Μια τρύπα στο νερό – Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

(Δεν γίνεται αποκέντρωση με την μεταφορά υπουργείων στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!)

 

Την μεταφορά εννέα (9) Υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών από το κέντρο της Αθήνας στο αναμορφωμένο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. Ένα έργο που χαρακτηρίστηκε μεγαλόπνοο γιατί εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και την δημιουργία εκτεταμένης ζώνης πρασίνου (με πάρκο 80 στρεμμάτων) στην περιοχή και συνακόλουθη οικονομική ανάπτυξή της.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, πράγματι ο εγκαταλειμμένος μεγάλων εγκαταστάσεων και εκτάσεων χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ ενδείκνυται για αστική και περιβαλλοντική ανάπλαση πόσο μάλλον όταν αυτός ο χώρος (120 στρεμμάτων συνολικά) βρίσκεται εντός του εξαιρετικά βεβαρυμμένου αστικού χώρου του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Επιπλέον, το γεγονός ότι στα 80 από αυτά τα στρέμματα θα δημιουργηθούν πάρκα και χώροι πρασίνου αρκεί ως όπερ έδει δείξε επιχείρημα του σχεδιασμού.

Επίσης όσον αφορά το πρώτο σκέλος, της μετεγκατάστασης δηλαδή στο νέο αναβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα εννέα συνολικά Υπουργείων που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στο κέντρο της Αθήνας, όσον αφορά βεβαίως το οικονομικό του σκέλος είναι σωστό καθώς από το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομηθούν περί το 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου από τα μισθώματα που μέχρι σήμερα πληρώνονται για τα ιδιωτικά ακίνητα που μισθώνει.

Είναι όμως πολύ αισιόδοξο το σενάριο πως θα υπάρξει αποσυμφόρηση της Αθήνας μεταφέροντας τις έδρες μερικών Υπουργείων μόλις τρία (3) χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της.

Η Αθήνα, ή πιο σωστά η Ελλάδα, έχει ανάγκη ουσιαστικής και πραγματικής αποκέντρωσης. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πρωτεύουσα (τουλάχιστον όσον αφορά το κέντρο της, τον Δήμο Αθηναίων) είναι πλέον μη βιώσιμος τόπος για μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης. Είναι που τελευταίες δεκαετίες το μόνο που “παράγει” πλέον η Αθήνα είναι υπηρεσίες, δηλαδή γραφειοκρατία και… διαπλοκή.

Δεδομένου όμως πως η αποκέντρωση δεν γίνεται με… διατάγματα (εκτός εάν επιλέξει κανείς καθεστώς Πολ Ποτ, πράγμα επίσης αδιανόητο), μια καλή αρχή θα είναι να μεταφερθούν σταδιακώς ορισμένα Υπουργεία εκτός Αττικής. Μέχρι σήμερα μόνο το υποβαθμισμένο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (κι αυτό για συμβολικούς λόγους) έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Αλλά και πάλι ουδείς δυσανασχετεί, ενώ αντιθέτως πολλοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την υποβάθμισή του από Υπουργείο σε Υφυπουργείο.

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο το Υπουργείο Ναυτιλίας να μην έχει έδρα νησί όπως η Χίος (όχι μόνο λόγω της μεγάλης ναυτοσύνης της), ή για ποιον λόγο το Υπουργείο… Γεωργίας (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) να βρίσκεται στην Αττική και όχι στον Θεσσαλικό κάμπο (στα Φάρσαλα π.χ.). Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά ακόμη Υπουργεία εκτός του “σκληρού” πυρήνα του ελληνικού κράτους που εύλογα θα πρέπει να παραμείνει στην πρωτεύουσα (Άμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Κυβέρνηση εννοείται). Άκουσα πως μεταξύ των υπουργείων που θα μεταφερθούν στον νέο αυτόν χώρο (της πρώην ΠΥΡΚΑΛ) είναι και αυτό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πραγματικά δεν ήξερα αν θα έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω.

Τα μόνα αντεπιχειρήματα που έχω ακούσει επί του θέματος της μεταφοράς Υπουργείων εκτός Αττικής είναι πως θα… αντιδράσουν οι (υψηλόμισθοι ειρήσθω εν παρόδω) υπάλληλοι των εν λόγω υπουργείων, επιχείρημα που συνάδει με την διαπλοκή που ήδη ανέφερα, ή πως το μεγάλο αυτό εγχείρημα έχει κόστος…

Λαμπρά! Διερωτώμαι λοιπόν, το έργο της ανάπλασης της ΠΥΡΚΑΛ τζάμπα γίνεται;

 

Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ 5-4-2021

Σχετικές δημοσιεύσεις