Μαθήματα ζωής και ελπίδας στο 8ο ΓΕ.Λ. Τρικάλων

Με στόχο την ενημέρωση των βασικών γνώσεων και χρήσιμων δεξιοτήτων που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έκτακτα ιατρικά συμβάντα που απειλούν την ζωή μας και την ζωή των ανθρώπων δίπλα μας, όπως μία καρδιακή ανακοπή, αιφνίδια κατάρρευση, πνιγμός, κ.α καταστάσεις, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο αμφιθέατρο του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης  του Λυκείου για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και για τον τρόπο χρήσης του Αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή και για αντιμετώπιση πνιγμονής. Έμαθαν βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν ένα συνάνθρωπο, που ξαφνικά θα παρουσιάσει ένα απειλητικό για τη ζωή επείγον πρόβλημα υγείας, να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Αρχικά παρακολούθησαν θεωρητική παρουσίαση, ώστε να έχουν τις γνώσεις και στη συνέχεια, με την ενεργό συμμετοχή τους και πρακτική εξάσκηση σε ειδικά προπλάσματα, εκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες, που μπορεί να σώσουν ζωές!!! Ειδικά φυλλάδια με οδηγίες δόθηκαν στους μαθητές, για τους ίδιους καθώς επίσης επιπλέον έντυπο υλικό δόθηκε και για να ενημερώσουν το οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον .

Μέσα από μια ευχάριστη και θετική διαδικασία οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει, πότε και πως να εφαρμόσουν θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις διάσωσης, να τοποθετήσουν ένα θύμα σε θέση ανάνηψης, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα με πιθανή καρδιακή ανακοπή, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα με πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες) αλλά ακόμη και για τον τρόπο χρήσης του Αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή.

Παράλληλα όμως έμαθαν να βοηθούν τους άλλους, με αίσθημα αλληλεγγύης, αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης. Η εκπαίδευση έγινε από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας σε συνεργασία με το τμήμα Εθελοντών Τρικάλων.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτές ΚΑΡΠΑ: η κ. Ελισάβετ Ευθυμίου, Διατροφολόγος και ο κ. Δημήτρης Τσατσαρώνης Εκπαιδευτικός.

Συντονίστρια ήταν η κ. Ελένη Πολύζου, Ιατρός-Αναισθησιολόγος, Εκπαιδεύτρια Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αναζωογόνησης.

Στα σχολεία όλου του κόσμου οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 8ου Λυκείου Τρικάλων, μέσα σ΄ ένα ήρεμο κλίμα, έμαθαν πως μπορούν να σώσουν μια ζωή, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή για μια κοινωνία αλληλεγγύης, στέλνοντας μήνυμα ζωής και ελπίδας στους συνανθρώπους μας!!!

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις