Μαθητές από τα Τρίκαλα πρωταγωνιστούν στον καινοτόμο διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone

Η ομάδα Virus Bots του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων  κατέλαβε την 3η θέση.

Θα μπορούσαν οι νέοι των Τρικάλων να μετασχηματίσουν την εικόνα της πόλης και – γιατί όχι; – ολόκληρης της περιφέρειας μας; Η δυναμική ενασχόλησή τους με τις νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, μάς κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ως προς αυτό.

Ο λόγος για τους Virus Bots, μία μόνο από τις ομάδες μαθητών από τα Τρίκαλα που συμμετείχαν στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, καταλαμβάνοντας την 3η θέση μεταξύ εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διεξάγεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων Generation Next και έχει ως στόχο να φέρει μαθητές και καθηγητές σε επαφή με τη STEM εκπαίδευση και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών στις σχολικές αίθουσες, εν μέσω πανδημίας, απασχόλησε το τελευταίο διάστημα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με αυτήν την αφορμή, η ομάδα των Virus Bots, υπό την εποπτεία του καθηγητή τους κ. Ευάγγελου Μαντζάνα, ανέπτυξε το project «Παρακολούθηση επιβαρυντικών παραγόντων για την ανάπτυξη ιικού φορτίου στις σχολικές αίθουσες» και κατέλαβε την 3η θέση στον Διαγωνισμό.

Ένα «έξυπνο» σύστημα “made in Τρίκαλα”

Πιο συγκεκριμένα, οι Virus Bots, κατασκεύασαν ένα σύστημα παρακολούθησης και λήψης μέτρων που αποτελείται από: (α) Μια συσκευή που ανιχνεύει και καταγράφει δεδομένα που ενδεχομένως σχετίζονται με την ανάπτυξη ιικού φορτίου στις σχολικές αίθουσες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, CO2, tVOC, συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων κ.ά. (β) Ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα, το οποίο συνδέεται με τη συσκευή και τίθεται σε λειτουργία εφόσον υπάρξει ανάγκη και (γ) ένα application που συνοδεύει τη συσκευή και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ανταποκρινόμενοι στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που προέκυψαν λόγω πανδημίας, οι Virus Bots πρότειναν μία έξυπνη λύση, η οποία όχι μόνο μπορεί συμβάλει στην πρόληψη και την αποτροπή της μετάδοσης κορωνοϊου στις σχολικές αίθουσες, αλλά και ενισχύει το ερευνητικό έργο της επιστημονικής κοινότητας, με τη συγκέντρωση δεδομένων.

Δυναμική παρουσία των Τρικάλων στον Διαγωνισμό

Στον φετινό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Vodafone εκτός από τους Virus Bots, έλαβαν μέρος οχτώ ακόμη ομάδες από τα Τρίκαλα, αναδεικνύοντας εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων και βεβαίως το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, σε φυτώρια τεχνολογίας. Συνολικά με «τρικαλινή υπογραφή» κατατέθηκαν projects από 9 ομάδες, με 32 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς, τους Γεώργιο Γίδα, Δημήτριο Μπάνο και Ευάγγελο Μαντζάνα.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τις εκθετικές τεχνολογίες, και παρακολούθησαν εργαστήρια STEM. Οι μαθητές ανακάλυψαν, έμαθαν, πειραματίστηκαν και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους έκαναν τις ιδέες τους πράξη, προτείνοντας και υλοποιώντας λύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι και τα προηγούμενα χρόνια τα Τρίκαλα συμμετείχαν δυναμικά στον Διαγωνισμό, και μάλιστα αποσπώντας διάκριση, όταν το 2021 το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων απέσπασε την 3η θέση με το project «SmartPath» για την ασφαλή μετακίνηση των ΑμΕΑ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Οι νέοι κατακτούν την τεχνολογία και αλλάζουν τον κόσμο με σύμμαχο το Generation Next

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next υλοποιείται από το 2017 από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Κάθε χρόνο, πόλεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας εισάγουν το Πρόγραμμα στις σχολικές, και όχι μόνο, αίθουσες, παρέχοντας στους μαθητές γνώσεις και έμπνευση για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, με σύμμαχο το Generation Next, οι νέοι μας κατακτούν την τεχνολογία και αλλάζουν τον κόσμο μας: Μέχρι σήμερα από το Πρόγραμμα έχουν προκύψει 535 καινοτόμες ιδέες από 168 περιοχές της χώρας, ενώ 92.000 ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM.

Σχετικές δημοσιεύσεις