Νέα κινητικότητα για το ξεχασμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη Μεσοχώρα προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες για την επανεκκίνηση του έργου του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ θα βρεθεί σήμερα ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο το οποίο παραμένει κολλημένο εδώ και πολλά χρόνια οδεύει προς απεμπλοκή καθώς έχει εκδοθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει την επανέναρξή των εργασιών για το έργο το οποίο προβλέπεται να έχει συνολική ισχύ 161MW και θα παράγει ετησίως 360GWh  καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για το έργο της Μεσοχώρας στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της ΔΕΗ, “βάσει της έως σήμερα εξέλιξης των ενεργειών για την επικαιροποίηση της Άδειας Εγκατάστασης του Έργου και για την ολοκλήρωση των ενεργειών από τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς και Αρχές, σχετικά με την εκπλήρωση από τη ΔΕΗ των όρων της ΑΕΠΟ, που αποτελούν προϋπόθεση για την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026”.

Το έργο της Μεσοχώρας που ξεκίνησε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1999, παρέμεινε ανενεργό εξαιτίας προσφυγών, ενώ η μη λειτουργία του συνεπάγεται για τη ΔΕΗ ετήσια απώλεια τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ από τη μη παραγόμενη ενέργεια. Το ποσό στην πραγματικότητα είναι διπλάσιο εάν συνυπολογιστεί το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και των ανενεργών κεφαλαίων.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού κόστισε στη ΔΕΗ σε ιστορικές τιμές 280 εκατ. ευρώ και σε σημερινές τιμές 400 με 450 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του φράγματος και του εργοστασίου ολοκληρώθηκε το 1999, ενώ το έργο μετά από πολλές καθυστερήσεις, περατώθηκε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2001, απομένουν ωστόσο κάποιες εργασίες συντήρησης στο φράγμα και φυσικά η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό.

 

Πηγή: capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις