Παρουσιάσθηκε προχθές Σάββατο, με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού/αίθουσα Πινακοθήκης Θεοδ. Μάρκελλου του λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Τρικκαίων σε εκδήλωση του Δήμου Τρικκαίων, του ΣΕΓΑΣ και του Εκδοτικού Οίκου Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη) το πολύ σημαντικό νέο βιβλίο του κ. Θεόδωρου Α. Νήμα με τίτλο: «Αθλητική Ιστορία των Ελλήνων. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα «Η παρούσα προσπάθεια συγγραφής μιας Αθλητικής Ιστορίας των Ελλήνων έχει ως αφετηρία μια σύντομη Εισαγωγή στην Ιστορία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού των αρχαίων χρόνων, η οποία είχε συνταχθεί το 1997, όταν ήμουν για πέντε ακαδημαϊκά έτη (1995-1996 έως 1999-2000) αποσπασμένος στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), και είχε αποκλειστικό σκοπό να καλύψει τις διδακτικές και μόνον ανάγκες του μαθήματος αυτού, το οποίο δίδαξα εκείνη την περίοδο.
Η Αθλητική Ιστορία ή Ιστορία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού αποτελεί μέρος της Γενικής Ιστορίας και ως αυτοτελής επιστήμη είναι καινούργια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρθηκαν από παλαιά για την εξέταση των αθλητικών δραστηριοτήτων της εποχής τους. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν οι πρώτοι ιστορικοί στον κόσμο, είναι επίσης οι πρώτοι, που έγραψαν “αθλητική ιστορία” και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν τα αθλητικά φαινόμενα.
Και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι Έλληνες υπήρξαν κατ’ εξοχήν Αθλητικό Έθνος, αφού κανένας άλλος λαός δεν αγάπησε τόσο πολύ την άθληση και δεν καλλιέργησε τόσο πολύ το αγωνιστικό πνεύμα. Από την εποχή του Ομήρου οι Έλληνες δημιούργησαν το μοναδικό στον κόσμο “ελληνικό αθλητικό ιδεώδες” και κατέστησαν την Ελλάδα ένα απέραντο γυμναστήριο. Πρώτοι, από όλους τους άλλους λαούς, παρατήρησαν ότι το υγιές και γυμνασμένο σώμα συντελεί στη βελτίωση της σκέψης και στην πνευματική ανάπτυξη εν γένει».
Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Δημήτριος Σούλας, ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, τόνισε πως «Ο συγγραφέας στο βιβλίο του προσπαθεί και το επιτυγχάνει εντυπωσιακά να σταματήσει τον χρόνο και να μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα μαγικό και ονειρεμένο ταξίδι στο παρελθόν με την απαράμιλλη συγγραφική του δυνατότητα. Και μέσω αυτού του ονειρεμένου ταξιδιού αναγκάζει τον αναγνώστη να γίνει ένας από αυτούς που έζησαν εκείνες τις ιστορικές αθλητικές εποχές, αφαιρώντας τον από τον ενεστώτα χρόνο και μεταφέροντάς τον σε μια φανταστική-νοερή πραγματικότητα που πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ανάγκη να ζήσουμε έστω και για κάποιες στιγμές στη ζωή μας».
Ακολούθως ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος – επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας, σημείωσε χαρακτηριστικά «Με το βιβλίο του ο Θεόδωρος Νημάς μας δίνει ακόμη μια φορά το πνευματικό του «παρών» στα δύσκολα πράγματι χρόνια που διάγουμε. Στο βιβλίο αποτυπώνεται η προσωπικότητα του συγγραφέα. Ένα έργο τέχνης είναι το βιβλίο κι αυτός ο δημιουργός του. Η δημιουργία του είναι μια πρόκληση και μαζί ευκαιρία να ικανοποιήσουμε κι εμείς, ακόμα περισσότερο, τη δική μας δημιουργικότητα, την αναζήτηση αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων, την εμβάθυνση στην τέχνη και τις πολιτισμικές εκφάνσεις. Άλλωστε τούτο το βιβλίο είναι από μία άποψη μια έκθεση τέχνης από μόνο του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθη και η Τρικαλινή Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα και ότι τα στοιχεία του βιβλίου τεκμηριώνονται με 331 εικόνες, έγχρωμες και σπάνιες οι περισσότερες, που τέθηκαν σε τέσσερα ειδικά ένθετα.