόρδου Μπάιρον, Πέρσι Σέλλεϋ, Βίλχελμ Μίλερ, Σατωβριάνδου, Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίος), Παλαμά, Κάλβου, Καζαντζάκη, Άγγελου Σικελιανού, Αδαμάντιου Κοραή, Λορέντζου Μαβίλη, Διονυσίου Σολωμού και Γεωργίου Σουρή ενώ παρουσιάστηκαν και ηρωικά και κλέφτικα τραγούδια που αναφέρονται στους αγώνες των Ελλήνων και τα οποία αποτελούν την αποκορύφωση μια μακράς εξέλιξης της δημοτικής ποιητικής δημιουργίας του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τόνιος μίλησε στον «Διάλογο» για την εκδήλωση και ανέφερε: «Ως Έλληνας καλλιτέχνης αισθάνθηκα την ανάγκη τη χρονιά αυτή, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 να δημιουργήσω ένα μουσικό έργο βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ποιητών που ύμνησαν τη γενναιότητα των Ελλήνων, που συγκίνησαν και ενέπνευσαν και τους άλλους λαούς. Οι ίδιοι αυτοί ποιητές διαδραμάτισαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση με το πνεύμα τους, ενώ, μαζί με τους μεταγενέστερους, ανέδειξαν διεθνώς τη σημασία της και τα ιδανικά της, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί μείζονα ευκαιρία για γνώση και αναστοχασμό, αφού στα ποιήματα του παρόντος έργου γίνεται αναφορά στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή διάσταση της υπέρ της Ελευθερίας Επανάστασης των Ελλήνων, που διαμόρφωσε συνειδήσεις και ιδανικά καταλυτικά για την πρόοδο του πολιτισμού, την αρμονική και ειρηνική ζωή και την ευημερία των κοινωνιών των απανταχού ανθρώπων. Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από την μουσική μου μπορούσα να ονειρεύομαι ότι υπάρχω κι εγώ μέσα σε αυτή την υπερμεγάλη επανάσταση που πέτυχε και έστειλε μηνύματα διεθνώς. Φέτος γιορτάζουμε την επανάσταση προς την ελευθερία μας και θέλω να σημειώσω ότι μια χούφτα Έλληνες τότε τα έβαλαν με ολόκληρη Οθωμανική αυτοκρατορία και τους κατατρόπωσαν διότι η ψυχή είναι αυτή που καθορίζει την έκβαση μιας μάχης και όχι ο αριθμός του μικρού ή μεγάλου στρατού».

Αφηγητής ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός κ. Γρηγόρης Βαλτινός που επίσης μίλησε στον «Διάλογο» τονίζοντας τα εξής: «Συμβαίνει κάτι περίεργο με αυτό το έργο του Πασχάλη Τόνιου καθώς ενώ έχουν γίνει πολλά έργα για το ’21, όχι μόνο φέτος που είναι η επέτειος αλλά και στο παρελθόν, αυτό το έργο είναι σαν να έρχεται από το παρελθόν και από το παρόν. Η επιλογή των στίχων, οι ρυθμοί που έχει χρησιμοποιήσει και γενικά όλες οι μελωδικές του γραμμές μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά. Νομίζω ότι πρέπει να δισκογραφηθεί γιατί είναι καταπληκτικό έργο, έχει μελοποιήσει στίχους που ενδεχομένως έχουν μελοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά τους ακούς με ένα φρέσκο αυτί και τους βλέπεις με μια φρέσκια ματιά της ψυχής».

Κεντρική ερμηνεύτρια των τραγουδιών ήταν η κα Μαριάννα Πολυχρονίδη, η ενορχήστρωση της συναυλίας ήταν του κ. Γιώργου Παπαχριστούδη που έπαιξε και πιάνο ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της Τρικαλινής σοπράνο κας Ιωάννας Τσιλιμίγκα την οποία βλέπετε και στις φωτογραφίες με τους βασικούς συντελεστές της υπέροχης εκδήλωσης.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις