Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ σε Γριζάνο και Ζάρκο

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Αλέκο Νταούλα, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και Ευαγγελία Στεργίου, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας, επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιούλη το Γριζάνο και το Ζάρκο  , όπου συναντήθηκε με τα τοπικά κοινοτικά  συμβούλια και σεισμόπληκτους κατοίκους, με τους οποίους συζήτησαν προβλήματα που τους απασχολούν.

  • Στη συνέχεια τα στελέχη του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν το Γριζάνο, όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο και μέλη του Τ.Σ του χωριού, με τους οποίους συζήτησαν για τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός, αλλά και άλλα που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα από τον σεισμό, παρ’ ότι πέρασαν πάνω από 4 μήνες, εξακολουθούν πολλά να υφίστανται. Από τους 120 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, αυτό εγκρίθηκε και καταβλήθηκε τελικά στο 50% απ’ αυτούς. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευές, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις.

Στα 6 κοντέινερ και στα 3 τροχόσπιτα που διαμένουν αντίστοιχες σεισμόπληκτες οικογένειες, δεν υπάρχουν σκέπαστρα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαμονή σ’ αυτά εξαιτίας του ήλιου ή της βροχής. Στο χώρο που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, δεν υπάρχει κοινόχρηστη αίθουσα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την σύνδεση με το ίντερνετ.

Ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι για το πια σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα και ποια επισκευάσιμα, δεν έγινε έλεγχος για τις αποθήκες που πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα, αλλά γενικότερα ο έλεγχος των κτισμάτων έχει σταματήσει. Το δημοτικό σχολείο και ιδιαίτερα ο παιδικός σταθμός έχουν φθορές που πρέπει να επισκευασθούν.

Το δίκτυο ύδρευσης του Γριζάνου είναι από αμίαντο και δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή, παρότι είχε ξεκινήσει η κατασκευή νέου με πλαστικές σωληνώσεις, αλλά ο εργολάβος το εγκατέλειψε ημιτελές και δεν μπορεί να δοθεί για χρήση. Επιπλέον υπάρχουν χρονικά διαστήματα που σε σημεία του χωριού υπάρχει πρόβλημα με την πίεση του νερού, που έρχεται από την Φαρκαδόνα.

Τέλος αναφέρθηκε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα άρδευσης χωραφιών (περιοχή Ντερμπίνια) καθώς δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το νερό στα κανάλια. Ο ΓΟΕΒ δεν παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες καθαρισμού καναλιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αγροτών.

 

  • Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε στο Ζάρκο, όπου επισκέφθηκε τον καταυλισμό των σεισμόπληκτων και συζήτησε με τον πρόεδρο του Τ.Σ, την Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων και τους σεισμόπληκτους κατοίκους του καταυλισμού, για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τόσο από τους κατοίκους, όσο και από την Επιτροπή Αγώνα, αναφέρθηκε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του Δήμου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων τους, μετά τις πρώτες ημέρες που υπήρχε μια δημοσιότητα στο πρόβλημα και ευχαρίστησαν το ΚΚΕ, για το ενδιαφέρον που δείχνει με τις επερωτήσεις στη Βουλή, στην περιφέρεια και στο δήμο, αλλά και τις επισκέψεις στο χωριό.

Όπως αναφέρθηκε από τους μέχρι τώρα ελέγχους στα σπίτια και άλλα κτίσματα, 18 σπίτια και 7 αποθήκες έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφιση τους, ούτε η απομάκρυνση των μπάζων από όσα υπέστησαν ζημιές. Για το θέμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, πότε θα δοθούν και ποιες αποζημιώσεις και  οι σεισμόπληκτοι ανησυχούν πως τελικά σ’ αυτούς θα μεταφερθεί η κρατική ευθύνη και το δυσβάστακτο κόστος για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπάζων.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, δεν έχουν γνώση κανενός σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος για το πόσο θα μείνουν στα κοντέινερ και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στια σπίτια τους, ούτε για το πότε και πόσες αποζημιώσεις θα πάρουν, ενώ κατήγγειλαν ότι καλούνται να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού σε σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, καθώς και δημοτικά τέλη, αφού μόνο τα ΑΜΕΑ έχουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη.

Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και κανείς δεν πήρε τη σχετική αποζημίωση.

Έθεσαν επίσης ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την μη κάλυψη χαμένου εισοδήματος από την κυβέρνηση, και την μη απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε μικροεπαγγελματίες που έχασαν την επιχείρησή τους ή υπέστη μεγάλη καταστροφή, το ίδιο και για αγρότες που έπαθαν ζημιά και από τον ΙΑΝΟ και μετά από τον σεισμό με αποτέλεσμα να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.

Ζήτησαν να ληφθεί ειδική μέριμνα από πλευράς κυβέρνησης με την καταβολή μηνιαίας οικονομικής στήριξης, για όσο διάστημα παραμένουν στα κοντέινερ και χωρίς εργασία αρκετοί.

Από τους σεισμόπληκτους, αναφέρθηκε ότι αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την χρηματοδότηση των αδειών οικοδόμησης.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα στην δομή με τα κοντέινερ, ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την μη τοποθέτηση σκέπαστρων για την βροχή και τον ήλιο τώρα με τον καύσωνα, ότι στη δομή δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, δεν υπάρχει γεννήτρια για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, δεν υπάρχει σύνδεση ιντερνετ, δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος για πλυσταριό με πλυντήρια για τις ανάγκες αυτών που διαμένουν, για μαγείρεμα, κλπ.

Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει από την πλευρά των αρμοδίων, καμία υγειονομική κάλυψη στη δομή.

 

Μιλώντας εκ’ μέρους του ΚΚΕ, στους σεισμόπληκτους κατοίκους ο Τάσος Τσιαπλές μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κόμματος με επερωτήσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξαν επανειλημμένα τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και διεκδικούν τη λύση τους και αυτό θα κάνουν ξανά μετά και από την συνάντηση αυτή.

Το ΚΚΕ, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό ζήτησε και ζητά:

Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, καταστημάτων, αποθηκών, σχολείων και υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Τον μηδενισμό χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.

Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την επιδιόρθωση ζημιών και για αντικατάσταση οικοσκευής που καταστράφηκε.

Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος.

Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και η απομάκρυνση των μπάζων με ευθύνη  και χρηματοδότηση κρατική.

Άμεση επισκευή όλων των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές και ανέγερση νέων όπου χρειάζεται. Προκάτ αίθουσες ως προσωρινή λύση όπου χρειάζεται.

Να δοθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους, ο απαραίτητος οικιακός εξοπλισμός σε κάθε κοντέινερ.

Να φτιαχτούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από βροχή ή να προστατεύουν κάπως από την ζέστη. Τοποθέτηση 2 κοντέινερ στις δομές σεισμόπληκτων (Ζάρκου, Γριζάνου) για γενική χρήση (π.χ. πλυσταριό), παροχή δωρεάν ιντερνετ.

Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κ.Υ Φαρκαδόνας, για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών. Παρουσία κινητής μονάδας υγείας στα σεισμόπληκτα χωριά.

Πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του Δήμου.

 

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη, με βάση και την πείρα που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις, να υπάρξει οργάνωση και κινητοποίηση των πληγέντων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις