Η 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων

Στην Κρήνη Τρικάλων τον Οκτώβριο

Η γιορτή διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης σε συνεργασία με το «Πελίτι» (www.peliti.gr) στην κεντρική πλατεία του χωριού το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου 2022

Η πρώτη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Νομό Τρικάλων θα αποτελέσει σε λίγες εβδομάδες μια άκρως σημαντική εκδήλωση που θα έρθει να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι».

Η γιορτή έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί στην πλατεία της Κρήνης στις 17:00 το απόγευμα της 1η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Σάββατο. Στην διάρκεια της εκδήλωσης σχεδιάζεται να διεξαχθούν ανταλλαγές παραδοσιακών σπόρων από διάφορες περιοχές της χώρας, διανομή φαγητού από παραδοσιακούς σπόρους, έκθεση λαογραφικού υλικού και φωτογραφίας, ομιλίες, συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά άλλα.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι προς συμμετοχή και οι κάτοχοι παραδοσιακών σπόρων να έρθουν σε επικοινωνία με το τηλέφωνο 6988288331 και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Το Πελίτι ξεκίνησε στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη την άνοιξη του 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991. Ο πρώτος πυρήνας του Πελίτι δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2002 με τη Σοφία Γίδα, μετέπειτα σύζυγο του Παναγιώτη. Η έδρα του Πελίτι από το 2003 είναι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, Δράμας. Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το 2018 το Πελίτι αύξησε την έκταση του στα 25 στρέμματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις