Μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ (το 2015-18) η σκληρή φορολογία των μικρομεσαίων

Ευκλείδης Τσακλώτος, από τα Τρίκαλα

 

  • Αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν μειώσει τρομακτικά τους μισθούς και τις συντάξεις…

  • Μεγάλη προσέλευση για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών που «ορκίσθηκε» πως ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν ό,τι καλύτερο στις τότε συνθήκες

  • Χρήστος Λάππας: Αν και είμαι ΠΑΣΟΚ βρέθηκα εδώ απόψε για χάρη γης ιστορικής αλήθειας

 

 

Του Δημήτρη Κρούπη

 

Ήταν επιτυχημένη η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου; Η πρώτη (πως λέμε «πρώτη φορά αριστερά») απάντηση είναι πως ΝΑΙ. Αφού σχεδόν γέμισε η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και επιπλέον τον πρώην υπουργό Οικονομικών ήρθα να τον ακούσουν όχι μόνο όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρκετοί… σοσιαλδημοκράτες (ΠΑΣΟΚΟΙ και αποστασιοποιημένοι ΠΑΣΟΚΟΙ) αλλά και τρεις δήμαρχοι Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης) του νομού.

Στο ερώτημα αν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Έλενα Παπαδοπούλου (που ήταν και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς) σχετικά με το αν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αχρείαστο ή ήταν επιτυχημένο η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Οι ίδιοι υποστήριξαν πως στις συγκεκριμένες συνθήκες του 2015 που η Ελλάδα ήταν «με την πλάτη στον τοίχο», επιτεύχθηκε ότι το καλύτερο για τη χώρα (να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία στους θεσμούς και τους δανειστές) και την κοινωνία. Βεβαίως αυτή η συζήτηση θα συνεχισθεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί λίγο πριν τις κάλπες που μάλλον θα στηθούν για τις 9 Απριλίου.

 

 

Οι ομιλητές

Το βιβλίο «Με την πλάτη στον τοίχο» είναι ένας συλλογικός τόμος στον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι βασικοί του συνεργάτες την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών καταθέτουν τα όσα έζησαν την περίοδο 2015-19 και το πως γινόταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (Ε.Ε. και ΔΝΤ) για τη ρύθμιση του χρέους της χώρας μας.

Για το βιβλίο κλήθηκαν να μιλήσουν, πλην Τσακαλώτου και Ελένης Παπαδοπούλου και ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, καθώς και ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

 

 

Λάππας: Γιατί είμαι εδώ απόψε…

Επειδή η χρονική συγκυρία (μια ανάσα πριν τις εκλογές) είναι πονηρή ο Χρήστος Λάππας στον σύντομο χαιρετισμό του φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ενώ ο ίδιος είναι «ΠΑΣΟΚ μέχρι θανάτου» αποδέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει για το συγκεκριμένο βιβλίο λόγω της αγάπης του για την αλήθεια και επειδή «η προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας με το πιο σημαντικό εργαλείο που μας έχει μείνει στην εποχή της μιντιοκρατίας, τον δημόσιο διάλογο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και θέσεων παραμένει μία σταθερή μου πολιτική επιλογή».

Στη συνέχεια ο κ. Λάππας υποστήριξε πως οι θεσμοί ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και γι’ αυτό εκπόνησαν το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έγινε για χώρα. Επίσης ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ άσκηση δριμύτατη κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για τις βασικές κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές του.

Εύσημα από Παπαϊωάννου

Ο κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του έργου των διαπραγματευτών και είπε πως με βάση έγκυρες οικονομικές μελέτες η μεγαλύτερη ζημιά που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια (χάθηκε το 25% του ΑΕΠ) έγινε πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συντοπίτισσά μας κ. Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, αφού εξέφρασε τη χαρά της που μιλά για πρώτη φορά δημόσια στην ιδιαίτερη πατρίδα της και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Τσακαλώτου αναφέρθηκε κυρίως σε «τεχνικές» λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Τσακαλώτος: Γιατί βάλαμε φόρους…

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε… τρομάξει τους μικρομεσαίους με τους απανωτούς φόρους που έβαλε. Αυτό δεν το αρνήθηκε ο κ. Τσακαλώτος αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας πως ήταν μονόδρομος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που ζητούσαν οι θεσμοί. Μάλιστα τόνισε πως επειδή οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν μειώσει τρομακτικά τους μισθούς και τις συντάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε άλλη επιλογή για τη συγκέντρωση εσόδων από την υψηλή φορολογία.

Πάντως ο πρώην υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως όταν συζητούσαμε με τους θεσμούς δεν ξεχάσαμε ποτέ ποιους ανθρώπους εκπροσωπούμε και κάναμε ό,τι το καλύτερο για να μείνει η κοινωνία όρθια. Επίσης και για το «μαξιλάρι» των 37 δις που δημιουργήθηκε κυρίως από τη φορολογία είπε πως ήταν μονόδρομος γιατί αλλιώς δεν θα γινόταν η επίτευξη των προαπαιτούμενων και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Διαμαρτυρίες Γιάννη Ρίτσιου

Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Με το τέλος της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου η συντονιστής της βραδιάς, η καλή συνάδελφος κ. Ελένη Χολέβα είπε… καληνύχτα σας και δεν έδωσε το λόγο σε κανέναν ακροατή για υποβολή ερωτήσεων παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Ρίτσιου και τη δυσαρέσκεια αρκετών ακόμη που είχαν πολλά να ρωτήσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις