Λαμπρά εγκαίνια για την σπουδαία έκθεση «Εθνεγερσία 1821» στο Μουσείο Τσιτσάνη

Με χορηγό την «Μοράκης Αγροαναπτυξιακή»

 

Με συμβολική ώρα έναρξης στις 18:21 πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα λαμπρά εγκαίνια της σπουδαίας έκθεσης «Εθνεγερσία 1821» στο  Δίδυμο οθωμανικό Λουτρό του Μουσείου Τσιτσάνη όπου για πρώτη και μοναδική φορά οικογένειες εκθέτουν κειμήλια και  ιδιωτικές συλλογές περιόδου του Αγώνα όπως οπλισμό, ενδυμασίες και κοσμήματα 18ου και 19ου αιώνα και η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου, με υπερήφανο χορηγό την «Μοράκης Αγροαναπτυξιακή».

 

Την έναρξη της έκθεσης έκανε με σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γρηγόριος Μοράκης αναφέροντας: «200 έτη συμπληρώνονται φέτος από τον ξεσηκωμό του Έθνους. Η μνήμη παραμένει ζωντανή και δυνατή για έναν Αγώνα όπου οι λίγοι ορθώθηκαν εναντίον πολλών και είχαμε ένα εξαίρετο, θαυμαστό αποτέλεσμα που ενέπνευσε αγώνες σε όλη την Ευρώπη αλλά και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μακρινής και πάμφτωχης Αϊτής που αναγνώρισε πρώτη τον ξεσηκωμό του Έθνους μας και μάλιστα έστειλε βοήθεια. Μέγας ξεσηκωμός λοιπόν εναντίον μιας τεράστιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε απλά από το πάθος των Ελλήνων και αγωνιστών για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ένα πάθος που ήταν η σπίθα για τον Αγώνα και διατηρείται ζωντανό ακόμα και σήμερα στα πρόσωπα των ιδιωτών συλλεκτών στους οποίους ανήκουν οι πανέμορφες συλλογές που έχουμε μπροστά μας αλλά και ένα πάθος που συνεπήρε κι εμάς και μας οδήγησε να ξεκινήσουμε την οργάνωση αυτής της έκθεσης».

 

     

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Πραγματικά σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί σε κάποιες πιο δύσκολες εποχές από την σημερινή κάποιοι αγωνίστηκαν και αυτό που τους κράτησε ενωμένους ήταν το πάθος για την ελευθερία και η αγάπη για την Ελλάδα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το μέρος όπου βρισκόμαστε που ήταν ένα Οθωμανικό λουτρό και όμως οι πρόγονοί μας δεν φοβήθηκαν ούτε τα τεμένη ούτε την σκλαβιά και τις απειλές και ξεκίνησαν τον Αγώνα και αυτό το πάθος μένει σε ανθρώπους σαν κι εσάς που παράλληλα με το τι κάνουμε στη ζωή μας συνεχίζουμε να κρατάμε αξίες και να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές. Αυτή λοιπόν η αγάπη για την πατρίδα και την παράδοση είναι που μας φέρνει εδώ σήμερα γιατί, ας μην ξεχνάμε, λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη και δεν αναγνωρίζει το παρελθόν πιθανώς δεν έχει και μέλλον. Από την άλλη αυτό που μας ξεχωρίζει από τους βάρβαρους είναι ότι εμείς αυτά τα μνημεία τα κρατήσαμε και τα χρησιμοποιούμε και μπορεί να έχουμε δίπλα από το μέρος που βρισκόμαστε τον Χριστιανισμό μας να προεξέχει αλλά σεβόμαστε και άλλους πολιτισμούς και άλλες θρησκείες».

 

   

Τα σημαντικά εκθέματα της έκθεσης που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου προέρχονται από τις οικογένειες Νικολάου Βερεντζιώτη, Χρυσόστομου Βλάχου, Βασιλείου Λισγάρη και Γεωργίου Τζάνη που ως λάτρεις της παράδοσης και των εθίμων μετά από αγώνα δεκαετιών κατάφεραν να διασώσουν πολύτιμα γνήσια κειμήλια της εποχής και η αγάπη τους αυτή ενέπνευσε και την διοργάνωση της έκθεσης και την ΠΑΜ.Ε.ΜΑ (Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας) ενώ συντελεστές – χορηγοί είναι οι Μοράκης Αγροαναπτυξιακή, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων και η Ομάδα 731.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις