Μαθήματα σε ζητήματα οδικής ασφάλειας στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα σε ζητήματα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Ο κ. Γκούτσιας Αχιλλέας, Αστυνόμος της Τροχαίας Τρικάλων ανέλαβε την εκπαίδευση των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Τα μαθήματα είχαν ως σκοπό να μεταδώσουν  στους μαθητές/τριες εκείνες τις πρακτικές γνώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για  την ασφαλή κυκλοφορία των εφήβων στους δρόμους.

Τα τροχαία ατυχήματα είναι ένα φαινόμενο για το οποίο γίνεται λόγος καθημερινά.  Τα αίτια που οδηγούν στη συνεχή αύξηση αυτού του φαινομένου στην Ελλάδα  είναι ποικίλα. Αρχικά, η υπερβολική ταχύτητα η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο 30% των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπροσθέτως, η επιπολαιότητα των οδηγών, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες  οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση, και την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση. Αυτό έχει ως επακόλουθο την περιορισμένη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης και τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους  πάνω στο τιμόνι. Τέλος, έγινε σαφές σε όλους τους μαθητές/τριες πως το κράνος και η ζώνη ασφαλείας σώζουν ζωές.

Συνοψίζοντας οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

Σέβομαι τα όρια ταχύτητας

Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες

Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας

Τα παιδιά κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και φορούν  ζώνη ασφαλείας

Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος

Το σχολείο ευχαριστεί πολύ τον κ. Γκούτσια Αχιλλέα, Αστυνόμο,   για την εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα εκπαίδευση οδικής ασφάλειας που προσέφερε  στα παιδιά μας και τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν από έναν ειδικό  για τα τροχαία ατυχήματα και πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους. Επιπλέον ευχαριστεί και συγχαίρει την κ. Γιώτα Θεοδώρα, εκπαιδευτικό του 5ου Γυμνασίου, η οποία   οργάνωσε αυτήν την  δράση για τους μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου καθώς και τους εκπαιδευτικούς κ. Βακουφτσή, κ. Βράντζα, κ. Κανταρτζή, κ. Κωτούλα, κ. Μαχαιρά, κ. Τσακίρη και κ. Μόσχοβο οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίησή της.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις