…και ΘΑΛΑΣΣΑ στα Τρίκαλα, κύριε Παπαστεργίου;

Μια νέα επιτυχία της Δημοτικής Αρχής η οποία προσπαθεί να εφαρμόσει νομοθεσία σχετική με τον αιγιαλό και την παραλία στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Μετά το τεράστιο έργο της  «μιας στάσης δροσιάς»  στη κεντρική πλατεία για την ανακούφιση των περαστικών αλλά και την επίδειξη σε ανθρώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής για το θεαθήναι,  την βαρκάδα στην κοίτη του Ληθαίου ποταμού για την ευαρέσκεια των στελεχών της,  άλλη μια έξυπνη κίνηση με σκοπό τη μίσθωση κοινόχρηστου χώρου (κοίτη του Ληθαίου ποταμού) για την εξυπηρέτηση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της Κ.Υ.Α. που καθορίζει τον τρόπο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ έρχεται τώρα  να μας εκπλήξει με την εφευρετικότητα των ανθρώπων της διοίκησης του Δήμου.

Είναι γνωστός ο τρόπος που η σημερινή αρχή διαχειρίζεται τον κοινόχρηστο χώρο, γνωστή επίσης και η θέση της «για το ποιος, τι και με ποιό τρόπο» μπορεί να αγοράσει  αξίες και συνειδήσεις όπως π.χ. η δημόσια χρήση  επί των κοινοχρήστων αφού πρόσφατα το απέδειξε με ανάλογες αποφάσεις της στο λόφο της Λεπτοκαρυάς καταστρατηγώντας πολεοδομικούς περιορισμούς ή σε πλατείες της πόλης και των οικισμών του Δήμου Τρικκαίων.

Όμως είναι γνωστό πως ακόμα και έτσι η «Απλή χρήση» αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας και  κατ’ αντιστοιχία όχθης η παρόχθιας ζώνης είναι κάθε χρήση, η οποία δεν παραβιάζει τον προορισμό του ως κοινόχρηστου πράγματος και δεν επιφέρει αλλοίωση στη φυσική μορφολογία του και τα βιοτικά στοιχεία του.

Με αυτό ως κανόνα κατεδαφίστηκε γνωστή επιχείρηση σε πλατεία και λύθηκε η μίσθωση ως κυλικείου του χώρου στην κεντρική πλατεία.

Αντί λοιπόν τη δημοτική αρχή να την προβληματίζει η εφαρμογή της νομοθεσίας (και της  πολεοδομικής) εθελοτυφλεί  κλείνοντας το μάτι στους  επίδοξους καταπατητές, με πρόσχημα την ένταξη του ποταμού στην καθημερινή ζωή της πόλη, την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητα σε περιόδους covid 19. Ακόμα χειρότερα  προβαίνει στην παραδοχή  για την αδυναμία των υπηρεσιών  της  σε σημαντικά θέματα της πόλης όπως η εύρεση και κατασκευή κτιρίου για παιδικό σταθμό.

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή σπεύδει να καλλιεργήσει τις πελατειακές της σχέσεις σε βάρος των δημοκρατικών διαδικασιών και των πολιτών.

Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθούμε αν πέρα από τους τραπεζικούς  λογαριασμούς μας κινδυνεύει και η περιουσία μας (και αναφερόμαστε στη δημόσια περιουσία);

Η τακτική του αποφασίζουμε και διατάζουμε αποτελεί θράσος της δημοτικής αρχής καθώς συνέταξε ακόμη και το σχέδιο της προς έγκριση σύμβασης θέτοντας το πλαίσιο  προς υπογραφή και άλλων υπηρεσιών χωρίς καν την ενημέρωση τους.

Υπονομεύει ταυτόχρονα και το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να συζητηθεί στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή αποσιώπησε το θέμα, θέτοντας το προς ψήφιση ως δια περιφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, περιόρισε τη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και των δημοτικών συμβούλων να διαμορφώσουν άποψη κατά τον δέοντα τρόπο.

 

Κύριοι της δημοτικής αρχής,

Πότε θα αποφασίσετε να λειτουργήσετε προς όφελος όλων;

Πότε θα προστατέψετε αυτά για το οποία λάβατε την ψήφο των συμπολιτών μας;

Πότε εν τελεί θα διοικήσετε ισόνομα και ισότιμα ;

 

Σας επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι τα όργανα του Δήμου δεν έχουν ως ρόλο την ενίσχυση της προσωπικής προβολής και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Οι συγκεντρωτικές τάσεις και οι πρόχειρες διαβουλεύσεις δεν εξυπηρετούν επ’ουδενί το δημόσιο συμφέρον. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του Δήμου, μην υπονομεύετε τη λειτουργία του.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Σχετικές δημοσιεύσεις