Μετα-παρρησίας. Αλήθειες και λύσεις για το νερό που πίνουμε – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

Η παρουσία νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό, επιβάλλει σε Όλους Μας -εμπλεκόμενους φορείς και Πολίτες- να τοποθετηθού με παρρησία, στο επικαιροποιηθέν αλλά διαχρονικό πρόβλημα. Τα δεδομένα:

1) Η ύπαρξη νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό αυξάνει τον κίνδυνο της καρκινογένεσης.

2) Τα όρια επικινδυνότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα 50 mgr/L.

3) Τα αντίστοιχα όρια στην Αμερική, η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος τα τοποθετεί στα 10 mgr/L.

4) Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η μέγιστη τιμή στο νερό της ΔΕΥΑΤ ήταν τα 12.5 mgr/L.

5) Η νιτρορύπανση στην περιοχή μας καλά κρατεί, επομένως η παρουσία των νιτρικών αλάτων στα υπόγεια νερά μας θα αυξηθεί, ενδεχόμενα δε να εμπλουτισθεί με την παρουσία φυτοφαρμάκων.

6) Υπάρχει εναλλακτική, πέρα από τα υπόγεια νερά; Υπάρχει, από τα ριζά του Κόζιακα άφθονος -λευκός χρυσός- ρέει προς τη θάλασσα (Κεφαλοπόταμος κ.λπ.)!

Ήταν στις προθέσεις μας, ως Δημοτική Αρχή και στις προγραμματικές θέσεις της παράταξης -Μαζί για τα Τρίκαλα- η μεταφορά του νερού από τον Κόζιακα για την ύδρευση του Δήμου Τρικκαίων (θα πρόσφερε και οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΤ περίπου 1,2 εκατ. € το χρόνο, όσο και το κόστος για την άντληση του νερού στη ΔΕΗ).

Η σημερινή Δημοτική Αρχή πρέπει να ευαισθητοποιηθεί (παρ’ ότι ενθαρρύνθηκε στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, το 15 και το 2016) και να δει το ζήτημα με την απαραίτητη προσοχή. Ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Αναστασίου, που του αρέσουν οι απλές και πρακτικές λύσεις (αν και φανατικός vaselos), αν θέλει, ας κινητοποιηθεί.

Ισχύει (και για τους Παναθηναϊκούς) το: Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, όπως λέμε κι αλλιώς -οι καιροί ου μενετοί!

ΥΓ. Διευκρινίζω ότι, τα παραπάνω γράφτηκαν χωρίς καμμιά διάθεση, κινδυνολογίας και μικροπολιτικής.

 

 

Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ 29/3/2021

Σχετικές δημοσιεύσεις