Η ψιμυθίωση – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

(Τα φτιασιδώματα που επιχειρεί η κυβέρνηση για τον εργασιακό νόμο)

 

Αν κάτι ενόχλησε περισσότερο στο νομοσχέδιο (νόμος πλέον) για το εργασιακό, ήταν η ψιμυθίωση (το φτιασίδωμα) το Κυβερνητικό. Με την εργαλειοποίηση της επικοινωνίας σε κακόγουστη προπαγάνδα, με μία Πνευματική απαξίωση των εννοιών και των λέξεων, εισάγοντας μορφές κοινωνικού αυτοματισμού, (λέγε με και κοινωνικό κανιβαλισμό) κατάφερε το αποτρόπαιο: Να κατέβει και το τελευταίο σκαλί-στου κακού τη σκάλα- της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταργώντας κάθε έκφραση κοινωνικού συμβολαίου στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ας παρακολουθήσουμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θεματοφύλακα της Συνταγματικής νομιμότητας, πως τοποθετείται στο επίμαχο νομοσχέδιο: “κλονίζει την συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού, και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία…

Θεωρούμε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις”.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι θλιβερές και οι πιο αντεργατικές σ’ όλη την Ευρώπη -στ’ όνομα της Ευρώπης τις κάνει η Κυβέρνηση- επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, ότι εδώ είναι Βαλκάνια, αλλά μία μικρή αναφορά στην ιστορία κρίνεται απαραίτητη.

Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, ίσως και παραπάνω, ζούμε μια υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη, στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού (βλ. και κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη).

Αλλά η ιδεοληψία της μείωσης του εργατικού κόστους δεν βοήθησε να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα της Κοινωνίας, όπως οι τεράστιες ανισότητες και η υποανάπτυξη, στην εποχή που η γνώση, η καινοτομία και η πληροφορική είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ιστορίας (ιδεοληψία άλλωστε αποδείχτηκε και η θεοποίηση της αγοράς και η δαιμονοποίηση του κράτους).

Κι ενώ η προσδοκία, με την είσοδο της τεχνολογίας, ήταν το 8ωρο να σπάσει προς τα κάτω -κρατούσε ήδη 135 χρόνια- έρχεται η κεντροδεξιά Κυβέρνηση Μητσοτάκη (sic) να ολοκληρώσει τον αντεργατικό (ουσιαστικά αντικοινωνικό) κατήφορο, υλοποιώντας την ετερογονία των σκοπών της Ιστορίας (μέσα Της πνίγηκαν, οι πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας των προεκλογικών υποσχέσεων του Πρωθυπουργού, μαζί με το κέντρο-δεξιό Του πολιτικό προφίλ και την αξιοπιστία Του).

Και τι δεν έκαναν, και τι δεν είπαν!!!.

Το 10ωρο σε ημερήσια βάση δεν καταργεί το 8ωρο, γιατί δεν καταργεί το 40ωρο ή 45ωρο, όχι σε εβδομαδιαία βάση, αλλά σε δυνατότητα 4μήνου, όταν πλέον θα έχουν περάσει οι αυξημένες ανάγκες της επιχείρησης για απασχόληση!!!.

Με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο εργαζόμενος-μόνος σαν την καλαμιά στον κάμπο-ή θα πρέπει να υλοποιεί τον μύθο του Δαυίδ με τον Γολιάθ (πράγματι πρόκειται για τομή κ. Πρωθυπουργέ, εκεί όπου πολιτισμικά τέμνει ο μύθος του Δαυίδ το παραδοσιακό-Πατρίς, Θρησκεία ,Οικογένεια) ή θα παραδίδεται αμαχητί στο σφάξε με αγάμ ν´ αγιάσω.

Κι επειδή η Κυβέρνηση δεν είναι ανάλγητη, όπως κάποιοι νομίζουμε, δεν σε άφησε μόνο στον κάμπο, σου έδωσε καθρεφτάκι για Ιθαγενείς, την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Έτσι εξαντλώντας όλο το μαζοχισμό σου, να μπορείς να καταγράφεις -live-την εξαθλίωση σου. Γιατί δεν θα βρεθεί εργοδότης να σε χρειαστεί ,πάνω από 10 ώρες την ημέρα, μόνο τα εργατικά ατυχήματα θ´αυξάνονται, αλλά θα καταγράφεται, όταν λείψεις πρόσκαιρα για κάποια οικογενειακή σου ανάγκη (να ρωτήσεις για το παιδί σου στο σχολείο ή να πας στο γιατρό). Κι ο μεγάλος αδελφός δεν ξεχνάει, αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σε μελλοντική απόλυσή σου!!

Αυτό το καθρεφτάκι, ο κ. Χατζηδάκης, το ονόμασε επανάσταση!! Τι να πει κανείς;  Έχει χαθεί η μπάλα!!

Δεν έχω να προσθέσω κάτι, έχουν γραφτεί πολλά, για την κατάργηση ουσιαστικά της απεργίας.

Θα γράψω για το περίφημο ποσοστό ασφαλείας (33%) και για το πως από προσωπικό ασφαλείας, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και την πρόληψη των καταστροφών, μετατρέπεται σε ασφαλή και επαρκή λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Δεν θα πνίγονται οι Δήμοι στα σκουπίδια… δεν θα μένουν οι πολίτες χωρίς συγκοινωνίες…» άστραψε και βρόντηξε ο Πρωθυπουργός !! Αλλά αν καλοκοιτάξει κανείς, πέρα από τις βροντές, θα δει καθαρά, πως ο κοινωνικός αυτοματισμός περπατάει καμαρωτός στο δρόμο.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η κοινωνία καθισμένη, ζει τον θρίαμβο του απολιτικού και εκλαμβάνει την μιντιακή διάσταση της Ζωής, ως προσομοίωση της πραγματικότητας.

Αυτό δεν έγινε εν μία νυκτί: Προηγήθηκε η απαξίωση της πολιτικής, η απαξίωση των κομμάτων και του συνδικαλισμού, η απαξίωση της απεργίας (και με ευθύνη των εργαζομένων) ,η απαξίωση κάθε συλλογικότητας, για να βρεθείς τώρα μόνος απέναντι στον εργοδότη σου.

Τα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Noemeler για το ναζιστικό φαινόμενο, φαντάζουν σοκαριστικά: Πρώτα ήρθαν και πήραν τους κομμουνιστές… κι εσιώπησα… όταν πήραν κι εμένα δεν υπήρχε κανείς πλέον.

Τα πράγματα μοιάζουν να είναι-υπέρ, κατά ημών- που έλεγε ένας παλιός φίλος, αλλά αθεράπευτα αισιόδοξος, ελπίζω στην πανουργία της Ιστορίας.

 

ΥΓ 1: Προς συλλέκτες μαργαριταριών: Κυριάκος Μητσοτάκης: είναι αδιανόητο πως ο κορονοϊός, ένας ιός, που δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, έκανε… Δεν ξέρω πολλούς ιούς ορατούς δια γυμνού οφθαλμού, ξέρω όμως αρκετούς υιούς που μας ταλαιπωρούν με τα μαργαριτάρια τους!!

ΥΓ2: Όταν ο Τσίπρας είχε πει την περίφημη στροφή των 360°, είχε χαλάσει ο κόσμος στα media. Τώρα μούγκα στη στρούγκα!! Τόση δουλικότητα πια!!

 

 

Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ 28/6/2021

Σχετικές δημοσιεύσεις