Κίνημα Λαού Τρικάλων: 75 χρόνια από τη Νίκη των Λαών κατά του Φασισμού

Το Σάββατο 9 Μάη συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη των Λαών κατά του Φασισμού.

    Ο εξαετής πόλεμος (1939-1945) των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις άφησε πίσω του σχεδόν 50 εκατομμύρια νεκρούς κι άλλους τόσους σακατεμένους, με υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες.

Η τριπλή Συμμαχία (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία) έφερε τη Νίκη. Καθοριστικός ωστόσο στη Μεγάλη Νίκη υπήρξε ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ), που είχε τα μισά απ’ τα θύματα του πολέμου και με τις μεγάλες νίκες του Κόκκινου Στρατού της προδιέγραψε την έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η νίκη όμως κατά των φασιστικών δυνάμεων του Άξονα στον Β’ Π.Π. δεν υπήρξε μόνο υπόθεση των κρατών της Αντιχιτλερικής Συμμαχίας. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των λαών των κατεχόμενων χωρών, που αντιστάθηκαν και εξεγέρθηκαν γενναία. Αυθόρμητες αντιστάσεις και αυτοθυσίες, μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις, οργάνωση αντιστασιακών κινημάτων, ένοπλες ομάδες στις πόλεις, αντάρτικα σε βουνά και κάμπους μέχρι μεγάλοι παρτιζάνικοι στρατοί που απελευθέρωναν περιοχές ολόκληρες απ’ τους κατακτητές, για ν’ ανθίσει η νέα ζωή, με ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή παιδεία και κοινωνική δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελεύθερη Ελλάδα που δημιούργησε η απελευθερωτική δράση του ΕΛΑΣ στην πατρίδα μας.

à ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ!

à ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

Σχετικές δημοσιεύσεις